Η χρονιά ξεκίνησε με τη διαφορά στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς με το αντίστοιχο ισπανικό να πέφτει κάτω και από τις 10 μονάδες βάσης. Η σημερινή ημέρα ξεκινάει με την απόδοση του ελληνικού να βρίσκεται στο 3,12% και την αντίστοιχη του ισπανικού να φτάνει στο 3,03%. Δεν είναι κρυφό ότι ο Διαχειριστής του ελληνικού χρέους θέλει να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το «προφίλ» της Ελλάδας πόσο μάλλον σε μια χρονιά που αναζητούνται ακόμη περισσότερες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Έτσι, το να… πλασάρεται η χώρα ολοένα και καλύτερα ειδικά μεταξύ των χωρών του νότου, έχει τη σημασία του.
Η Ισπανία, χρωστάει περίπου 1,577 τρισ. ευρώ έναντι 357 δισ. ευρώ που είναι το ελληνικό χρέος. Αναλογικά με το ΑΕΠ της όμως, η αναλογία διαμορφώνεται στο 112% έναντι περίπου 160% στην Ελλάδα. Όμως οι αγορές δεν περιορίζονται στην στατική εικόνα. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει να επιδείξει καλύτερο προφίλ χρέους (τεράστια αναλογία διαθεσίμων προς το χρέος, μεγαλύτερο ορίζοντα αποπληρωμής του χρέους, χαμηλότερο κόστος δανεισμού και πολύ χαμηλότερες ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες) αλλά και καλύτερες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις.
Το έλλειμμα της Ισπανίας κινείται στην περιοχή του 4% του ΑΕΠ της ενώ μέχρι και το 2025, δεν προβλέπεται να πέσει κάτω από το 3,5-3,7%. Στο ίδιο διάστημα, η Ελλάδα προβλέπει ότι θα έχει ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της παράγοντας πρωτογενή πλεονάσματα ικανά να καλύψουν τη δαπάνη για τους τόκους. Είναι επομένως εφικτό η απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρήσει κάτω από την αντίστοιχη του ισπανικού;
Οι αρμόδιοι είναι αισιόδοξοι και εκτιμούν ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει να επιβεβαιώνει τους αισιόδοξους στόχους που έχουν τεθεί (ανάπτυξη 3% φέτος, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, μείωση αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ), το ελληνικό 10ετές θα πλασαριστεί ακόμη καλύτερα στη λίστα των χωρών της Ευρωζώνης.