Μια ειδοποιός διαφορά της τωρινής προεκλογικής περιόδου με σχεδόν όλες τις προηγούμενες, είναι ότι η οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα όχι μόνο δεν έχει σταματήσει, αλλά βρίσκεται σε ευρύτερο οργασμό, ίσως πρωτόγνωρο για τέτοια συγκυρία.
Στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν, ήταν κοινός τόπος ότι στην Ελλάδα «νέκρωνε» κάθε δραστηριότητα αρκετούς μήνες πριν τις εκλογές, σοβαρές αποφάσεις δεν λαμβάνονταν, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων ανέβαλαν κάθε εξέλιξη που θα μπορούσε να διαταράξει τις όποιες ισορροπίες, και γενικώς η χώρα πάγωνε για μήνες.
Η τωρινή συγκυρία είναι διαφορετική, το κράτος δείχνει ότι έχει συνέχεια, οι επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη, συνεχίζουν τις εκδηλώσεις εξωστρέφειας και προβολής του έργου τους και γενικώς τίποτα δε μαρτυρά ότι σε μια εβδομάδα υπάρχουν εκλογές. Πρόκειται για ένα σημάδι υγείας και ωριμότητας για την ελληνική αγορά και την ελληνική κοινωνία, που εδράζεται ασφαλώς (και) στο γεγονός ότι, για πρώτη φορά εδώ και πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, το κυβερνών κόμμα διατηρεί απόλυτα ξεκάθαρο προβάδισμα και αυτό που προεξοφλείται είναι ότι θα ηγείται εκ νέου και στο καινούριο κυβερνητικό σχήμα.
Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιστρέψει στα προ του δυστυχήματος των Τεμπών επίπεδα, πέριξ των έξι μονάδων. Τουτέστιν, δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που υπήρξαν το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου ότι μπορεί να υπάρξει ανατροπή δεδομένων με το φάσμα της ακυβερνησίας ορατό, κάτι που οδήγησε θυμίζουμε τότε προσωρινά το Γ.Δ. ακόμη και στις 998,29 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 20ης Μαρτίου).
Το βασικό σενάριο λοιπόν, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο – ακόμη και με δεύτερες κάλπες – θα υπάρξει κυβέρνηση, η οποία θα είναι σχεδόν αδύνατον να βγάλει τη χώρα από τις υπάρχουσες «ράγες» οικονομικής και δημοσιονομικής πορείας.
Έτσι, με την προεκλογική δραστηριότητα να είναι αρκετά ήρεμη, λιγότερο τοξική απ’ ότι ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές και με την οικονομία να συνεχίζει τη λειτουργία της στο ακέραιο, το Χρηματιστήριο κινείται σε ρυθμούς νηνεμίας και σταθεροποίησης, χωρίς ακρότητες, χωρίς αδειάσματα αλλά και χωρίς μεγάλα νέα ρίσκα.
Η αγορά έκλεισε και τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου ανοδικά, επιβεβαιώνοντας ότι έχει τους δικούς της «νόμους», πηγαίνοντας ίσως κόντρα στο ρεύμα της πτώσης που αρκετοί ανέμεναν, αλλά και κόντρα – τουλάχιστον έως τώρα – στην πτωτική παράδοση του πέμπτου μήνα του έτους.
Κεντρικός καταλύτης για την ταχύτατη αποκατάσταση των ισορροπιών στην αγορά, μετά τις πολύ μεγάλες αναταράξεις του Μαρτίου λόγω των Τεμπών και της διεθνούς τραπεζικής αναταραχής, είναι ότι οι ισχυροί επενδυτές δεν διαβλέπουν σοβαρό ενδεχόμενο ακυβερνησίας στη χώρα, παρά τα νέα δεδομένα που φέρνει η απλή αναλογική.
Μόλις μια εβδομάδα πριν τις κάλπες και ενώ έχουν απομείνει πέντε συνεδριάσεις έως την Κυριακή 21 Μαΐου, το Χ.Α. συνεχίζει να εστιάζει στις οικονομικές εξελίξεις που δεν είναι λίγες, με το πολιτικό ρίσκο, όπως αυτό είχε ενσκήψει το Μάρτιο, να έχει μειωθεί και να μην θεωρείται παράγοντας αναχαίτισης επενδύσεων.
Επίσης, σύσσωμοι οι αναλυτές και οι ισχυροί επενδυτές διαβλέπουν πως μόλις δημιουργηθεί βιώσιμη και σταθερή κυβέρνηση στη χώρα, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με επόμενο κρίσιμο ραντεβού ίσως τις 20 του ερχόμενου Οκτώβρη.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,04%, ο FTSE 25 κέρδισε 1,54%, o Mid Cap ενισχύθηκε κατά 1,68%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, παρά τη διόρθωση του τελευταίου διημέρου, έβγαλε το πενθήμερο στο +2,33%.
Πλέον, ο Γ.Δ. απέχει ελάχιστα και λιγότερο από 1% από τα υψηλά οκτώμισι ετών και τις 1.133 μονάδες που είχε κλείσει την 1η Μαρτίου, ενώ αυτή την εβδομάδα ενδοσυνεριακά έφτασε έως και τις 1.135,50 μονάδες. Σε επίπεδο Μαΐου το Χ.Α. εκπλήσσει εκ νέου καθώς πρόκειται για έναν παραδοσιακά δύσκολο μήνα. Ο Γ.Δ. ενισχύεται το μήνα κατά 3,47%, ο FTSE 25 είναι στο +4,03%, ο Mid Cap +1,96% και οι τράπεζες +7,34%.