Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΛΠΕ: Το σχέδιο για εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας σε πετρέλαιο

ΕΛΠΕ: Το σχέδιο για εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας σε πετρέλαιο

Η αύξηση των τιμών ενέργειας επιβαρύνει το κόστος των ΕΛΠΕ κατά 200-250 εκατ. ευρώ ετησίως με βάση ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών. Ωστόσο όπως είπε μέχρι στιγμής ο όμιλος δεν έχει μετακυλίσει στον καταναλωτή ούτε ένα ευρώ, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Το μήνυμα αυτό έστειλε . Ερωτώμενος για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας μετά και τις νέες κυρώσεις της Ευρώπης σε βάρος της Ρωσίας, ο ίδιος ανέφερε πως τα ΕΛΠΕ, όπως και η Ελλάδα, δεν έχουν πρόβλημα εφοδιασμού με αργό πετρέλαιο. 


«Οι εταιρείες διύλισης στη Μεσόγειο προμηθεύονται αργό από τη Ρωσία ή από χώρες που χρησιμοποιούν ρωσικά λιμάνια. Το πλεονέκτημα των Ελληνικών Πετρελαίων είναι ότι διαθέτουν δικά τους λιμάνια και μπορούμε να φέρουμε φορτία από πολλές χώρες του κόσμου. Το μερίδιο του ρωσικού αργού στο μείγμα των ΕΛΠΕ ήταν 15% – 20%, σταματήσαμε να αγοράζουμε από τη Ρωσία ήδη με την έναρξη της εισβολής για λόγους εταιρικών αρχών και το υποκαταστήσαμε με άλλα αργά. Δεν προβλέπω να έχουμε κανένα πρόβλημα» τόνισε ο κ. Σιάμισιης. Στο φυσικό αέριο, όπως είπε, η εξάρτηση είναι μεγαλύτερη αλλά οι συμφωνίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για νέες πηγές όπως ο αγωγός ΤΑΡ και το υγροποιημένο φυσικό αέριο δίνουν ευελιξία. «Αν αύριο κάποιος κατέβαζε τον διακόπτη τα πράγματα δεν θα ήταν εύκολα και θα υπήρχε οικονομικός αντίκτυπος, αλλά η Ελλάδα είναι καλύτερα τοποθετημένη από άλλες χώρες στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, «αν και πριν από την έναρξη του πολέμου είχαμε 15%-20% ρωσικό αργό στο μίγμα, σταματήσαμε τις εισαγωγές με πρωτοβουλία του ομίλου. Το γεγονός ότι τα διυλιστήριά μας είναι παραλιακά σημαίνει ότι μπορούμε να φέρουμε άμεσα 10-20 τύπους αργών από Λιβύη, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και αλλού. Δεν θα έχουμε πρόβλημα ούτε ως εταιρεία, ούτε ως αγορά στον εφοδιασμό με αργό». Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα όσον αφορά το φυσικό αέριο. Όπως είπε, η λύση και εκεί θα δοθεί με διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων. «Όμως, αν αύριο κάποιος κατεβάσει τον διακόπτη του ρωσικού αερίου, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα – και από οικονομικής πλευράς. Πάντως, η Ελλάδα είναι καλύτερα τοποθετημένη σε σχέση με άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης».


Παράλληλα ο κ. Σιάμισιης ανήγγειλε πρωτοποριακή όπως είπε επένδυση στο πράσινο υδρογόνο στο διυλιστήριο της Ελευσίνας. Η στρατηγική της εταιρίας ως το 2025 είναι αφενός να προστατευθεί η βασική δραστηριότητα με μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και αφετέρου η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση ενέργειας και υδρογόνο.
Τέλος ο κ. Σιάμισιης επανέλαβε ότι το ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων εντοπίζεται στο Ιόνιο και την Κρήτη, μόνο σε θαλάσσιες περιοχές και για κοιτάσματα φυσικού αερίου (όχι πετρέλαιο). Στο Ιόνιο όπου έχουν προχωρήσει οι έρευνες θα ακολουθήσουν τρισδιάστατα σεισμικά και ιδανικά γεωτρήσεις σε 2-5 χρόνια ενώ στην Κρήτη όπου υπάρχουν καθυστερήσεις, πιθανώς τα έργα θα επιταχυνθούν.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ