Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΕΛΙΑΜΕΠ: Μετά τις Ευρωεκλογές, τι; Ο επόμενος πολιτικός κύκλος της Ε.Ε.

ΕΛΙΑΜΕΠ: Μετά τις Ευρωεκλογές, τι; Ο επόμενος πολιτικός κύκλος της Ε.Ε.

Τις κρίσιμες πτυχές του αποτελέσματος των Ευρωπαϊκών Εκλογών και το τι επιφυλάσσει ο επόμενος Ευρωπαϊκός πολιτικός κύκλος ανέδειξε η πέμπτη, και τελευταία, συζήτηση της πρωτοβουλίας ευαισθητοποίησης των πολιτών του ΕΛΙΑΜΕΠ.  

«Μετά τις Ευρωεκλογές, τι; Ο επόμενος πολιτικός κύκλος της Ε.Ε.» ήταν το θέμα της πέμπτης και τελευταίας συζήτησης που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ, την Πέμπτη 20 Ιουνίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μουσείου Μαρία Κάλλας, με την υποστήριξη της εταιρείας Παπαστράτος, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας ευαισθητοποίησης των πολιτών για τις πρόσφατες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.  

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Θανάσης Κοντογεώργης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κώστας Ζαχαριάδης, Επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Μάντζος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Έφη Αχτσιόγλου, Βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Άννυ Ποδηματά, πρώην Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Απόστολος Μαγγηριάδης.   

Στον απόηχο των Ευρωπαϊκών Εκλογών, ο κύριος Κοντογεώργης τόνισε πως υπάρχει σύγκλιση των εθνικών επιδιώξεων με εκείνες της Ε.Ε. σε ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, η κλιματική κρίση η ασφάλεια και η άμυνα. Όμως, παρόλα αυτά, η εσωτερική ατζέντα κυριάρχησε επί της ευρωπαϊκής. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται στην αδυναμία του πολιτικού συστήματος να καταδείξει τα σχετικά ευρωπαϊκά θέματα, ενώ υπογράμμισε ότι είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων να αναδεικνύουν τις πολιτικές της Ε.Ε..  

Ακόμα, σε ερώτηση που του απηύθυνε ο κύριος Μαγγηριάδης, σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς και το εάν υπάρχει ο κίνδυνος αυτή να κανονικοποιηθεί από μία πιθανή συνεργασία στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κύριος Κοντογεώργης, απάντησε ότι δεν πρέπει τα κόμματα του κέντρου να της προσφέρουν νομιμοποίηση. Σημείωσε δε, πως η ακροδεξιά τροφοδοτείται κυρίως από αυτούς που είναι αντίθετοι με το όραμα της Ε.Ε. και από εκείνους που δεν κατανοούν την πολιτική πραγματικότητα και συνθήκη. 

Από την πλευρά του, ο κύριος Ζαχαριάδης, ανέφερε ότι δεξιά και άκρα δεξιά συγκλίνουν σε επίπεδο ατζέντας αλλά και πολιτικών. Επιπλέον, όσον αφορά την πολιτική συμμετοχή, υπογράμμισε πως η αποτυχία αποτελεί απότοκο της απονομιμοποίησης από την βάση, καθότι οι πολίτες δεν πιστεύουν, πλέον, ότι συμμετέχοντας στις εκλογές θα μπορέσουν να επιφέρουν αλλαγές. Τέλος, δήλωσε πως το ενιαίο εθνικό ψηφοδέλτιο είναι απαράδεκτο και χρήζει αλλαγής.  

Εν συνεχεία, ο κύριος Μάντζος σημείωσε ότι οι εκλογές είχαν πολλαπλά μηνύματα και ότι ο ίδιος ξεχωρίζει δύο παραμέτρους: την αποχή και την άνοδο της ακροδεξιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η πρώτη φορά που τόσο μεγάλο κομμάτι των ευρωπαίων πολιτών στρέφει τόσο εμφατικά την πλάτη του στις κάλπες, ενώ υποστήριξε πως η μετατόπισή  τους προς τα δεξιά είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας των δημοκρατικών κομμάτων.  

Ακόμα σε ερώτηση που του απηύθυνε ο κος Μαγγηριάδης, σχετικά με το πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα απέναντι στην ακροδεξιά, ο κύριος Μάντζος απάντησε ότι η τελευταία, στις μέρες μας, ‘πλασάρεται’ με ένα τρόπο που θυμίζει στα οικονομικά θέματα και ατζέντα την σοσιαλδημοκρατία. Ωστόσο, δεν νοείται κοινωνική συνοχή με  ρατσισμό, χωρίς κράτος δικαίου κ.α. Ακόμη, δεν πρέπει να επιτρέπεται στην ακροδεξιά να μονοπωλεί κανένα πολιτικό ζήτημα όπως π.χ. η ασφάλεια. 

Η κυρία Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι οι πολίτες δια της αποχής στέλνουν μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση και παρόλο που η Νέα Δημοκρατία έχασε ένα εκατομμύριο ψήφους η σοσιαλδημοκρατία και η αριστερά δεν ανέβασαν τα ποσοστά τους. Αυτό συνέβη λόγω της αδυναμίας τους να πείσουν τον κόσμο ότι μπορούν να εφαρμόσουν εναλλακτικές πολιτικές.  

Εν συνεχεία, ο κύριος Μαγγηριάδης  την ρώτησε εάν υπάρχουν ζητήματα που πρέπει η αριστερά να επαναξιολογήσει, παραδείγματος χάριν η ασφάλεια. Η κυρία Αχτσιόγλου απάντησε πως το ζητούμενο είναι το ακριβώς αντίθετο. Αντί να συζητάμε πως η Ε.Ε. θα είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας με πολυδιάστατη πολιτική εξωτερική συζητάμε πως θα γίνει η Ε.Ε. μια πολεμική μηχανή, νομιμοποιώντας την ατζέντα της ακροδεξιάς. 

Η κυρία Ποδηματά, από πλευράς της υποστήριξε ότι στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα δεν έγινε συζήτηση για τα ευρωπαϊκά θέματα γεγονός που το συνέδεσε με την αποχή. Σύμφωνα με την κα Ποδηματά, η αποχή δεν είναι αποτέλεσμα του καύσωνα ή της μη πολιτικοποίησης των ψηφοφόρων αλλά οφείλεται στην κόπωση των ανθρώπων απέναντι σε προεκλογικές εκστρατείες που είναι ίδιες και απαράλλαχτες ανεξαρτήτως του πολιτικού διακυβεύματος. Συνεπώς, αν υπήρχε ένα εκλογικό σύστημα που ευνοούσε την συζήτηση τότε η αποχή θα ήταν μικρότερη. Ακόμα, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών οδήγησαν σε μια αδύναμη κυβέρνηση στο Βερολίνο και σε πολιτική ταραχή την Γαλλία οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «βλάβη στο κινητήρα της Ε.Ε.».  Τέλος, υπογράμμισε πως το γεωπολιτικό σκηνικό χαρακτηρίζεται από έναν ανηλεή ανταγωνισμό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει τα κράτη-μέλη να αποφασίσουν αν θέλουν η Ε.Ε. να λάβει περισσότερες αρμοδιότητες.  

Ο κύριος Τσούκαλης, υποστήριξε ότι το εθνικό ψηφοδέλτιο με σταυροδοσία είναι μία πολύ κακή απόφαση που έφερε ως αποτέλεσμα την διαρκή μείωση της “ποιότητας” των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Τόνισε επίσης ότι η αύξηση της αποχής είναι ελληνικό φαινόμενο καθώς στην Ε.Ε. τα ποσοστά συμμετοχής παρέμειναν σταθερά. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρόλο που αυξήθηκε το ποσοστό της Ακροδεξιάς, ακόμη αυτή αποτελεί τη μειοψηφία. Εν συνεχεία, κατέδειξε πως, τα ακροδεξιά κόμματα υπόσχονται πράγματα τα οποία δεν μπορούν να υλοποιήσουν και να πραγματώσουν. Ωστόσο, ο κόσμος φαίνεται να έχει ανάγκη αυτές τις υποσχέσεις. «Για πρώτη φορά (εδώ και αρκετά χρόνια) είναι φανερό πως η επόμενη γενιά, τα παιδιά μας, θα έχουν μία χειρότερη ποιότητα ζωής από τη δική μας.» Τέλος, εξέφρασε την εκτίμησή του πως αν εκλεγεί ο Donald Trump στις ΗΠΑ η ακροδεξιά στην Ευρώπη θα απελευθερωθεί.   

To ΕΛΙΑΜΕΠ με τη συνδρομή της Παπαστράτος, εταιρείας που διαχρονικά πράττει ως ένας υπεύθυνος Εταιρικός Πολίτης, ξεκίνησε αυτή την πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε να κινητοποιηθούν και να συμμετέχουν δυναμικά στις κάλπες της 9ης Ιουνίου.  Η πολύ επιτυχημένη αυτή σειρά δράσεων έκλεισε με την εκδήλωση στις 20 Ιουνίου. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ