“Κόφτες” στις επιδοτήσεις, που λαμβάνουν οι ενεργειακά “σπάταλοι” δήμοι αλλά και κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας ανακοίνωσαν στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.
Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης οι φορείς του δημοσίου θα πρέπει να δηλώσουν στην πλατφόρμα ποιος θα είναι ο ενεργειακός υπεύθυνος για κάθε δημόσια δομή. Οι, δε, φορείς του δημοσίου που θα πετύχουν τους στόχους, θα επιβραβευθούν μέσω ενίσχυσης του λογαριασμού τους.
Οι συνεπείς
Μετά από δύο μήνες από τους συνολικά 2.495 φορείς του δημοσίου αυτοί που έχουν ορίσει τον υπεύθυνο είναι 221. Εκτός από τα κίνητρα για τους φορείς που πιάνουν τους ενεργειακούς στόχους εξετάζεται να υπάρξουν και κυρώσεις. Όπως είπε ο κ. Βορίδης θα εξετάσουμε εάν οι φορείς του Δημοσίου θα ενταχθούν στον προγραμματισμό προσλήψεων εάν δεν προχωρήσουν στον προγραμματισμό που έχουμε ανακοινώσει. Ακόμα στον κύκλο κινητικότητας που ξεκινά τον Οκτώβριο δεν θα εντάσσονται οι φορείς που δεν έχουν συμμορφωθεί.
Επίσης ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι οι αιτήσεις των Δήμων και των ΟΤΑ για επιχορήγηση από το αποθεματικό του προϋπολογισμού δε θα εξετάζονται όσο υπάρχει σε εκκρεμότητα ο ορισμός ενεργειακού υπευθύνου.
Οπως είπε ο Θ. Σκυλακάκης
- Για τους Δήμους, όποιος στόχος δεν επιτυγχάνεται, το κράτος δεν θα τους ενισχύει για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους
- Στους στόχους που έχουμε βάλει στους φορείς του Δημοσίου για Bonus, προστίθεται το 10% της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας
- Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% ως στόχο, θα ενισχυθούν κατα 5% στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους είτε μέσω του αποθεματικού είτε μέσω των τακτικών δαπανών.
Μέτρα
Παράλληλα με βάση όσα τόνισαν οι υπουργοί θα πρέπει να όσοι εργάζονται στο δημόσιο να λάβουν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Κατά την αποχώρηση των εργαζομένων θα πρέπει οι ενεργειακοί υπεύθυνοι να μεριμνούν για κλείσιμο ηλεκτρικών υπολογιστών και φωτισμού. Θα ορίζουν, δε, ανά όροφο έναν υπάλληλο που θα αποχωρεί τελευταίος.
Για τον οδοφωτισμό των πόλεων προτείνεται, δε, η βελτιστοποίηση του οδοφωτισμού, την περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικού φωτισμού που μπορεί να μειώσει 35-50% την κατανάλωση.
Τη Δευτέρα 12/9, επίσης ανακοινώθηκε, ότι ξεκινά η πλατφόρμα του προγράμματος Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του δημοσίου με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ.
Ανάλογες συστάσεις και κίνητρα θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και για ιδιωτικό τομέα και νοικοκυριά.
Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων:
- λαμβάνονται αμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατα 10% το επόμενο διάστημα στο Δημόιο Τομέα
- θα υπάρχει ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενεργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου
- οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο
- θα πρέπει να γίνεται συντήριση κλιματιστικών και καυστήρων
- όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο των συσκευών
- τοποθέτηση σκίασης όπου απαιτείται και αερισμός κτιρίων το καλοκαίρι
- στον οδοφωτισμό προβλέπεται βελτιστοποίηση του χρόνο προγραμματισμού
Συνέχιση στήριξης
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανοίγοντας την συνέντευξη τύπου το σχέδιο είναι σε δύο άξονες: η στήριξη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών και η εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο.
Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για μια τριπλή ενεργειακή κριση με κύριο χαρακτηριστικό ιλλιγιώδεις τιμές στο φυσικό αέριο
Η Ελλάδα θα ζητήσει την Παρασκευή στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ γενναίες αποφάσεις που να ανταποκρίνονται στο εύρος και το μέγεθος της κρίσης. Είναι κοινή παραδοχή ότι η Ευρώπη καθυστέρησε δραματικά, έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν, πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας, που άφησε ωστόσο ανοικτό το εάν θα συνεχιστούν οι “οριζόντιες” επιδοτήσεις ρεύματος στα νοικοκυριά, ανεξάρτητα από τις καταναλώσεις.
Ο κ. Σκρέκας, χαρακτηριστικά, ανακοίνωσε τρεις βασικές άξονες πολιτικής για το επόμενο διάστημα:
- Προωθούμε άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης 10% το επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τη μείωση το 30% μέχρι το 2030
- Δημιουργούμε ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης
- Θεσπίζουμε κίνητρα και αντικίνητρα.Για τα κτίρια του δημοσίου αρχικά οι δημόσιοι φορείς πρέπει να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο για τον έλεγχο των κτιρίων και των εγκαταστάσεων.