Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΕ- Σύνοδος ΥΠΕΝ: Ελπίδες για συμβιβασμό στο πλαφόν τιμών φυσικού αερίου

ΕΕ- Σύνοδος ΥΠΕΝ: Ελπίδες για συμβιβασμό στο πλαφόν τιμών φυσικού αερίου

Την αισιοδοξία του για τη επίτευξη συμφωνίας για την τιμή ενεργοποίησης του πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές εισαγωγής του φυσικού αερίου εξέφρασε μιλώντας στη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή ο Πρωθυπουργός. Μένει, όμως, να αποδειχθεί εάν συμβεί, στη σημερινή Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας των “27”  κι έτσαι να μπει ένα “φράγμα” άμυνας στις ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές κινήσεις.στον κόμβο τιμών στην Ολλανδία το περίφημο TTF.

Ήδη, δε, έχει γίνει ένα πρώτο βήμα με την συμφωνία για το πότε θα «ξεπαγώσει» το πλαφόν αλλά και με την διαμόρφωση και μιας σειράς άλλων μέτρων, που εισφέρουν στην ενεργειακή θωράκιση της ΕΕ. Τέτοια είναι οι κοινές προμήθειες φυσικού αερίου, ο εναλλακτικός δείκτης τιμολόγησης του LNG και οι fasttrack αδειοδοτήσεις των έργων ΑΠΕ).

Άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση του αναγκαίου συμβιβασμού, που αναζητείται εδώ και περίπου 10 μήνες, είναι η κατά το Reuters, πρόταση της τσεχικής προεδρίας της Ε.Ε., για πλαφόν στην τιμή των 188 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Άλλωστε η Πράγα ευρισκόμενη στη μέση μεταξύ του βασικού της οικονομικού εταίρου, της Γερμανίας και της ομάδας κρατών που υποσδτηρίζουν το πλαφόν και με τις οποίες συμφωνεί, επιθυμεί πάση θυσία να κλείσει το θέμα πριν από την εκπνοή του έτους. Γιαυτό και με βάση τις πληροφορίες του διεθνούς πρακτορείου έφερε και τη νέα συμβιβαστική πρόταση, που προβλέπει ότι ο «κόφτης» στο συμβόλαιο επόμενου μήνα στο TTF θα ενεργοποιείται εάν η τιμή του ξεπεράσει τα 188 ευρώ/ MWh για τρεις ημέρες. 

Πρόκειται για μια μέση λύση μεταξύ τις τιμής για πλαφόν στα 160-170 ευρώ/MWh που διεκδικούν οι χώρες-υπέρμαχοι του πλαφόν (με Ιταλία και Ελλάδα στην εμπροσθοφυλακή) και λίγο κάτω από τα 200 ευρώ/ MWh που φέρεται να είναι δέχεται η ομάδα των κρατών μελών που “προΐστανται” η Γερμανία και η Ολλανδία. 

Με βάση τη ρητορική κρατών μελών με σθεναρή υποστήριξη του πλαφόν, όπως η Ελλάδα θα πρέπει το όριο τιμής να είναι κάτω από τα 200 ευρώ/MWh προκειμένου να δώσει «σήμα» ότι η Ε.Ε. δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί την ανατιμητική κερδοσκοπία στις τιμές του φυσικού αερίου και τις παρενέργειες που προκαλούν στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο επόμενου μήνα, με βάση το οποίο γίνεται ουσθαστικά και η τιμολόγηση του ρεύματος στην Ελλάδα, από τους παραγωγούς ενέργειας με μονάδες αερίου, στο TTF έκλεισε την Παρασκευή στα 117 ευρώ/MWh, με απώλειες 17% περίπου σε εβδομαδιαία βάση μετά από τρεις εβδομάδες ανόδου. Τι προβλέπει η πρόταση.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την πρόταση που εξετάζεται, εάν το πλαφόν ενεργοποιηθεί δε θα μπορούν να γίνονται συναλλαγές στα συμβόλαια επόμενου μήνα στον κόμβο TTF σε τιμές που θα υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά 35 ευρώ/ MWh τη διεθνή τιμή αναφοράς του LNG, όπως θα προκύπτει από ένα «καλάθι» τιμών σε διάφορους κόμβους ανά τον κόσμο. 

Προβλέπεται επίσης ότι το πλαφόν της Ε.Ε. δεν θα πέσει κάτω από τα 188 ευρώ/MWh, ακόμα και αν η τιμή αναφοράς του LNG υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Αν όμως η τιμή αναφοράς του LNG αυξηθεί πάνω από τα 188 ευρώ/MWh, τότε το πλαφόν θα την «ακολουθήσει», παραμένοντας 35 ευρώ/MWh πάνω από αυτήν. Πρόκειται για μια δικλίδα που διασφαλίζει ότι η Ε.Ε. μπορεί να διεκδικήσει στις αγορές και φορτία LNG πάνω από τις τιμές της αγοράς αν απαιτείται, για να προσελκύσει τις ποσότητες που χρειάζεται σε περιβάλλον στενότητας προσφοράς LNG. 

Πάντως παράγοντες της αγοράς, όπως το Intercontinental Exchange (ICE), o λειτουργός της αγοράς TTF στο Άμστερνταμ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να μετακινήσει την πλατφόρμα εκτός Ε.Ε. εάν οι «27» νομοθετήσουν το πλαφόν.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ