Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΔ. Πειραιά: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 105 χρόνια από τη Γενοκτονία των  353.000 Ελλήνων του Πόντου

Δ. Πειραιά: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 105 χρόνια από τη Γενοκτονία των  353.000 Ελλήνων του Πόντου

Με μια συγκινητική  εκδήλωση τιμής και  μνήμης στο Μνημείο Γενοκτονίας «Πυρρίχιο Πέταγμα» στην πλατεία Αλεξάνδρας, ο Δήμος Πειραιά και ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, τίμησαν τη συμπλήρωση 105 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Μάλιστα, το Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα» φωταγωγήθηκε συμβολικά με κόκκινο χρώμα, στην μνήμη των 353.000 Ελλήνων της Γενοκτονίας.

Πριν την έναρξη της τελετής, πραγματοποιήθηκε η είσοδος στο μνημείο της ομάδας δρομέων «Πόντος – Δρόμος Μνήμης», οι οποίοι άναψαν την φλόγα του μνημείου. Οι δρομείς ξεκίνησαν από το Μνημείο «Ηρώων Ελλήνων του Πόντου» της Καλλιθέας, ένα από τα πρώτα μνημεία που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα. 

Η τελετή ξεκίνησε με  επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ.  Σεραφείμ και ακολούθησαν ομιλίες και κατάθεση στεφάνων.

Στη συνέχεια, σε μουσικό – αφηγηματικό δρώμενο, ακούστηκε η ωδή προς τον Άγνωστο Στρατιώτη  από τον λυράρη Ηλία Υφαντίδη, τον Παναγιώτη Κοπαλίδη στο νταούλι και τον Λεωνίδα Μιχαηλίδη στο βιολοντσέλο. Ακολούθησε καλλιτεχνικό αφιέρωμα με τίτλο «Δεν τελειώσαμε… Ο Χριστός Ανέστη!!!», με αφηγήσεις από τις κυρίες Σουλτάνα Βαρυτυμιάδη και Άννα Καλαϊτζόγλου και με τη συμμετοχή της χορωδίας ενηλίκων της «Κιβωτού του Πόντου».

Την εκδήλωση έκλεισαν οι πυρριχιστές του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, οι οποίοι χόρεψαν  τον πυρρίχιο χορό υπό τις οδηγίες του Όμηρου Παχατουρίδη.

Η τελετή  ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Την  εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά  η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

Το Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», έργο του εικαστικού Παναγιώτη Τανιμανίδη, ανεγέρθηκε στην πλατεία Αλεξάνδρας το 2017, με δωρεά του Προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Ευάγγελου Μαρινάκη.  

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ,  σε δήλωσή του, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Βρισκόμαστε στην όμορφη ακτή της Πειραϊκής χερσονήσου, μπροστά στο υπέροχο συμβολικό μνημείο, το «Πυρρίχιο Πέταγμα», που μάς δώρισε ο ευπατρίδης και μεγάλος ευεγέρτης της πόλεως και της Μητροπόλεώς μας ο Πρόεδρος κ. Ευάγγελος Μαρινάκης και ανευρισκόμεθα των μακαρίων εκείνων ψυχών για να πάρουμε ψυχική ευστάθεια για να προσλάβουμε εμψυχία και γενναιότητα, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες ιστορικές προκλήσεις και προσκλήσεις των καιρών μας».

Τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλέξανδρος Τζεφεράκος, ο οποίος, στον χαιρετισμό του, τόνισε: 

«Η 19η Μαΐου, έχει καθιερωθεί από την ελληνική πολιτεία ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τους 353.000 Έλληνες, οι οποίοι εξοντώθηκαν σε μια από τις πιο εγκληματικές πράξεις κατά της ανθρωπότητας στη σύγχρονη ιστορία. Προς τιμήν τους, ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο από το 2017, αυτή την εκδήλωση στην πόλη μας. Φωταγωγήθηκε επίσης το εμβληματικό αυτό μνημείο, το «Πυρρίχιο Πέταγμα», πάνω από τη θάλασσα του Πειραιά, ώστε να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν ξεχνάμε. Ως δημοτική αρχή, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το γεγονός ότι σε αυτό το σημείο, στην πλατεία Αλεξάνδρας, ανεγέρθηκε πριν από 7 χρόνια ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Ποντιακού Ελληνισμού. Ένα μνημείο με υπερτοπικό χαρακτήρα, το οποίο πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς για τους απανταχού Ποντίους. Για αυτό και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος έχει εντάξει  και φέτος την εκδήλωση στον Πειραιά στις κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται καθιερωμένα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. 

Θα ήθελα να  ευχαριστήσω  για μια ακόμη φορά δημόσια, τον δωρητή του Μνημείου κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, χάρη στον οποίο έγινε εφικτή η ανέγερση ενός τόσο επιβλητικού και σημαντικού μνημείου, στο οποίο ο Πειραιάς και οι Πειραιώτες μπορούν να τιμούν με τον τρόπο που αρμόζει στην ιστορία αυτής της πόλης τα θύματα της Γενοκτονίας. Και αυτό διότι ο Πειραιάς υπήρξε ανέκαθεν, χάρη στη θάλασσα και το λιμάνι, τόπος υποδοχής και φιλοξενίας χιλιάδων προσφύγων, όχι μόνο από τον Πόντο και την Μικρά Ασία, αλλά και από άλλες πατρίδες. Είναι χρέος μας να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μας μνήμη, ώστε να μην υπάρξουν ποτέ στο μέλλον παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σαν αυτό της γενοκτονίας των Ποντίων, την οποία και περιμένουμε, αλλά και απαιτούμε να αναγνωρίσει η παγκόσμια κοινότητα. 

Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας».  

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, σε δήλωσή της, επεσήμανε:

«Είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους σε μια γενοκτονία, η οποία πρέπει να αναγνωριστεί καθολικά και παγκοσμίως. 

Είμαστε για άλλη μια χρονιά στην πλατεία Αλεξάνδρας, στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», που ανεγέρθηκε με δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, για να τιμήσουμε τις ψυχές αυτών των ανθρώπων, αλλά και να περάσουμε ένα μήνυμα για παγκόσμια ειρήνη και να μην συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο».

Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος  Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, στον χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Δίνουμε το «παρών» και εφέτος, στην πλατεία Αλεξάνδρας, στον Πειραιά, στο πρώτο λιμάνι της χώρας υποδοχής των κατατρεγμένων προσφύγων του 1923. Στεκόμαστε με δέος και ευλάβεια στη σκιά του εμβληματικού μνημείου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ένα μνημείο – σύμβολο στο διάβα του χρόνου, που ιστορεί την πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού από την αναγκαστική αναχώρηση από τα πάτρια εδάφη μέχρι το ρίζωμά του στον Ελλαδικό χώρο.  Ένα μνημείο για το οποίο οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής νιώθουμε τόσο υπερήφανοι για το καταπληκτικής σύλληψης συμβολισμό του από τον Παναγιώτη Τανιμανίδη όσο και ευγνώμονες απέναντι στον δωρητή του Ευάγγελο Μαρινάκη. 

Σήμερα, το πανανθρώπινο μήνυμα που ευαγγελίζεται το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι τραγικά επίκαιρο και καθίσταται αναγκαία η άμεση υλοποίησή του». 

Εκ μέρους του δωρητή του μνημείου Ευάγγελου Μαρινάκη, χαιρετισμό απηύθυνε η  Φωτεινή Υψηλάντη, Πρόεδρος της ALTER EGO MEDIA, η οποία ανέφερε:

«Σεβασμιώτατε,

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα, 19 Μαΐου 2024, 105 χρόνια από την αποβίβαση του Κεμάλ στη Σαμψούντα και την έναρξη της δεύτερης και σκληρότερης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 

Και όμως! Η ποντιακή λύρα δεν σίγησε! Το δοξάρι, ακόμη και εάν το τσάκισαν, συνεχίζει να πάλλεται δυνατό επάνω στις χορδές της! Βάλσαμο στις ανοιχτές πληγές που ζητούν δικαίωση! 

«Να ανασπαλώ ‘κ’ επορώ!»: να ξεχάσω δεν γίνεται. Η μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού παραμένει ζώσα και περνά ως πολύτιμο φυλαχτό από γενιά σε γενιά.

19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης και Ημέρα Τιμής! Για τις 353.000 ζωές που χάθηκαν, για κάθε κραυγή πόνου που έσχισε τον αγέρα, για κάθε κλάμα ανυπεράσπιστου παιδιού, για κάθε σταγόνα αίματος που κύλησε τόσο άδικα.

Βρισκόμαστε εδώ, θεματοφύλακες μίας Ιστορίας που δεν μπορεί να ξεχαστεί. Το «Πυρρίχιο Πέταγμα», το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ορθώνεται εδώ ως παραστάτης μνήμης και περικλείει συμβολικά όλο το δράμα του ξεριζωμού! 

Λύρες, νταούλια, κλειδιά χαμένων σπιτιών αλλά και μια πένα. Μια πένα που γράψαμε την Ιστορία μας, ώστε να μην λησμονηθεί ποτέ! Γιατί τα παιδιά των Ελλήνων του Πόντου δεν είχαν παραμύθια! Είχαν τις αφηγήσεις του ξεριζωμού των πατέρων τους. 

Έφτασαν στον Πειραιά, τσακισμένοι, πριν από έναν αιώνα, μην έχοντας τίποτα άλλο πάρα μόνο την αγέρωχη ψύχη τους. Οι δρόμοι του Πειραιά ποτίστηκαν με το τραύμα του ξεριζωμού. Οι ρακένδυτοι και οι ξυπόλυτοι, ρίζωσαν και «πάππον προς πάππον ‘κράτεσαν κειμήλια ματωμένα». 

Ο Ποντιακός Ελληνισμός, συνέβαλε τα μέγιστα στην πρόοδο της μητέρας Πατρίδας και στον πλούτο της πολιτισμικής της ταυτότητας.

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού είναι μια μαύρη σελίδα στην ίδια την οικουμενική ιστορία του ανθρώπου, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. 

Ο αγώνας, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, συνεχίζεται. Είμαστε εδώ! Δεν ξεχάσαμε! Δεν ξεχνάμε! Και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, ώσπου η Ημέρα αυτή Μνήμης να γίνει και Ημέρα Συγνώμης!». 

Στεφάνια κατέθεσαν:

-Εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλέξανδρος Τζεφεράκος. 

-Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου. 

-Εκ μέρους του  δωρητή του Μνημείου Ευάγγελου Μαρινάκη,  η  Πρόεδρος της ALTER EGO MEDIA  Φωτεινή Υψηλάντη.

-Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Χρήστος Δημόπουλος. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης :

Οι Βουλευτές Α΄ Πειραιά Κωνσταντίνος Κατσαφάδος και Β΄ Πειραιά Γιώργος Βρεττάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Λεωνίδας Μανωλάκος, οι Αντιδήμαρχοι: Παναγιώτης Αβραμίδης, Δημήτρης Καρύδης, Αντώνης Μοραντζής και Χαρουτιούν Μαρκαριάν, οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Γιώργος Βίτσας,   Χαράλαμπος Λιακόσταυρος και Αλεξάνδρα – Γερασιμούλα Τουμαζάτου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Άγγελος – Ιωάννης Μπουλντούμης και Χρήστος Φωτιάδης, η Πρόεδρος της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας Παναγιώτα Θειακούλη – Βοϊδονικόλα, Κοινοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α΄/θμιας εκπαίδευσης Χρήστος Μακρής, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Δρακούλης Κούβαρης, από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ο Ιωάννης Νικολακάκης, η Ανθυπαστυνόμος Βασιλική Κοντολάτη, ο  Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά Μιχάλης Αγρανιώτης, μέλη της ποντιακής κοινότητας κ.ά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ