Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΕλληνοτουρκικά: Ποια η σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Ελληνοτουρκικά: Ποια η σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Για το πώς αποτιμά τα αποτελέσματα της επαναπροσέγγισης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ύστερα από την χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν μίλησε στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πέτρος Λιάκουρας.

Μιλώντας για τα σημαντικότερα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, που έγινε στη Νέα Υόρκη, ο κ. Λιάκουρας τόνισε ότι πρωτίστως πρέπει να λυθούν τα θέματα τα οποία αφορούν στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. «Θα πρέπει να γίνει μια συμφωνία άμεσα γιατί αυτό πιέζει την ελληνική πλευρά καθώς οι προσφυγικές ροές θα προκαλούν και θα αυξάνονται».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο θέμα της κλιματικής κρίσης και των ακραίων φυσικών φαινομένων, τα οποία είναι κοινά και για τις δύο χώρες και θα πρέπει από κοινού να αντιμετωπιστούν.

Σχολιάζοντας τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανέφερε ότι θα πρέπει να γυρίσουν πάλι πίσω στο τραπέζι των συζητήσεων, στρατιωτικά κατά κύριο λόγο.

«Αυτά πρωτεύουν γιατί αν δεν τα έχουμε (σ.σ. τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης), δεν μπορούμε να έχουμε ήρεμο κλίμα» επισήμανε σχολιάζοντας ότι λειτουργούν ως μέσο διπλωματίας.

«Στο θέμα της πολιτικής διαβούλευσης, όπως θέλουν να το πουν οι Τούρκοι ή πολιτικό διάλογο όπως βρήκαμε μία μέση λύση, δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα συζητηθεί. Όταν ξεκινάμε έναν διάλογο, ακόμη και για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δεν θα μπούμε στην ουσία. Θα πούμε τις γενικές αρχές» εξήγησε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

Και όπως τόνισε «αν εμείς προηγουμένως δεν έχουμε οριστικοποιήσει την αιγιαλίτιδα ζώνη μας, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω». Όσον αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, εκτίμησε ότι δεν είναι θέμα που θα συζητηθεί άμεσα αλλά εφόσον προκύψει πρόοδος στον πολιτικό διάλογο.

«Όλα αυτά θα συζητηθούν, αν πράγματι συνεχίσουμε τον πολιτικό διάλογο, θα κριθεί στις 7 Δεκεμβρίου και τότε περίπου θα κριθεί αν το μορατόριουμ θα συνεχιστεί μετά το Δεκέμβριο», πρόσθεσε ο κ. Λιάκουρας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ