Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕβδομάδα μερισμάτων και γενικών συνελεύσεων στο Χρηματιστήριο

Εβδομάδα μερισμάτων και γενικών συνελεύσεων στο Χρηματιστήριο

Με μπαράζ αποκοπής μερισμάτων θα κυλήσει η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και του πρώτου εξαμήνου στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ μένει να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα η αγορά καθώς «έχασε» τη χθεσινή συνεδρίαση λόγω της αργίας, όμως οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν έντονα ανοδικά, αφήνοντας καλή παρακαταθήκη.

Παράλληλα, η αγορά καλείται να διαχειριστεί και να «ζυγίσει» περισσότερο αυτή την εβδομάδα τις ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις του περασμένου πενθημέρου, όπως ήταν το «κλείδωμα» του μεγάλου deal της Τέρνα Ενεργειακή, το έκτακτο «χαράτσι» στα κέρδη των διυλιστηρίων αλλά και το μούδιασμα από τον οίκο MSCI που δεν ενέταξε το Χ.Α. σε watchlist για αναβάθμιση.

Κυρίαρχη είδηση ασφαλώς ήταν η συμφωνία πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή στην αραβικών συμφερόντων Masdar στα 20 ευρώ ανά μετοχή, βάζοντας τέλος σε μια «εκκρεμότητα» που είχε δημιουργηθεί στην αγορά εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. Το deal έγινε σε εξαιρετική – για τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα – αποτίμηση, κάτι που δείχνει την αξία της Τέρνα Ενεργειακή αλλά και τα διαπραγματευτικά ατού της διοίκησης Περιστέρη, ενώ επιβεβαιώνει την ελκυστικότητα των ελληνικών assets.

Οι Άραβες της Masdar προσφέρουν μετρητά 2,4 δισ. για το 100% της εταιρείας και μαζί με τα δάνεια που θα αναλάβουν η συμφωνία φτάνει τα 3,2 δισ. ευρώ. Μεγάλη κερδισμένη από τη συμφωνία είναι η ΓΕΚ Τέρνα καθώς θα πετύχει ζωτικής φύσης μείωση του δανεισμού της, ενώ θα αποκτήσει ρευστότητα για να υποστηρίξει το τεράστιο επενδυτικό της πρόγραμμα, δεδομένου ότι έχει ανεκτέλεστο περί τα 6 δισ. ευρώ.

Ενώ απομένουν τέσσερις συνεδριάσεις για τη λήξη του μήνα, το Χ.Α. κινείται ισορροπητικά, με μεικτά πρόσημα στο ευρύτερο ταμπλό. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,54% και ο τραπεζικός είναι στο οριακό -0,02%. Σε επίπεδο εξαμήνου, ο Γ.Δ. ενισχύεται κατά 10,12%, ο FTSE 25 είναι στο +9,24%, ο Mid Cap +0,97%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει άνοδο 16,94%.

Οι αποκοπές μερισμάτων

Σήμερα Τρίτη οι μετοχές της ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή, ενώ κόβουν μέρισμα και οι μετοχές των Τιτάν (0,85 ευρώ), Viohalco (0,12 ευρώ/μετοχή), Cenergy Holdings (0,08 ευρώ/μετοχή), Quest Συμμετοχών (0,22 ευρώ/μετοχή), Optima Bank (0,44 ευρώ/μετοχή), ΕΧΑΕ (0,25036335 ευρώ/μετοχή), Intracom Holdings (0,0503722776 ευρώ/μετοχή), Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (0,43 ευρώ/μετοχή) και ElvalHalcor.

Αύριο Τετάρτη 26/6 χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα θα διαπραγματεύονται οι μετοχές των Motor Oil (1,40 ευρώ), Metlen (1,50 ευρώ) και Fourlis (0,12 ευρώ/μετοχή). Την ίδια ημέρα θα λάβουν χώρα οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των ΓΕΚ Τέρνα, Τεχνική Ολυμπιακή, Βογιατζόγλου, Intertech και Logismos.

Την Πέμπτη οι ΔΕΗ, Lamda Development, Space Hellas, Έλαστρον, Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος, Λάμψα, Ιατρικό Αθηνών και Helleniq Energy έχουν συγκαλέσει τακτική γ.σ., ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να δημοσιεύσει την τραπεζική χρηματοδότηση και τις καταθέσεις για τον Μάιο.

Την Παρασκευή οι ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, Frigoglass, Πλαστικά Κρήτης, SATO, ΕΚΤΕΡ, ΒΙΣ, AVE, Μπήτρος και Παΐρης έχουν συγκαλέσει τακτική γ.σ., η Attica Bank αναμένεται να ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2024, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύει τον δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο για τον Απρίλιο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ