Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΜΟΥΣΕΙΑΕθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει τις «τελευταίες Αφροδίτες»

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει τις «τελευταίες Αφροδίτες»

Μετά από δεκάδες θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο -η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών- υποδέχεται τις «τελευταίες Αφροδίτες». Πρόκειται για ένα μικρό εκθεσιακό σύνολο που περιλαμβάνει δύο οστέινα πλακίδια και δύο σπαράγματα κοπτικών υφασμάτων από την Αίγυπτο της ύστατης αρχαιότητας, που απεικονίζουν Αφροδίτες, Νηρηίδες ή άλλες γυμνές μορφές. 

Όπως πληροφορεί το Μουσείο, τα δύο πλακίδια, που χρονολογούνται στον 4ο αι. μ.Χ., διακοσμούσαν νυφικές κοσμηματοθήκες, κιβωτίδια ή άλλα πολύτιμα σκεύη. Τα δύο υφάσματα χρονολογούνται στην περίοδο ακμής της κοπτικής υφαντικής, από τον 5ο ως τον 7ο αι. μ.Χ.. Ήταν ραμμένα σε πολυτελείς χιτώνες, παραπετάσματα (κουρτίνες) ή μαξιλάρια των πρώτων χριστιανών της Αιγύπτου. 

Παρουσιάσεις

Οι «τελευταίες Αφροδίτες» παρουσιάζονται στην «Αίθουσα του Βωμού» (αιθ. 34) έως τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024.

Στις 16 Ιουνίου, στις 14 και 28 Ιουλίου και στις 11 Αυγούστου ημέρα Κυριακή, καθώς και στις 13 Ιουνίου, στις 11 και 25 Ιουλίου και στις 8 Αυγούστου ημέρα Πέμπτη, ώρα 13:00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για την πλούσια εικονογραφία της ελληνορωμαϊκής Αιγύπτου, για τη γέννηση της κοπτικής τέχνης και για τη δύση ενός κόσμου στον οποίο κυριαρχούσε ο καλλιτεχνικός και ο θρησκευτικός συγκρητισμός. 

Ημερομηνίες παρουσιάσεων: 

13 Ιουνίου, 11 και 25 Ιουλίου και 8 Αυγούστου ημέρα Πέμπτη, ώρα έναρξης 13:00 

και

16 Ιουνίου, 14 και 28 Ιουλίου και 11 Αυγούστου ημέρα Κυριακή, ώρα έναρξης 13:00 

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής ηλεκτρονικά στον ακόλουθο σύνδεσμο https://ds.namuseumlive.gr/el/hmerologio-drasthriothtwn/?tag=event ή με την έγκαιρη προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

Τηλ. Επικοινωνίας: 213 214 485621321448892132144838

Εικ.: Πολύχρωμο κοπτικό ύφασμα. Απεικονίζει γυμνή γυναικεία μορφή με τη συνοδεία της (Αφροδίτη ή Νηρηίδα με νεαρό Έρωτα και Νύμφες ή Νηρηίδες), που κρατούν κάνιστρα με το Δέντρο της Ζωής. (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου).

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ