Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΔΕΣΦΑ: Προχωρούν οι διαδικασίες για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου

ΔΕΣΦΑ: Προχωρούν οι διαδικασίες για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου

Προχωρούν οι διαδικασίες για την ωρίμανση του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου για τον εφοδιασμό των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω Ελλάδας, παρά τις τελευταίες εξελίξεις που δείχνουν ανάκαμψη της κατανάλωσης ρωσικού φυσικού αερίου στην περιοχή.

Όπως ανέφερε χθες η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli, οι αποφάσεις για αυτές τις επενδύσεις δεν λαμβάνονται με βάση τις βραχυχρόνιες κινήσεις της αγοράς. «Όλοι αντιλαμβάνονται πως θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτική λύση στην περίπτωση που κάποιος αποφασίσει στο μέλλον να κλείσει και πάλι τη στρόφιγγα», τόνισε, αναφερόμενη στην κρίση εφοδιασμού της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στον σταθμό της Ρεβυθούσας (από τον οποίο εξυπηρετούνται κυρίως οι εξαγωγές σε χώρες της περιοχής) μειώθηκαν κατά 37% σε σχέση με πέρυσι, ενώ αυξήθηκαν οι εισαγωγές από το σημείο εισόδου στο Σιδηρόκαστρο απ’ όπου εισέρχεται το ρωσικό αέριο.

Η κ. Galli, ανέφερε πάντως ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του market test που θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να πιστοποιηθεί η βιωσιμότητα του έργου, ο ΔΕΣΦΑ θα συνεχίσει την προσπάθεια για την υλοποίηση του κάθετου διαδρόμου. Δεν αποκλείεται πάντως οι διαδικασίες να καθυστερήσουν λόγω των εκλογών σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ.

Στο μεταξύ στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης για την βελτίωση της λειτουργίας του αλλά και για την εξεύρεση λύσεων σε ζητήματα κατ΄αρχήν ασφάλειας, προχωρεί ο ΔΕΣΦΑ μέσω του δesfa+ Innovation Center. Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία που ανέπτυξε ο Διαχειριστής και η οποία στοχεύει να αποτελέσει σημείο συνάντησης του οργανισμού με νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια.

Όπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ στην εκδήλωση, «οι νέες τεχνολογίες αποτελούν κλειδί για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και οι καινοτόμες ιδέες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του ενεργειακού κλάδου». Σε αυτό το πλαίσιο η λειτουργία του δesfa+ Innovation Center, αποτελεί στρατηγική επένδυση του Διαχειριστή στην καινοτομία και στις δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογιών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο «The HUB Events», το δesfa+ Innovation Center, παρουσίασε τα αποτελέσματα του πρώτου Call for Ideas που πραγματοποίησε και οδήγησε στη σύναψη συνεργασίας με δυο startups που θα λάβουν χρηματοδότηση από τον ΔΕΣΦΑ για την υλοποίηση των έργων τους.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ