Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΕ - Ενέργειακά "αναχώματα": Αναβολές αποφάσεων και ζυμώσεις - Στη νέα χρονιά...

ΕΕ – Ενέργειακά “αναχώματα”: Αναβολές αποφάσεων και ζυμώσεις – Στη νέα χρονιά οι ελπίδες

Χωρίς άμεσα εφαρμοστέες αποφάσεις αλλά με ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο ολοκλήρωσαν τη διήμερη άτυπη Σύνοδό τους, χθες, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ μετά την άτυπη σύνοδό τους στην Πράγα. Σημειώνεται, ότι η ατζέντα του Συμβουλίου αφορούσε στα επόμενα βήματα των κρατών – μελών για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, όπως περιγράφονται στην επιστολή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, προς τους ηγέτες της Ε.Ε και τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως μεταφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕν ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας υποστήριξε, για μια ακόμη φορά, πως η επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμών σε επίπεδο χονδρικής είναι η καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση των τεράστιων διακυμάνσεων των τιμών στην αγορά του φυσικού αερίου. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει άμεσα αποφάσεις τόσο για την επάρκεια όσο και για τη μείωση των τιμών. Κάτι όμως παραπέμπεται στις “καλένδες” προς απογοήτευση της Ελληνικής πλευράς, αλλά και των “συνοδοιπόρων” της που έθρεψαν ελπίδες ότι θα γεφυρωθούν οι διαφορές με Γερμανία και Ολλανδία για μια σειρά από ζητήματα, όπως η επιβολή πλαφόν στις τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου.

Τι ζήτησε η Ελλάδα;

Όπως χαρακτηριστικά, τόνισε ο κ. Σκρέκας, αν και καταφθάνουν αυξημένες ποσότητες φυσικού αερίου στην Ε.Ε, εν τούτοις οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη και «αυτό σημαίνει ότι οι αγορές δε λειτουργούν σωστά και η διαθεσιμότητα δεν είναι θέμα τιμής αλλά επάρκειας υποδομών». 

Έτσι, η ελληνική πλευρά ζήτησε ένα μεταβλητό ανώτατο όριο στον δείκτη TTF που να διασφαλίζει ότι το φυσικό αέριο είναι μόνο οριακά ακριβότερο από την Ασία και άλλες περιοχές, και όχι διπλάσιο από την τιμή που καταβάλλεται σε άλλες ηπείρους. 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι η πρόταση των 15 κρατών μελών διασφαλίζει πως δεν θα υπάρχουν ελλείψεις στα περισσότερα κράτη μέλη. «Η τιμή είναι εξίσου σημαντική με τη διαθεσιμότητα, καθώς ορισμένοι καταναλωτές και νοικοκυριά δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν φυσικό αέριο σε υψηλές τιμές. Καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες, η κατάσταση τους θα είναι ανάλογη με μία διακοπή της ροής του φυσικού αερίου».

Η Κομισιόν και η Τσέχικη προεδρία

«Θα δούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με το πλαφόν στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – εάν βρίσκεται σε αυτό το στάδιο που θα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών υπέρ αυτού του μέτρου», δήλωσε πάντως η επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας σηματοδοτώντας μια ένταση προσπαθειών εν όψει της Συνόδου των ηγετών των “27”.

Από την πλευρά του, όπως μετέδωσε το Reuters, ο προεδρεύων Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα  ανέφερε ότι η συνάντηση των υπουργών της ΕΕ στην Πράγα βοήθησε να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των κρατών- μελών.

“Είναι σαφές ότι θα αγοράσουμε φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα του 2023 μέσω μίας κοινής πλατφόρμας”, δήλωσε ο Γιόζεφ Σικέλα, όπως μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο χωρίς όμως έτσι να καθησυχάζει τους Ευρωπαίους που βλέπουν το χειμώνα να έρχεται.

Αλλαγές στους δείκτες

Πάντως, η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου δείκτη αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι αναμένει να έχει υιοθετηθεί μέχρι την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Η κ. Σίμσον υπογράμμισε ακόμα ότι κάθε παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου προϋποθέτει τη μείωση στη χρήση του. 

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι θα προταθεί μία πανευρωπαϊκή μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις αρχές του επόμενου έτους.

Ουσιαστικά οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε γενική συμφωνία ως προς την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου πριν από το επόμενο καλοκαίρι και συμφώνησαν επίσης ότι απαιτείται μια εναλλακτική τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο. «Θέλουμε να επιταχύνουμε τις κοινές προμήθειες και να αξιοποιήσουμε την αγοραστική δύναμη όλης της Ε.Ε., ώστε να διασφαλίσουμε τις προμήθειες για τον επόμενο χειμώνα, ο οποίος μπορεί να είναι πιο σημαντικός και από τον ερχόμενο», σημείωσε ο Τσέχος υπουργός και πρόεδρος του Συμβουλίου.  Βέβαια η ελπίδα ήταν ότι ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 20ης και 21ης Οκτωβρίου, θα υπήρχαν αποφάσεις ώστε να γίνουν οι τελικές κινήσεις. Ετσι με ανοικτά πολλά ενδεχόμενα υπάρχει κίνδυνος να μην υπ΄ρξει τελική πρόταση για τους ηγέτες. 

Όπως φαίνεται , τα κράτη-μέλη θα πρέπει να προστατεύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τις δικές τους δυνάμεις, ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια. Γεγονός που θα αναδείξει ασφαλώς και πάλι τη διαφορά Βορρά – Νότου, με τη Γερμανία να έχει ήδη ανακοινώσει πως θα διαθέσει 200 δισ. ευρώ, γεγονός που θυμίζουμε δίχασε τους ηγέτες της ΕΕ στην προηγούμενη Σύνοδο.  Σε κάθε περίπτωση, η σκυτάλη από τους υπουργούς Ενέργειας, περνάει στην Κομισιόν, η οποία και θα καταθέσει και τις προτάσεις της προς τους ηγέτες για τη Σύνοδο της επόμενης εβδομάδας. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ