Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕκστρατεία κατά της ρευματοκλοπής - “Βαριές” καμπάνες σε ηλεκτρολόγους

Εκστρατεία κατά της ρευματοκλοπής – “Βαριές” καμπάνες σε ηλεκτρολόγους

Να αντιμετωπίσει μια από τις “μαύρες” τρύπες του συστήματος, αυτήν της ρευματοκλοπής, που κοστίζει άνω των 400 εκατ στον  τελικό συνεπή καταναλωτή επιχειρεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που επιθέσεις σε διαβούλευση  το  ΥΠΕΝ. Το ενδιαφέρον είναι ότι στις ρυθμίσεις προβλέπονται κυρώσεις ,στους ηλεκτρολόγους που παρέχουν τεχνογνωσία έναντι της κατάλληλης αμοιβής για να παρακάμπτονται οι μετρητές ειδικά σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές χρήσεις, όπου και εντοπίζεται η συντριπτική πλειονότητα των παραβάσεων.

Συγκεκριμένα , ο ηλεκτρολόγος που θα καταδικάζεται αμετάκλητα για συμμετοχή ή συνέργεια σε ρευματοκλοπή, θα του αφαιρείται η άδεια.

Όπως  αναφέρεται, αναλυτικά  στο  κείμενο, για την ηλεκτροδότηση των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και των υποσταθμών υποβάλλεται στο «Ενιαίο Μητρώο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων», υπεύθυνη δήλωση του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη με την οποία βεβαιώνεται ότι η εγκατάσταση έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς ασφαλείας και παρέχεται εγγύηση για την επί διετία απρόσκοπτη λειτουργία της. Αφού πρώτα ενημερωθεί ο ΔΕΔΔΗΕ, τότε αναλόγως, θα ηλεκτροδοτεί και την εγκατάσταση ή τον υποσταθμό.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές χρήσεις, σε περίπτωση αλλαγής χρήστη  – καταναλωτή, τότε ο καινούργιος οφείλει να προσκομίσει νέα επικαιροποιημένη Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη, στην οποία ο αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης θα βεβαιώνει και τη μη παραβίαση της μετρητικής διάταξης. Δηλαδή το νέο πλαίσιο καθιστά τον ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, συνυπεύθυνο έναντι του νόμου στο συγκεκριμένο θέμα, που σημαίνει ότι κάποιος θα σκεφτεί δεύτερη φορά να υποβάλει μια ψευδή υπεύθυνη δήλωση.

 Να σημειωθεί οπτι όπως είχε αναφέρει ο ΥΠΕΝ Θ.Σκυλακάκης δημόσια, το περασμένο Νοέμβριο, ετησίως καταγράφονται  13.000 περιπτώσεις , με το 50% αυτών να αφορούν ρεύμα αξίας μέχρι 4.500 ευρώ, το 25% μεταξύ 4.500-10.000 ευρώ και το 25% άνω των 10.000 ευρώ. Ο υπουργός είχε κάνει λόγο για «μαζικές ρευματοκλοπές», που κατά κύριο λόγο γίνονται από επιχειρήσεις, με τους συνολικούς εμπλεκόμενους να ξεπερνούν τους 250.000.

Είχε πει, δε, ότι ανέρχονται στο  4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας ετησίως, μια αξία της τάξης  των 400 εκατ ευρώ το χρόνο που μεταφέρεται μέσω του ΔΕΔΔΗΕ και των προμηθευτών στους  συνεπείς καταναλωτές.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ