Για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται η ολοκλήρωση του προσωπικού αριθμού ο οποίος θα αντικαταστήσει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, η πλήρης ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου αλλά και αλλαγές σε σχολεία και μαθήματα με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών με την τεχνολογία.
«Ήδη ο υπουργός Παιδείας έχει ανακοινώσει αυτές τις αλλαγές αλλά και νέα μαθήματα τα οποία μπαίνουν και εναρμονίζονται πλέον με αυτές τις τεχνολογίες αλλά και τη νέα παιδεία που πρέπει να αποκτήσουμε για να είμαστε υπεύθυνοι πολίτες σε αυτήν τη νέα ψηφιακή εποχή», τονίζει ο κ. Παπαστεργίου.
Για τον προσωπικό αριθμό
«Από τη μεριά του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είμαστε απολύτως έτοιμοι. Τι περιμένουμε για να βγει ο προσωπικός αριθμός; Τη μέρα που θα βγει να μπορεί ο πολίτης σε όλο τον δημόσιο τομέα να πάει, να πει τον προσωπικό του αριθμό και να γίνει η δουλειά του πολύ πιο γρήγορα. Στην ουσία πρέπει να συντονιστούμε πλέον στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα».
»Έχουμε τελειώσει με όλα τα νομικά ζητήματα, στην ουσία λέμε ότι θα πατήσουμε το ‘κουμπί’ μόλις έχουμε συντονιστεί άπαντες. Δεν είναι το καλοκαίρι κατάλληλη περίοδος, παρότι τυπικά και νομικά είμαστε απολύτως έτοιμοι. Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού μόνο προβλήματα μπορείς να δημιουργήσεις όταν λανσάρεις κάτι τόσο καινούργιο και καινοτόμο αλλά και σημαντικό για τη δημόσια διοίκηση».
Τι θα κάνει ο προσωπικός αριθμός τον οποίο θα αποκτήσουν οι πολίτες;
«Το πρώτο έχει να κάνει με την τακτοποίηση των μητρώων. Αν ξεκινήσουμε σήμερα μια καινούργια Ελλάδα από το μηδέν, προφανώς θα είχαμε έναν και μόνο αριθμό. Δε θα είχαμε ούτε ΑΜΚΑ ούτε ΑΦΜ ούτε αριθμό ταυτότητας. Επειδή αυτό δεν έγινε και δομήθηκαν τα διαφορετικά μητρώα του κράτους με ξεχωριστούς αριθμούς, ερχόμαστε με αυτόν τον έναν αριθμό να συνενώσουμε τα μητρώα και θα διορθώσουμε όποια ανακολουθία υπάρχει».
«Ο σκοπός είναι με την καινούργια διαδικασία, αυτήν του προσωπικού αριθμού, να μπορούμε να κάνουμε τα πάντα χωρίς να πρέπει να αποδεικνύουμε συνέχεια ποιοι είμαστε», λέει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τονίζοντας:
«Τώρα πλέον είναι η ώρα, μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών και άλλα υπουργεία, να καταργήσουμε γραφειοκρατία γι’ αυτό και έχουμε ήδη αναγγείλει την κατάργηση των 10 πιο δημοφιλών πιστοποιητικών τα οποία δημιουργούν εκατομμύρια διαδικασίες κάθε χρόνο».
«Η τεχνολογία δεν πρέπει να αφήσει κανέναν πίσω. Πρέπει να είναι συμπεριληπτική και αυτή η συμπερίληψη μπορεί να έχει κάποιες πολύ απλές διαδικασίες αλλά σίγουρα έχει και διαδικασίες χωρίς καθόλου πληροφορική διότι δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να ακολουθήσουν. Γι’ αυτό και κρατάμε πάντα, μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, όλες τις κλασικές γραμμές, όσο και αν αυτό παράγει παραπάνω κόστος, γιατί όλοι θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε αυτού του είδους τις υπηρεσίες» επισημαίνει.
«Η αρχή μιας νέας εποχής»
Όπως λέει ο κ. Παπαστεργίου:
«Στην ουσία είναι η αρχή μιας νέας εποχής. Σε οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε να κάνουμε κάποια πράξη στο ελληνικό Δημόσιο και αυτές οι πληροφορίες μπορούν να αντληθούν μόνες τους, και όταν μιλάμε για κάποιον φορέα ιδιωτικό, η συναίνεσή μας μπορεί να μας λύσει τα χέρια χωρίς να χρειαστεί να μπούμε στο gov.gr και να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο πιστοποιητικό, πολύ περισσότερο χωρίς να πάμε με φυσική παρουσία κάπου. Το ίδιο πράγμα θα γίνει σε περίπου έναν μήνα, είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος, και για τους παρόχους ενέργειας».
Σχετικά με το Κτηματολόγιο:
«Πάντα οι πολίτες ζητούν περισσότερα και έχουν δίκιο. Να θυμηθούμε λιγάκι που ήμασταν το ’19 και πού είμαστε σήμερα, να θυμηθούμε πώς ήταν το Κτηματολόγιο το οποίο ολοκληρώνεται του χρόνου γι’ αυτό και βάζουμε νέο νομοσχέδιο. (…) Λίγη υπομονή και στο Κτηματολόγιο τα πράγματα θα πάρουν τη μορφή που θέλουμε».
Όσο για την επίθεση στο σύστημα του Κτηματολογίου:
«Δεν ήταν ακριβώς κυβερνοεπίθεση, η αλήθεια είναι ότι μπήκαν στο δίκτυο του Κτηματολογίου. Με τα στοιχεία που μας έχουν δοθεί από τους ανθρώπους που τρέχουν τα συστήματα ασφαλείας, δεν αντλήσαν κρίσιμα δεδομένα. Θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι πιθανώς κάτι να μας έχει ξεφύγει. Να συνεχίζουμε να ψάχνουμε τις τρύπες των συστημάτων έτσι ώστε να μπορούμε να αναβαθμίζουμε και να θωρακίζουμε όσο μπορούμε περισσότερο τα συστήματα του Δημοσίου».
Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο κ. Παπαστεργίου τονίζει:
«Η καινούργια ψηφιακή Ελλάδα δίνει αποτελέσματα με ψηφιακές λύσεις και κυρίως η επόμενη ημέρα έχει να κάνει με το πώς η καθημερινότητα του πολίτη, σε ψηφιακό επίπεδο, μπορεί να γίνει καλύτερη. Θεωρώ τομή την κατάργηση των πιστοποιητικών. (…) Για μένα σημασία έχει το πώς θα μπορέσουμε να θωρακίσουμε τους πολίτες και κυρίως τα παιδιά να αποκτήσουν παιδεία αλλά και δεξιότητες τέτοιες που θα έχουν την τεχνολογία στον βαθμό που την χρειάζονται και την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά δε θα ξεχάσουν ποτέ ότι είμαστε άνθρωποι και οι ανθρώπινες σχέσεις είναι αυτές που μας διαφοροποιούν από μια μηχανή».