Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕθνική Χρηματιστηριακή: Μπορεί και πάνω από τις 1.500 μονάδες το Χ.Α. φέτος

Εθνική Χρηματιστηριακή: Μπορεί και πάνω από τις 1.500 μονάδες το Χ.Α. φέτος

Μετά τη Goldman Sachs που έδωσε τιμή – στόχο πάνω από τις 1.600 μονάδες για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. φέτος, αλλά και μετά από αρκετούς άλλους οίκους, εγχώριους και ξένους που ανέβασαν τις προσδοκίες, ήρθε η σειρά της Εθνικής Χρηματιστηριακής (NBG Securities) να κάνει γενναία εκτίμηση για την πορεία του χρηματιστηρίου το 2024.

Πιο αναλυτικά, η μεγάλη ελληνική χρηματιστηριακή σε χθεσινής της έκθεση τόνισε πως ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κλείσει το έτος υψηλότερα από το επίπεδο των 1.500 μονάδων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάποιο εξωτερικό αρνητικό σοκ. Η ΑΧΕ τονίζει πως οι προοπτικές είναι ισχυρές, τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2024.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου 2023 και η επακόλουθη αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα παρείχαν το απαραίτητο σκηνικό ώστε οι ελληνικές μετοχές να καταγράψουν θετικές αποδόσεις το 2023 (39%).

Επιπλέον, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εισήλθε με το δεξί στο 2024 (αύξηση 7% από την αρχή του έτους), κυρίως λόγω των χρηματοπιστωτικών εταιρειών (αύξηση 14% από την αρχή του έτους). Αν και το 2024 θα είναι μια πιο δύσκολη χρονιά για εξίσου γενναιόδωρες χρηματιστηριακές αποδόσεις με πέρυσι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μπαίνει στο ραντάρ των επενδυτών μετά από μια δεκαετία που ήταν σε επενδυτική καραντίνα.

Οι κορυφαίες επιλογές

Οι κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής περιλαμβάνουν μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης εταιρειών με καλά θεμελιώδη στοιχεία, ισχυρούς ισολογισμούς και ταμειακές ροές, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις, οι οποίες συνδυάζουν χαρακτηριστικά αξίας και ανάπτυξης.

Ως εκ τούτου, στη φετινή top list συμπεριλαμβάνονται οι:

Mytilineos: Προσφέρει την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο ενεργειακό τομέα, καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η ενεργειακή μετάβαση και η ανάπτυξη των ΑΠΕ. Τιμή – στόχος στα 50 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 31%.

Τράπεζα Πειραιώς: Για λόγους αποτίμησης, καθώς υπάρχει πιο πειστική απόδοση κινδύνου μετά την ισχυρή πρόοδο που έχει σημειώσει στη βελτίωση βασικών λειτουργικών στοιχείων του ενεργητικού της. Τιμή – στόχος 4,50 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 18%.

Τιτάν: Καθώς επανήλθε δριμύτερη από τη μετά-Covid19 εποχή, με μια στρατηγική που φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τη θέση του ομίλου μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών τσιμέντου στις αγορές δραστηριοποίησής του, οδηγώντας παράλληλα την κερδοφορία σε νέα υψηλότερα επίπεδα. Τιμή – στόχος 26,50 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 9%

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ