Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΕ: Παραμένει στόχος η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου - Συμβούλιο Υπουργών...

ΕΕ: Παραμένει στόχος η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου – Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας

Συνεδριάζει, σήμερα,  στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ με βασικά ζητήματα στην ατζέντα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συνέχιση των μέτρων μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου, αλλά και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού για το επόμενο διάστημα, στο φόντο και της κατάθεσης των εθνικών Εθνικών Σσχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα, που θα πρέπει να κατατεθούν έως τις 30/6.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και οι συζητήσεις, που θα καταθέσει τις επιδόσεις της χώρας αλλά και τους στόχους στο φόντο και των εθνικών αναγκών ενεργειακής ασφάλειας.

Πάντως, σε ΑΠΕ και  εξοικονόμηση φυσικού αερίου η Ελλάδα τα πάει καλά. Το ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ, υπερκαλύπτει τους στόχους καθώς το 2023 η παραγωγή καθαρής, ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ανήλθε στο 57% του ενεργειακού μείγματος, ενώ κατά 21,56% σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται και η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το 2023. 

Πάντως, σε μια συγκυρία που ζητούμενο είναι η ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής βιομηχανικής παραγωγής είναι ζητούμενο το πώς θα συνδυαστούν οι στρατηγικές εξοικονόμησης και διασφάλισης ισχυρής βιομηχανικής παρουσίας.

Ενα, πάντως, από τα ζητήματα που καλούνται να διαχειριστούν οι αρμόδιοι της ΕΕ σε σχέση με τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου είναι η ευελιξία και η ευστάθεια των ενεργειακών συστημάτων. Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής παραμένει βασικός μοχλός για την την ευελιξία και την ευστάθεια, στην περίοδο της “πράσινης ενέργειας”. καθώς το κάρβουνο είναι εξοβελιστέο λόγω κλιματικής αλλαγής και οι μπαταρίες ή αντλησιοταμίευση ακόμη έχουν δρόμο. Έτσι, η αρμόδια Kadri Simson αναμένεται να ενημερώσει, στο φόντο και των στόχων της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα, για τις προθέσεις της Κομισιόν. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτη του JRC της ΕΕ οι απαιτήσεις ευελιξίας του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ το 2021 ήταν το 11% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και θα αυξηθούν σε 25% το 2030 και σε 30% το 2050.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτιμάται, ότι η συνέχιση της εξοικονόμησης αερίου θα συμβάλλει στη διατήρηση και στη βελτίωση της σταθερότητας της αγοράς, αλλά και στη διευκόλυνση της αναπλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου. 

Η πρόταση της Κομισιόν

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν προτείνει την υιοθέτηση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τη συνέχιση των μέτρων μείωσης της ζήτησης αερίου. Αυτή η σύσταση, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο, ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να λαμβάνουν εθελοντικά μέτρα για τη διατήρηση συλλογικής μείωσης της ζήτησης αερίου κατά 15%, σε σύγκριση με τη μέση ζήτηση μεταξύ Απριλίου 2017 και Μαρτίου 2022, καθώς η νομοθεσία έκτακτης ανάγκης πρόκειται να λήξει στις 31 Μαρτίου και ενώ η κατάσταση είναι πιο σταθερή από ό,τι ήταν τα δύο τελευταία χρόνια.

Συλλογικά, η ΕΕ μείωσε τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 18% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Δεκεμβρίου 2023, εξοικονομώντας περίπου 101 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτές οι προσπάθειες υπερβαίνουν τον στόχο εξοικονόμησης 15% που συμφωνήθηκε βάσει της νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης που εγκρίθηκε το καλοκαίρι του 2022 και ήταν απαραίτητες για τη διατήρηση του σταθερού εφοδιασμού, τη σταθεροποίηση των αγορών ενέργειας στην ΕΕ και την επίδειξη αλληλεγγύης με την Ουκρανία.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ