Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19ΕΕ: Πράσινο φως για το προσαρμοσμένο εμβόλιο της Moderna κατά του COVID-19

ΕΕ: Πράσινο φως για το προσαρμοσμένο εμβόλιο της Moderna κατά του COVID-19

Έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε το νέο εμβόλιο Covid-19 της Moderna, το οποίο πλέον δεν στοχεύει το αρχικό πανδημικό στέλεχος αλλά τις νέες παραλλαγές Όμικρον.

Το εμβόλιο mRNA βάζει στο στόχαστρο το στέλεχος XBB.1.5, γνωστό ως Kraken, θεωρείται όμως αποτελεσματικό και έναντι άλλων στελεχών Όμικρον.

“Αυτό είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της νόσου. Είναι η τρίτη προσαρμογή αυτού του εμβολίου για να ανταποκριθεί σε νέες παραλλαγές της COVID-19», τονίζει η Επιτροπή.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) πραγματοποίησε αυστηρή αξιολόγηση του εμβολίου στο πλαίσιο του μηχανισμού ταχείας αξιολόγησης. Έπειτα απ’ αυτή την αξιολόγηση, η Επιτροπή ενέκρινε το προσαρμοσμένο εμβόλιο με ταχεία διαδικασία, έτσι ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να προετοιμαστούν εγκαίρως για τις εκστρατείες εμβολιασμού τους το ερχόμενο φθινόπωρο και το χειμώνα.

Σύμφωνα με προηγούμενες συστάσεις του EMA και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), οι ενήλικες και τα παιδιά ηλικίας από 5 ετών που χρειάζονται εμβολιασμό καλούνται να λάβουν μία δόση, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού τους για την COVID-19.