Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕκτός Χ.Α. και το Πλαίσιο – Άλλη μια μεγάλη εταιρεία που αποχωρεί

Εκτός Χ.Α. και το Πλαίσιο – Άλλη μια μεγάλη εταιρεία που αποχωρεί

Κεραυνός εν αιθρία ήταν αργά το απόγευμα χθες για τη χρηματιστηριακή αγορά η είδηση (ανακοίνωση της εταιρείας) πως η Πλαίσιο δρομολογεί την έξοδό της από το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς οι κύριοι μέτοχοι, Γιώργος και Κωνσταντίνος Γεράρδος θα υποβάλλουν δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% των μετοχών της.

Η εταιρεία Πλαίσιο, παρ’ ότι οι δύο μέτοχοι κρατούσαν πολύ μεγάλο ποσοστό, σχεδόν 82% άρα το free float ήταν εξαιρετικά περιορισμένο αποτελώντας τροχοπέδη σε μια υγιή πορεία της μετοχής αντάξια του επιχειρηματικού εκτοπίσματος του ομίλου, είναι μια μεγάλη απώλεια για το Χ.Α.

Και τούτο διότι εισήχθη πριν από 23 χρόνια, το 1999, πάνω στη «φωτιά» της χρηματιστηριακής φούσκας που που κατέληξε σε τραγωδία και το «κάψιμο» μιας ολόκληρης επενδυτικής γενιάς και στη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει δει η χώρα, όμως, αντιθέτως με δεκάδες άλλες εταιρείες, κράτησε την ποιότητα και τη συνέπειά της, ενώ εκμεταλλεύτηκε σωστά τα κεφάλαια που άντλησε στη δημόσια εγγραφή.

Η Πλαίσιο είναι από τις λίγες (ελάχιστες) εταιρείες που μπήκαν εκείνη τη… στρεβλή περίοδο στο Χρηματιστήριο και έκαναν χρηστή διαχείριση των κεφαλαίων που άντλησαν, ενώ ποτέ δεν μπήκε σε χρηματιστηριακά παίγνια και στον πειρασμό των… λόμπι και των αλλεπάλληλων limit up.

Η δημόσια πρόταση θα γίνει στα 4,58 ευρώ ανά μετοχή, που σημαίνει ότι προσφέρει premium 44% έναντι του μέσου όρου 6μήνου που προβλέπει η νομοθεσία και ήταν στα 3,17 ευρώ, ενώ παρόμοιο είναι το premium και συγκριτικά με το χθεσινό κλείσιμο που ήταν στα 3,15 ευρώ.Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αν συγκεντρωθεί πάνω από το 90% των μετοχών θα επιδιωχθεί η διαγραφή των μετοχών από το ταμπλό του ΧΑ, που συνεπάγεται squeeze out των μετόχων μειοψηφίας. Σημειώνεται πως ο Γ. Γεράρδος κατέχει άμεσα το 66,71% των μετοχών μετά δικαιωμάτων ψήφου της Πλαίσιο και ο Κων/νος Γεράρδος κατέχει το 15,47%, που σημαίνει ότι συνολικά κατέχουν το 82,18% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Θεσμικοί επενδυτές ελέγχουν το 10,68% και το υπόλοιπο 7,27% το κατέχουν λοιποί επενδυτές.

Οι λόγοι της αποχώρησης

Ασχέτως με τις διάφορες δηλώσεις και διαρροές πέριξ της αγοράς, οι πραγματικοί λόγοι της αποχώρησης είναι οι ίδιοι που έχουν οδηγήσει δεκάδες άλλες εταιρείες στην αποχώρησή τους από την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό, δεν προσδίδει πρεστίζ και κύρος στις εισηγμένες, ενώ συνάμα έχει πάψει πλέον να παρέχει «φθηνή» ρευστότητα στις επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν και βρίσκουν κεφάλαια από πολλές άλλες πηγές.

Πολλώ δε μάλλον που πλέον το Πλαίσιο, έχοντας υπερδεκαπλασιάσει τα μεγέθη του συγκριτικά με την εισαγωγή του στο Χ.Α., πλέον δεν έχει κανένα θέμα ρευστότητας για να υποστηρίξει τα όποια επενδυτικά του προγράμματα. Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις α’ εξαμήνου, η ταμειακή ρευστότητα της Πλαίσιο στις 30 Ιουνίου ήταν στα 26,77 εκατ. ευρώ και η καθαρή ρευστότητα, αφαιρουμένου του τραπεζικού δανεισμού, στα 14,13 εκατ. ευρώ.

Ένας εξαιρετικά σημαντικός λόγος της αποχώρησης, που είναι ο ίδιος που «διώχνει» και άλλες εταιρείες από το Χ.Α., είναι η τεράστια γραφειοκρατία και οι υποχρεώσεις συμμόρφωσης με κανόνες που στοχεύουν στη διαφάνεια και την ενημέρωση της αγοράς, όμως είναι κοστοβόρες για τις εταιρείες, με χιλιάδες εργατοώρες για κάποια στελέχη, χωρίς ουσιαστικό όφελος. Υποχρεώσεις εταιρικής διακυβέρνησης, ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, είναι κανόνες χρήσιμοι, που όμως πλέον για πολλές εταιρείες αποτελούν τροχοπέδη.

Επιδόσεις – ρεκόρ μέσα στην πανδημία

Εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις της εταιρείας και μέσα στην πανδημία, όπου μέσω του πολυκαναλικού συστήματος πωλήσεων, των μεγάλων υποδομών σε logistics και την τελειοποίηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, πέτυχε νέα ρεκόρ πωλήσεων και κερδών.

Το 2021 ο όμιλος Πλαίσιο Computers είχε ενοποιημένες πωλήσεις 436,9 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA στα 19,9 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά τους φόρους στα 8,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως στη χρήση του 2020 το Πλαίσιο είχε πετύχει πωλήσεις 355 εκατ. ευρώ έναντι 317 εκατ. ευρώ το 2019.

Κατά το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης οι οικονομικές επιδόσεις παρουσίασαν μικρή κάμψη σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 192,2 εκατ. (από 199,2 εκατ.), τα EBITDA στα 6,2 εκατ. ευρώ (από 6,6 εκατ.) και τα κέρδη μετά τους φόρους 1,7 εκατ. ευρώ (από 1,9 εκατ. ευρώ).

Η ιστορία της Πλαίσιο

Το ξεκίνημα της εταιρείας έγινε τον Οκτώβριο του 1969, όταν ο φοιτητής Γιώργος Γεράρδος άνοιξε ένα μικρό κατάστημα 12 τετραγωνικών στην οδό Στουρνάρη 24, γράφοντας στην ταμπέλα: «Πλαίσιο. Είδη σχεδίου». Με αυτό το δόγμα, το μικρό μαγαζάκι των 12, που αργότερα έγινε 24 τετραγωνικών, μεταμορφώθηκε σε μια αλυσίδα με 24 μεγάλα και κομβικά καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Kρήτη και περίπου 1.400 εργαζομένους.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο εισήχθη στις 15 Μαρτίου του 1999 και είναι από τις ξεχωριστές περιπτώσεις εταιρειών που χρησιμοποίησαν σωστά τα κεφάλαια που άντλησαν, έχοντας υπερ-δεκαπλασιάσει έκτοτε το επιχειρηματικό της εκτόπισμα. Η αποτίμηση της εταιρείας σήμερα είναι στα 69,53 εκατ. ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ