Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΕΕ: "Είναι υπαρξιακό θέμα η ανάγκη της Ουκρανίας για βοήθεια", λέει υψηλόβαθμος...

ΕΕ: “Είναι υπαρξιακό θέμα η ανάγκη της Ουκρανίας για βοήθεια”, λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωρίζουν πόσο «υπαρξιακό» είναι το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία και θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Ενόψει της τελευταίας για φέτος συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες στις 14-15 Δεκεμβρίου, η Ουγγαρία έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο στην πρόταση η ΕΕ να παράσχει 50 δισεκ. ευρώ βοήθειας στο Κίεβο έως το 2027, καθώς και βέτο στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία.

Η αποτυχία να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις αυτές θα θεωρηθεί μεγάλο πολιτικό πλήγμα στην Ουκρανία, που έχει εξουθενωθεί από τον αγώνα της κατά της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής από τον Φεβρουάριο του 2022.

Με το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της Ουκρανίας να κατευθύνεται στη χρηματοδότηση του πολέμου, η χώρα βασίζεται ιδιαιτέρως στην οικονομική βοήθεια από τη Δύση για να συνεχίσει τον αγώνα της.

«Γνωρίζουμε πόσο υπαρξιακό είναι αυτό. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι υπεύθυνοι άνθρωποι –τουλάχιστον οι 26», δήλωσε ο αξιωματούχος που εμπλέκεται στην προετοιμασία της συνόδου. «Θα εμμείνουν στις δεσμεύσεις τους».

Εάν ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ασκήσει βέτο στην προτεινόμενη αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ –του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου– που περιλαμβάνει τα 50 δισεκ. ευρώ για την Ουκρανία, ο αξιωματούχος αναφέρθηκε σε πιθανές εναλλακτικές λύσεις.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ