Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕνέργεια: Δύσκολος ο Απρίλης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ενέργεια: Δύσκολος ο Απρίλης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Απέναντι σε ένα μεγάλο βάρος αναμένεται να έρθουν καταναλωτές και επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα καθώς, οι τιμές ρεύματος, που θα αποτυπωθούν στους λογαριασμούς Απριλίου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Κι αυτό γιατί ο Μάρτιος καταγράφει έντονα ανοδική τάση στη χονδρεμπορική αγορά σε σχέση με τον Φεβρουάριο είναι σημαντικά ανεβασμένη. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα η τομή μέχρι στιγμής για το μηνα είναι στα 292,94 ευρώ ανά Μεγαβατώρα όταν τον Ιανουάριο ήταν στα 227 ευρώ/MWh και τον Φεβρουάριο στα 213 ευρώ/MWh, 5 φορές υψηλότερη από τον περσινό αντίστοιχο μήνα. Για σήμερα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΡΑΕ η τιμή είναι στα 238,67 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 6,14%.

Η στήριξη

Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς και την κακοκαιρία και τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες εύκολα καταλαβαίνει το μέγεθος της επιβάρυνσης.  “Τον Απρίλιο στους λογαριασμούς ρεύματος των επαγγελματιών με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA, μαζί με την επιδότηση του μήνα, θα έρθει αναδρομικά και η επιδότηση για τις καταναλώσεις του Ιανουαρίου και αντίστοιχα τον Μάιο και τον Ιούνιο των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου” ανέφερε μιλώντας στην  εκπομπή “ΕΡΤ Σαββατοκύριακο ” ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. “Για τα αρτοποιεία αυτή η ενίσχυση δεν έχει περιορισμό ισχύος παροχής” διευκρίνισε.

Την ίδια ώρα στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1 μίλησε το Σάββατο ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης για την κατάσταση της οικονομίας εν μέσω των πιέσεων λόγω των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία και των συνεπειών τους, αλλά και για τα μέτρα στήριξης προς κατηγορίες συμπολιτών, ώστε να υπάρξει ενίσχυση των εισοδημάτων τους για να αντιμετωπίσουν τι ανατιμήσεις και την ακρίβεια, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Σε ότι αφορά τα μέτρα και τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, ανέφερε «παρεμβαίνουμε κατά το δυνατόν και όσο πιο στοχευμένα γίνεται. Τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν αλλάξει 1,5 φορά από το 2019. Τα έχουμε αυτά τα λεφτά γιατί έχουμε εμπιστοσύνη και δανεισμό, παρά τις δύο μεγάλες κρίσεις. Στα ταμειακά διαθέσιμα έχουμε και κάποια δισεκατομμύρια ευρώ από την ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτά τα λεφτά, εάν βρεθείς να είσαι αποκομμένος από τον δανεισμό, θα τελειώσουν σε χρόνο ελάχιστο. Εμένα η δουλειά μου είναι αυτό να μην συμβεί και να μην υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί».

«Ευτυχώς ακόμα δεν έχει επέλθει “ψυχολογία πολέμου”. Δεν βλέπω πτώση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές από τον Φεβρουάριο στον Μάρτιο. Τα έσοδα στο πρώτο δίμηνο του 2022 ήτα καλύτερα του στόχου, διότι είχαμε ένα μεταφερόμενο όφελος από το 2021. Από αυτά τα έσοδα, δίνουμε ό,τι δίνουμε», επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης, σημειώνοντας πάντως πως «όσο κρατάει ο πόλεμος, τόσο η χώρα γίνεται φτωχότερη και τόσο περιορίζεται η δυνατότητα μας να βοηθήσουμε».

Για την ΔΕΗ και τον ΕΦΚ στα καύσιμα

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε πως «η ΔΕΗ έχει δώσει 3,2 εκατομμύρια ευρώ σε εκπτώσεις στους πελάτες της. Είναι η μόνη που μπορεί να έχει “υπερ-κέρδη”, λόγω των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών πηγών καυσίμου στις μονάδες της. Οι ιδιώτες πάροχοι, που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, που είναι ακριβότερο το καύσιμο, δεν έχει υπερκέρδος, ενώ και οι τιμές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι δεδομένες και δεν αλλάζουν».

Για το δημοσιονομικό μαξιλάρι είπε πως η χώρα είναι ακόμη σε δημοσιονομική εποπτεία και θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτική σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, συμπληρώνοντας πως «καμία σώφρων Κυβέρνηση δεν ακολουθεί την λογική “τα δίνω όλα». Στον κορωνοϊό τα μισά και παραπάνω από τα 40 δις που μας κόστισαν τα μέτρα, τα έβαλε η ΕΕ. Τώρα, έρχεται η ΕΚΤ και λέει θα υπάρξει θετικός ρυθμός ανάπτυξης και επομένως δεν θα υπάρξει αντίστοιχη ρύθμιση στήριξης των κρατών και “πρέπει να τα βγάλετε πέρα μόνοι σας”. Μπορεί να υπάρξει μια ρύθμιση για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά αυτό είναι ένα μέρος».

Η ΕΕ

Στο φόντο αυτό με ανυπομονησία η Ελλάδα αναμένει τις αποφάσεις της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου αλλά και την υποδοχή των προτάσεων της “Συμμαχίας του Νότου” που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή. Άλλωστε είναι δύσκολο να σηκώσει μόνη της ένα βάρος του οποίου η “βαλίτσα” πάει μακριά.

“Κοινή πεποίθηση είναι πως η αντιμετώπιση μιας τέτοιας πρόκλησης απαιτεί και κοινή ευρωπαϊκή απάντηση” είπε ο Πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή, και τόνισε ότι χρειάζονται δράσεις μέχρι τον τερματισμό του πολέμου και την ομαλοποίηση της λειτουργίας των αγορών.

“Οι τέσσερις χώρες συμφωνήσαμε ότι οι λύσεις δεν γίνεται να είναι μόνον εθνικές. Προτείνουμε εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρεμβάσεις απέναντι στις κερδοσκοπικές τάσεις, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Πρέπει να πάρουμε άμεσα αποφάσεις. Δεν γίνεται να μη συγκροτούμε ενιαίο μέτωπο και στο επίπεδο της οικονομίας. Αυτή η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξαναξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην ήπειρό μας» ανέφερε την περασμένη Παρασκευή μετά τη σύνοδο Ιταλίας, Ισπανίας, Ελάδας και Πορτογαλίας ο Πρωθυπουργός.

Πάντως η πρόταση για πρόσκαιρη παρέμβαση στην αγορά χονδρικής του φυσικού αερίου και φορολόγηση στα υπερβάλλοντα κέρδη συναντά αντιδράσεις από Γερμανία και Ολλανδία κι έτσι η Κομισιόν αναζητεί να δει πώς θα βρεθεί φόρμουλα συνεννόησης π.χ.για το αν είναι εφικτή η φορολόγηση των παραγωγών και για το πώς θα λειτουργεί ο Ολλανδικός δείκτης TTF. Ουσιαστικά τονίζεται από κάποιες πλευρές ότι δε θα πρέπει να αφήνονται ανεξέλεγκτοι οι Traders με το να συμμετέχουν με συναλλαγές μόνο με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αν και κάποιοι αντιτίθενται σε παρεμβάσεις τέτοιου τύπου.

Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

“Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει να βάζει πλάτη στην αισχροκέρδεια και να μην ακουμπάει τα ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιρειών ενέργειας στην πλάτη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Το δημοσίευμα αλλά και αντίστοιχο δημοσίευμα της Πέμπτης 17 Μαρτίου στην εφημερίδα «Καθημερινή» επιβεβαιώνουν ότι ο ίδιος ο κ Μητσοτάκης, το Μαξίμου και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) γνωρίζουν για τα ουρανοκατέβατα κέρδη του καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου συμμετέχει και η ΔΕΗ, και επιλέγουν να τα στηρίζουν” αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές και υπεύθυνοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια και το περιβάλλον, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα. Όπως αναφέρουν:

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μάλιστα αρνείται να εφαρμόσει πρόταση του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη που παράγονται κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής, λόγω των υψηλών τιμών φυσικού αερίου.

Η φορολόγηση και αναδιανομή των άδικων, ουρανοκατέβατων κερδών στους καταναλωτές αποτελεί πλέον και επίσημη πρόταση της Κομισιόν που περιλαμβάνεται στο σχέδιο Repower EU και εφαρμόζουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως κωφεύει ενώ είναι η ίδια που επέλεξε να αυξήσει το κόστος ρεύματος για τους καταναλωτές, μέσω της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019, καθώς και αυτή που εφάρμοσε το σχέδιο ξεπουλήματος των ενεργειακών φορέων και την παράδοση της πλειοψηφίας της ΔΕΗ σε ιδιώτες εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη: Έλεγχος και ρύθμιση της αγοράς ενέργειας, φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών και επιστροφή τους στους καταναλωτές, επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας βάσει του μεταβλητού κόστους παραγωγής και ενεργοποίηση της προθεσμιακής αγοράς και των διμερών συμβολαίων, δημόσιος έλεγχος στη ΔΕΗ και στα δίκτυα και στήριξη των καταναλωτών έναντι της ενεργειακής φτώχειας, προτάσεις που μπορούν να τερματίσουν την αισχροκέρδεια και να στηρίξουν πραγματικά τους καταναλωτές έναντι της ακραίας ακρίβειας.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και για αυτό πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό.”

LIDL
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ