Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔ. Τριανταφύλλου: Η Διακήρυξη των Αθηνών ξεπερνά τα Ελληνοτουρκικά

Δ. Τριανταφύλλου: Η Διακήρυξη των Αθηνών ξεπερνά τα Ελληνοτουρκικά

Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο προχωρώντας σε μια πρώτη αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν στη χώρα μας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ανέφερε οτι : «Το γεγονός ότι οι δύο γειτονικές και συμμαχικές χώρες σε μια περιοχή και σε μια περίοδο γενικότερης αστάθειας και αβεβαιότητας στην ευρύτερη περιοχή, μπορούν να κάτσουν κάτω οι ηγέτες να υπογράψουν Συμφωνίες, να υπογράψουν μια Διακήρυξη και να δεσμευτούν τουλάχιστον πολιτικά να προχωρήσουν σε αυτό το κλίμα συνεργασίας και ηρεμίας, αυτό νομίζω είναι το σημαντικό μήνυμα που ξεπερνά τα Ελληνοτουρκικά. Έχει άμεση απήχηση στα Ευρωτουρκικά, έχει άμεση απήχηση στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση και νομίζω ότι αυτό είναι το βασικό μήνυμα που βγαίνει από αυτή τη συνάντηση». 

«Πρέπει να τα βάλουμε όλα σε ένα πλαίσιο. Δηλαδή δεν είναι μόνο η επίσκεψη και πώς πήγε και το καλό κλίμα και τα χαμόγελα του Ερντογάν. Πρέπει να τα συνδέσουμε και με τη συνέντευξη, γιατί η συνέντευξη είναι και ουσία, επανάληψη των πάγιων τουρκικών θέσεων και προθέσεων. Και με τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, που εγώ θεωρώ ήταν πάρα πολύ καλή η κ. Σακελλαροπούλου που έθεσε γενικότερα το όλο πλαίσιο και ποιες είναι οι θέσεις της Ελλάδος και στις δηλώσεις του κυρίου Μητσοτάκη που είπε και ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις και στη συνέντευξη του κ. Γεραπετρίτη χθες το βράδυ στην ΕΡΤ, που νομίζω πήγε και ένα βήμα παραπέρα, να ξεκαθαρίσει ότι ακριβώς αυτό προσπαθούμε, να μειώσουμε την ένταση που γι’ αυτό γίνονται τα μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η θετική ατζέντα, οι Συμφωνίες και παλιότερα αυτή ήταν η μεθοδολογία να μειωθεί η ένταση, παρά ταύτα θα προσπαθήσουμε να πάμε στο επόμενο βήμα, δεν ξέρουμε πόσο θα μας πάρει, αν μπορούμε ποτέ να λύσουμε τα θέματα τα ουσιαστικά και θα συζητάμε. Νομίζω ότι αυτό είναι το βασικό των δηλώσεων του κ. Γεραπετρίτη, ότι θα συζητάμε και θέματα στα οποία διαφωνούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τριανταφύλλου σημείωσε ακόμα ότι την περασμένη βδομάδα βγήκε η έκθεση του Ύπατου Αρμοστή της Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για τις σχέσεις Τουρκίας -Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν εντολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως θα συζητηθεί αυτή η έκθεση σε λίγες ημέρες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θέτει όλο το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων και πάρα πολλά από τα ζητήματα που θέτει εκεί, αφορούν την Ελλάδα και την Τουρκία.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ