Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΔΙΩΡΥΓΑ GAS: Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι

ΔΙΩΡΥΓΑ GAS: Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι

Στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών για το έργο «Κατασκευή & Λειτουργία Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), της ΔΙΩΡΥΓΑ GAS, στη θέση Σουσάκι, Π.Ε. Κορινθίας», προχώρησε η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ.

Όπως αναφέρεται το εν λόγω έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) που περιλαμβάνει Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Φυσικού Αερίου (Floating Storage Regasification Unit – FSRU) χωρητικότητας έως και 210.000 m3 ΥΦΑ και διασύνδεση αυτού με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

To ΑΣΦΑ αποτελείται από: 

– Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Φυσικού Αερίου (Floating Storage Regasification Unit – FSRU). -Λιμενική εγκατάσταση ως έργο επί πασσάλων. 

– Αγωγό φυσικού αερίου.

– Χερσαίες βοηθητικές εγκαταστάσεις, σε οικόπεδο πλησίον της λιμενικής εγκατάστασης. 

– Χερσαίες βοηθητικές εγκαταστάσεις, σε οικόπεδο πλησίον του νέου Μετρητικού Σταθμού του ΔΕΣΦΑ Α.Ε. 

– Ηλεκτρική διασύνδεση για την ηλεκτροδότηση του έργου από τον υφιστάμενο υποσταθμό Αγ. Θεοδώρων του ΑΔΜΗΕ.

Επίσης, το έργο περιλαμβάνει τις ακόλουθες λειτουργίες: 

– Την παραλαβή ΥΦΑ από Πλοία Μεταφοράς ΥΦΑ (LNG Carrier) μέγιστης αποθηκευτικής ικανότητας έως 263.000 m3 . -Την μεταφορά του ΥΦΑ από πλοίο σε πλοίο (ship to ship transfer) μετά την αγκυροβόλησή του Πλοίου Μεταφοράς ΥΦΑ (LNG Carrier) παράλληλα στην μονάδα FSRU. 

-Την αποθήκευση ΥΦΑ στις εγκατεστημένες δεξαμενές της μονάδας FSRU. 

– Την επαναεριοποίηση του ΥΦΑ εντός της μονάδας FSRU και παροχέτευση φυσικού αερίου στον ΔΕΣΦΑ μέσω αγωγού. 

Χρήση νερού

Όπως αναφέρεται, οι ανάγκες σε θαλασσινό νερό του έργου αφορούν τη διαδικασία αεριοποίησης και την παραγωγή γλυκού νερού.

 Η ετήσια κατανάλωση κατά τη συνήθη λειτουργία του Έργου εκτιμάται στα 93,8 hm3 .

 Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για τις ανάγκες πυρόσβεσης η κατανάλωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη. 

Εκπομπές στην ατμόσφαιρα

 Οι ατμοσφαιρικές εκπομπές (σημειακές και διάχυτες) από τη λειτουργία της εγκατάστασης υπό κανονικές συνθήκες προκύπτουν: 

-Από την διακίνηση ΥΦΑ (διάχυτες εκπομπές). 

 -Από την συντήρηση του αγωγού φυσικού αερίου μέσω του συστήματος εξαερισμού (σημειακές εκπομπές). 

Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ενδέχεται να υπάρξουν εκπομπές στην ατμόσφαιρα:

– Από την καύση των Boil Off Gases στην μονάδα Καύσης Αερίων (Gas Combustion Unit) (σημειακές εκπομπές)

– Από την εκκένωση δεξαμενών, αγωγού και μονάδας αεριοποίησης μέσω του συστήματος εξαερισμού (σημειακές εκπομπές) 

Υγρά απόβλητα 

– Το θαλασσινό νερό που χρησιμοποιείται για την θέρμανση του διαλύματος γλυκόλης επιστρέφει στο θαλάσσιο περιβάλλον και έχει διαφορά θερμοκρασίας κατά μέγιστο 7°C χαμηλότερη του νερού που προσλαμβάνεται. Για την προστασία του εξοπλισμού από θαλάσσιους μικροοργανισμούς, υπάρχει κατάλληλο σύστημα το οποίο μέσω ηλεκτρόλυσης μετατρέπει το χλωριούχο νάτριο (NaCl) του θαλασσινού νερού σε υποχλωριώδες νάτριο (NaOCl). Το τελευταίο χρησιμοποιείται ως βιοκτόνο για την αποφυγή ανάπτυξης των μικροοργανισμών. Το θαλασσινό νερό που θα επιστρέφει στο θαλάσσιο περιβάλλον εκτιμάται ότι θα περιέχει υπολείμματα χλωρίου συγκέντρωσης μικρότερης των 0,2 ppm, τα οποία αναμένονται να διαλύονται κατευθείαν κατά επιστροφή του θαλασσινού νερού στο θαλάσσιο περιβάλλον. 

Τα υγρά απόβλητα που παράγονται κατά την φάση λειτουργίας στην πλωτή μονάδα, αποθηκεύονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία εντός αυτής. 

Στοιχεία περιβαλλοντικής ευαισθησίας της περιοχής 

Η συνολική έκταση του έργου βρίσκεται εκτός των ορίων περιοχών του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών του Ν. 3937/2011 (A΄ 60), εκτός δικτύου Natura, εκτός Ε.Ζ.Δ, Ζ.Ε.Π και Καταφυγίων άγριας ζωής και εκτός περιοχών προστασίας της φύσης, Εθνικά Πάρκα ή Εθνικοί Δρυμοί, προστατευόμενα τοπία ή προστατευόμενοι φυσικοί σχηματισμοί. Η περιοχή της εγκατάστασης δεν εντάσσεται στις ειδικά προστατευόμενες περιοχές του Ν. 3937/2011 (A΄ 60) όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 19 του ν.1650/1986 (A΄ 160). 2.2.2. 

Σύμφωνα με τους κυρωμένους δασικούς χάρτες και τα στοιχεία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ο αγωγός θα διέλθει από δασικού χαρακτήρα εκτάσεις συνολικού εμβαδού 1,23 στρ. και συγκεκριμένα εμβαδού 0,67στρ. με μορφή ΔΔ και εμβαδού 0,56 στρ. με μορφή ΔΑ.

 Το έργο αποτελεί επιτρεπτή επέμβαση σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3α του άρθρου 53 του ν. 998/1979 ως ισχύει, συνδυαστικά με τις παραγράφους 2 και 4 του άρθρου 45 του ιδίου νόμου. Για τις εκτάσεις με θεματικό περιεχόμενο του δασικού χάρτη ΔΑ, εφόσον τελούν σε νόμιμη αλλαγή χρήσης, εξαιρούνται του επιτρεπτού της επέμβασης καθόσον αποκλείεται η περαιτέρω αλλαγή χρήσης. 

Kόντρα με το ΔΕΣΦΑ

Στο μεταξύ άγνωστο παραμένει το πότε θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για την υλοποίηση του έργου, που αφορά τη δεύτερης πύλης εισόδου LNG στο νότιο τμήμα της χώρας καθώς υπάρχει σε εκκρεμότητα η αντιπαράθεση για την κατασκευή του αγωγού Πάτημα – Λιβαδειά προϋπολογισμού περίπου 140 εκατ. ευρώ, Nα θυμίσουμε ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) επί του προγράμματος ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς (ΕΣΦΑ) 2023-2032 η Motor Oil έχει προτείνει να μην αποτελεί η λήψη της επενδυτικής απόφασης προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του αγωγού, μήκους 100 χιλιομέτρων από τον ΔΕΣΦΑ.

Ωστόσο ο ΔΕΣΦΑ θεωρεί απαραίτητη προυπόθεση για να προχωρήσει, με την επικεφαλής του κ. Μ. Γκάλι να επικαλείται την ανάγκη για προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων φορολογουμένων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ