Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕμπόριο: "Νάρκη" στη βιωσιμότητα τα κόστη ενέργειας

Εμπόριο: “Νάρκη” στη βιωσιμότητα τα κόστη ενέργειας

Τα ενεργειακά κόστη συνεχίζουν να είναι απειλή για τις επιχειρήσεις εμπορίου και ειδικά τις ΜμΕ και όσες ασχολούνται με τα τρόφιμα με βάση όσα αναφέρονται στην ετήσια έκθεση Ελληνικού Εμπορίου που εκπόνησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.

Παρά την αποκλιμάκωση των τιμών, με βάση την Έκθεση ο 85,7% των εμπορικών επιχειρήσεων είδε το λειτουργικό του κόστος να επηρεάζεται από τις τιμές ενέργειας.

Αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, που παρουσιάστηκε χθες το 23% των εμπορικών επιχειρήσεων έχει αύξηση του ενεργειακού κόστους σε ποσοστά που κυμαίνονται από 21-30%.Την ίδια ώρα το 45,4% των εμπορικών επιχειρήσεων θεωρεί πως οι ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας επηρέασαν (από 11% έως 30%) τον κύκλο εργασιών τους.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι μισές επιχειρήσεις (48%) έχουν υποστεί σημαντική επίδραση, ενώ το 37,7% εξ’ αυτών έχει πληγεί, σε υψηλό βαθμό, από τις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας. Μόνο το 13% των επιχειρήσεων αναφέρει ότι ο κύκλος εργασιών τους έχει επηρεαστεί ελάχιστα από τον πληθωρισμό, ενώ μόλις το 1,3% δηλώνει ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου. Όπως αναφέρεται, ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων δεν φαίνεται να έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές μεταξύ του 2022 και του 2023. Έτσι, παρά την κανονικοποίηση των τιμών ενέργειας, οι επιπτώσεις, σε επίπεδο κύκλου εργασιών των εμπορικών επιχειρήσεων, παραμένουν έντονες και ιδιαίτερα αρνητικές. 

Σχετικά με τη σοβαρότητα των αρνητικών επιπτώσεων, παρατηρείται ότι το 4,8% των επιχειρήσεων υπολογίζει ότι οι αυξήσεις στο κόστος ενέργειας έχουν επηρεάσει τον κύκλο εργασιών τους μεταξύ 1% και 5%. Επίσης, το 18,3% θεωρεί ότι η επίπτωση κινείται μεταξύ 6% και 10%, ενώ το 22,4% αναφέρει ότι οι αυξήσεις έχουν επηρεάσει τον κύκλο τους από 11% έως 20%. 

Επιπλέον, περίπου το 23% εκτιμά ότι οι ανατιμήσεις έχουν επιδράσει στον κύκλο εργασιών τους σε ποσοστό μεταξύ 21% και 30%, ενώ το 18,9% αναφέρει επίδραση από 31% έως 50%. Το 4,5% καταγράφει επίπτωση 51% έως 60%. Επιπρόσθετα, το 2,2% αναφέρει αρνητική επίδραση της τάξης του 61% με 70%. Εντυπωσιακό είναι, επίσης, το γεγονός ότι ένα μικρό ποσοστό των επιχειρήσεων (5,9%) υπολογίζει ότι η επίδραση στον κύκλο εργασιών τους κυμαίνεται άνω του 71%.

Οι κλάδοι

Βέβαια, στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, καταγράφονται πολλαπλές ταχύτητες σε σχέση με τις επιβαρύνσεις από το ενεργειακό κόστος. Οι κατηγορίες του λιανικού εμπορίου, οι οποίες σχετίζονται με τα τρόφιμα, πλήττονται περισσότερο. Πάντως, η ενεργειακή κρίση δείχνει ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες της πράσινης μετάβασης, επενδύοντας στον ενεργειακά αποτελεσματικό εξοπλισμό.Με βάση την ανάλυση, πάντως, το ενεργειακό παραμένει

να επηρεάζει τη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων, όπως και οι γεωπολιτικοί κατακερματισμοί και οι χαμηλές αναπτυξιακές επιδόσεις της Κίνας.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ