Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΔιάσκεψη Μονάχου για την Ασφάλεια: Κίνα και Καναδάς "δεν είναι αντίπαλοι", διαβεβαίωσε...

Διάσκεψη Μονάχου για την Ασφάλεια: Κίνα και Καναδάς “δεν είναι αντίπαλοι”, διαβεβαίωσε ο Κινέζος ΥΠΕΞ

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι δήλωσε χθες Σάββατο στην Καναδή ομόλογό του Μέλανι Ζολί ότι οι χώρες τους “δεν είναι αντίπαλες”, επικρίνοντας “τις ψευδείς πληροφορίες” περί κινεζικής παρέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα του Καναδά. 

Οι σχέσεις Κίνας- Καναδά είναι τεταμένες μετά τη σύλληψη του 2018 από τις καναδικές αρχές της Μενγκ Ουανζού στελέχους της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei και τη φυλάκιση σε αντίποινα από το Πεκίνο δύο Καναδών πολιτών. 

Πλέον και οι τρεις έχουν αφεθεί ελεύθεροι, αλλά η ένταση παραμένει, με το Πεκίνο να επικρίνει την Οτάβα ότι ακολουθεί την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κίνας και τις καναδικές αρχές να κατηγορούν τακτικά την Κίνα για παρεμβάσεις. 

“Οι τρέχουσες δυσκολίες” στις διμερείς σχέσεις “δεν είναι κάτι που η Κίνα επιθυμεί να βλέπει”, επεσήμανε ο Ουάνγκ Γι στην Καναδή ομόλογό του στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. 

“Οι δύο χώρες δεν είναι αντίπαλοι και ακόμη λιγότερο εχθροί. Θα πρέπει να γίνουν συνεργάτες”, τόνισε ο Ουάνγκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιεύθηκε σήμερα. 

Οι υποψίες περί ξένων παρεμβάσεων – κυρίως προς όφελος της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας– ώθησαν την καναδική κυβέρνηση πέρυσι να ξεκινήσει εθνική έρευνα για να φέρει στο φως τις φερόμενες αυτές διεισδύσεις. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό βρέθηκε υπό την πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αφορμή τις καταγγελίες περί κινεζικών παρεμβάσεων που αφορούσαν κυρίως τις δύο τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές στον Καναδά το 2019 και το 2021.

“Ελπίζουμε ότι ο Καναδάς θα σταματήσει να προσδίδει υπερβολική σημασία στη θεωρία της κινεζικής απειλής και θα πάψει να διασπείρει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τη φερόμενη παρέμβαση της Κίνας στις εσωτερικές υποθέσεις του Καναδά”, σημείωσε ο Ουάνγκ μιλώντας στη Ζολί. 

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης “τα κρίσιμα διακυβεύματα της παγκόσμιας ασφάλειας, περιλαμβανομένης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της καναδικής κυβέρνησης. 

“Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι τα διμερή ζητήματα θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εξετάζονται με ρεαλιστικό και εποικοδομητικό, με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και με τακτική επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών”, πρόσθετε η ανακοίνωση.

Ο Ουάνγκ Γι διαβεβαίωσε το Σάββατο τους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους που ήταν παρόντες στη Διάσκεψη ότι η Κίνα αποτελεί “δύναμη σταθερότητας” για τον κόσμο.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ