Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΕλληνοτουρκικά: Πού το πάει η Τουρκία με τις NAVTEX;

Ελληνοτουρκικά: Πού το πάει η Τουρκία με τις NAVTEX;

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προώθησε το σχέδιο συνεργασίας Ελλάδος, Ινδίας και Ευρώπης, όχι μόνο στον εμπορικό τομέα αλλά και στον στρατιωτικό τομέα». Αυτό τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιστράτηγος ε.α., πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, Γιάννης Μπαλτζώης.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή «η Ινδία σχεδιάζει αυτή τη διείσδυση στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος». Ειδικότερα, όπως τόνισε, υπήρχαν στα γεωστρατηγικά τους σχέδια, η δημιουργία ενός άξονα απ’ όπου θα πέρναγαν τα προϊόντα της Ινδίας προς την Ελλάδα. 

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκτιμώντας ότι οι παραβιάσεις των Τούρκων στον Ελληνικό εναέριο χώρο θα συνεχιστούν λόγω της αναθεωρητικής πολιτικής της γειτονικής χώρας.

Σχολιάζοντας την στάση της Τουρκίας με αφορμή τη νέα τουρκική navtex,ο νεοεκλεγής πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ τόνισε ότι «εκείνο που αλλάζει είναι αυτή η ηρεμία, η οποία έχει ξεκινήσει από πέρυσι τον Φεβρουάριο και η οποία -εκτιμώ- ότι θα συνεχιστεί μέχρι τις αμερικανικές εκλογές. Μετά θα δούμε την Τουρκία που ξέρουμε επί εκατό χρόνια». Και όπως είπε, «ενώ παραμένουν τα ήρεμα νερά, βλέπουμε να αυξάνουν τις διεκδικήσεις τους».

Όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά οι γείτονες μας αυξάνουν τις διεκδικήσεις τους. «Στις ναυτικές ασκήσεις βάζουν το θέμα της κυριαρχίας» σημείωσε σχετικά. Ο ίδιος επισήμανε ότι χρειάζεται να υπάρχει ισχυρή δύναμη αποτροπής και πολιτική βούληση. «Όλοι οι μεγάλοι γεωπολιτικοί αναλυτές το λένε: χωρίς στρατηγική δεν μπορεί να κάνεις τίποτε» πρόσθεσε.

Πρέπει να αναπτύξουμε την αμυντική μας βιομηχανία

Ερωτηθείς για το ράλι των εξοπλισμών στο οποίο πρωταγωνιστούν Ελλάδα και Τουρκία ο κ. Μπαλτζώης υποστήριξε ότι πρέπει να αναπτύξουμε την αμυντική μας βιομηχανία. «Η Τουρκία πήγε στη Σομαλία και κάνει βάση για να ελέγχει την περιοχή και μας περικυκλώνει.

Και όπως είπε «η Τουρκία έχει μεγαλοϊδεατισμό» αναλύοντας την στρατηγική των Τούρκων που σχεδιάζουν το 2053, στα 600 χρόνια από την άλωση της Πόλης να είναι στις πέντε μεγαλύτερες δυνάμεις στον πλανήτη, να έχουν αποκτήσει ατομική βόμβα.

Επιπλέον ο κ. Μπαλτζώης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αλβανία λέγοντας ότι το μέτωπο της Ελλάδας δεν είναι μόνο εξ ανατολής αλλά και δυτικά, προς τα Βαλκάνια.

ΠΗΓΗ:ertnews.gr

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ