don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Εκλογές ΗΠΑ και FED στο επίκεντρο, ρεπορτάζ από ΔΝΤ (inside info), συστημικές παθογένειες, η προοπτική Μεγάλου (Πειραιώς), πως προχωρούν οι σχεδιασμοί ΤΙΤΑΝ, Cenergy, Metlen και παγκόσμιο σοκ-τι να εννοεί η Λαγκάρντ

*…Εκλογές και συνεδρίαση της Fed οι κύριοι δύο βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν, κατ’ αρχήν την στάση των traders. Το γεγονός πως-δημοσκοπικά- το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο εξηγεί την άνοδο του δείκτη VIX/CBOE πάνω από το όριο των 20 μονάδων στις 21,88 (+5,58%). Ναι μεν δεν είναι ακραίο- θυμίζω πως μέσα Αυγούστου είχε ξεπεράσει τις 60 μονάδες- πλην όμως αποτυπώνεται μερική επιφυλακτικότητα για τους συσχετισμούς που θα προκύψουν κ.λ.π. Συνεκτιμώντας την ενδιάμεση περίοδο (μέσα Ιανουαρίου) που αναλαμβάνει η “νέα διοίκηση” τα στοιχήματα των traders θα αφορούν πρωτίστως τη μεταβλητότητα, το ρίσκο.

*Πολύ σημαντικό και για την Ευρώπη, την χώρα μας, αυτό το διάστημα. Θα παραπέμψω σε τελευταίες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ πως δεν αποκλείει ένα παγκόσμιο σοκ μέσα στο 2025. Να δούμε τι θα μπορούσε να εννοεί η Κριστίν Λαγκάρντ: Σύμφωνα με τον Federal Deposit Insurance Corporation, καταγράφεται δραματική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τραπεζικούς ομίλους με assets μεγαλύτερα των 250 δισ. Επί της ουσίας ο FDIC αναφέρεται στις μεγάλες τράπεζες και όχι στις μεσαιομικρές που πρώτες επλήγησαν λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Οι επιπτώσεις από την συγκεκριμένη τραπεζική αγορά στις ΗΠΑ είναι διακριτές και πρόσφατες. Σε αυτή την έκθεση του ο Οργανισμός συμπεριλαμβάνει 66 τράπεζες- μεταξύ των οποίων και αρκετές ευρωπαϊκές (σ.σ. που ωστόσο δεν κατονομάζονται). Παράλληλα αναφέρεται πως, η επιβάρυνση είναι ακραία με τα NPEs να ξεπερνούν το μισό τρισ.$, μάλιστα…δηλαδή επτά φορές μεγαλύτερη απ’ ότι την περίοδο που “έσκαγε” η Lehman. Ο λόγος, για ένα νέο “εργαλείο” τιτλοποιήσεων, που με την χρήση του η ζημιά μετατρέπεται σε asset που είναι διαπραγματεύσιμο στην αγορά.

*Σας θυμίζει κάτι; ειδικότερα στους λίγο πιο παλιούς; ΟΚ πρόκειται για αποτέλεσμα που προκύπτει από ελαστικότερη εφαρμογή των κανόνων/δεσμεύσεων της “Βασιλείας ΙΙΙ”, πρακτικά το πρόβλημα μεταφέρεται στο μέλλον “βαφτίζοντας” την ζημία σε “τίτλο”. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει πως στην λήξη του θα πρέπει είτε να “πληρωθεί” είτε να αντικατασταθεί (με άλλο μεταγενέστερο) κ.ο.κ. Η DeA, είναι σε θέση να γνωρίζει- από παράγοντα ο οποίος συμμετείχε σε κλειστό κύκλο ενημέρωσης του ΔΝΤ και προς ευρωπαίους τραπεζίτες- ότι το ζήτημα ήταν πολύ υψηλά στην ατζέντα, με την προειδοποίηση πως ναι μεν παρακολουθείται αλλά δεν παύει να εγκυμονεί κινδύνους. Καταληκτικά, αυτή είναι μόνο μία πτυχή ενός συνολικότερου διεθνούς/παγκοσμιοποιημένου προβλήματος αιχμής, που ασχέτως του ποιος θα είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου (και των συσχετισμών στα διάφορα όργανα στην Ουάσιγκτον) από την επομένη κιόλας θα βρεθεί στην επιφάνεια. Γιατί αναφερόμαστε σε αυτά; επειδή άσχετα με το αποτέλεσμα (και) οι αγορές θα είναι σε alert- πιθανόν σχετικής διάρκειας- μέχρις ότου εξισορροπηθεί η κατάσταση.

*Για την ελληνική αγορά (χρέος/κρατικά ομόλογα, πρώτες ύλες, ενέργεια, επιχειρηματικότητα, μετοχές κ.α.) ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το πιθανότερο είναι πως υψηλός πληθωρισμός-ενεργειακό βάρος-κόστος χρήματος θα εξακολουθήσουν να υφίστανται ως προβλήματα. Μειώνοντας την αγοραστική δύναμη/ζήτηση, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων καθώς συστημικά ζητήματα/παθογένειες δεν μεταβάλλονται.

*Ο Βασίλης Γούλας, πρόσφατα είχε αναφερθεί σε μία από τις πολλές πτυχές του όλου θέματος: Επενδύσεις σε μετοχές χωρίς ρίσκο και τα κέρδη…μισά-μισά. Άραγε, υπάρχει περίπτωση να διευρυνθεί η βάση χορηγήσεων και προς ΜμΕπιχειρήσεις; Αφήστε τι λέει ο κάθε υπουργός. Υπάρχει περίπτωση να περιοριστεί-ουσιαστικά- ο πληθωρισμός καθημερινότητας; σοβαροί να είμαστε, όσο και να το “παλεύει” ο υπουργός. Υπάρχει ενδεχόμενο να τα βρουν επιχειρηματίες- κυβέρνηση στο θέμα του ενεργειακού μείγματος; πως με τον σύμβουλο του ΠΘ επί σχετικών θεμάτων να απαξιώνει τις αιτιάσεις των βιομηχάνων- χαρακτηρίζοντας τες μυθεύματα-ποιος; ο Νίκος Τσάφος-ο οποίος ως ιδιώτης σύμβουλος αναφερόταν σε…Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου; ας μην το συνεχίσω. Το δια ταύτα: οι παθογένειες του εγχώριου συστήματος θα υφίστανται είτε με Χάρρις είτε με Τραμπ, είτε πάρουν οι Δημοκρατικοί το ένα “όργανο” είτε οι Ρεπουμπλικάνοι το άλλο.

*Ωστόσο, τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση: να προτάξει στο “νέο σύστημα” των ΗΠΑ, πως η ελληνόκτητη ναυτιλία είναι παγκόσμια δύναμη, ότι χάρη στους Greeks του shipping το διεθνές εμπόριο “πλέει” by the book. Θα ήθελα η Αθήνα να αναλάμβανε την πρωτοβουλία για λ.χ. μίας εβδομάδας για την ναυτιλία στη Νέα Υόρκη, να προτάξει ονόματα που το διεθνές σύστημα ακούει και υπολογίζει. Από Πεκίνο και Δελχί μέχρι Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Δόξα Τω Θεώ, ονόματα εφοπλιστών της ποντοπόρου με “ειδικό βάρος” στα διεθνή σαλόνια έχει η χώρα. Ας “διαφημίσει” η ελληνική πλευρά το-αρχαιόθεν- συγκριτικό πλεονέκτημα της, τον ρόλο της ναυτιλίας στο διεθνές status. Τι θέλω να πω, όπως λ.χ. διοργανώθηκε ένα Greek Day από την JPMC για ελληνικές επιχειρήσεις-με τη συμμετοχή της ΕΧΑΕ- προτιμότερο θα ήταν ένα ανάλογο Greek Shipping Day, θεωρώ θα είχε αποδειχτεί αποτελεσματικότερο.

*Δεν θα μπω σήμερα σε πιο ειδικές αναφορές, τι έγινε στα ομόλογα, τι “τρέχει” για τις μετοχές, για τα μη ουσιαστικά της εγχώριας επιχειρηματικότητας, πολύ δε περισσότερο για τα…κοσμικά του χώρου. Απλά θα περιοριστώ, στην εικόνα των αποτελεσμάτων τρίτου 3μηνου της Πειραιώς- κυρίως δε στην προοπτική που έδωσε ο Χρήστος Μεγάλου, όπως θα περιμένω ανάλογα για Eurobank, Εθνική- την προσεχή Πέμπτη- για Alpha Bank- την Παρασκευή. Με ζητούμενη και την διεύρυνση της χορηγικής βάσης των συστημικών και προς τη ΜμΕπιχειρηματικότητα. Θα περιμένω την ανακοίνωση των μεγεθών του TITAN Cement International για να βεβαιωθώ πως, η υπόθεση του ΙΡΟ μέρους της θυγατρικής TITAN America προχωράει by the book. Όπως και η επένδυση της Cenergy Holdings στις ΗΠΑ, αλλά και ο σχεδιασμός της Metlen για εισαγωγή στο LSE και ένταξη στον FTSE100, τα πλάνα της ΔΕΗ στην Ρουμανία και όσων άλλων επιχειρήσεων τολμούν με εξωστρέφεια. Και ευτυχώς είναι αρκετές, για να διαδραματίσουν ρόλο ενεργού πρεσβευτή της ελληνικής επιχειρηματικότητας στις διεθνείς αγορές. 

*Αυτά τα ολίγα, γενικόλογα θα πείτε και σωστά, αλλά από Τετάρτη ενδεχομένως να αναφερόμαστε σε άλλα-κατ’ αρχήν- διεθνή δεδομένα.     

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask