Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΔεν σηκώνει κεφάλι η ευρωπαϊκή οικονομία

Δεν σηκώνει κεφάλι η ευρωπαϊκή οικονομία

Άλλο ένα τρίμηνο με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την Γερμανία, άλλο ένα τρίμηνο με ισχνό ρυθμό ανάπτυξης για την Ευρωζώνη. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat -λείπουν τα ελληνικά στοιχεία τα οποία θα ανακοινωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου μία ημέρα πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ- αποτυπώνουν έντονα τη στασιμότητα.

Μπορεί ορισμένοι αναλυτές να υποστηρίζουν ότι το +0,3% που ήταν η μεταβολή κατά το β’ τρίμηνο σε σχέση με το α’ τρίμηνο ή το +0,6% του β’ τριμήνου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είναι ποσοστά που ξεπέρασαν τις προσδοκίες για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, δεν παύουν από την άλλη να είναι πολύ χαμηλά ποσοστά. 

Η Γερμανία είχε αρνητική ετήσια μεταβολή για 4ο διαδοχικό τρίμηνο (-0,1% στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, στο -0,2% και στο -0,3% ήταν το 4ο και το 3ο τρίμηνο του 2023 αντίστοιχα και φλερτάρει με την ύφεση. Στάσιμες παρέμειναν Σουηδία και Αυστρία, συνεχίζεται η συρρίκνωση για το ιρλανδικό θαύμα ενώ η μόνη χώρα που εμφάνισε -με βάση τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα- ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο του 2% (σ.σ συγκεκριμένα στο 2,9%) ήταν η Ισπανία. 

Σε αυτό το σκηνικό, είναι προφανές ότι ακόμη και αν ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα υποχωρήσει στο β’ τρίμηνο κάτω από το 2% όπως αναμένεται -έχουμε και εμείς τα δικά μας προβλήματα με τις εξαγωγές και το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο αλλά και τις επενδύσεις οι οποίες προς το παρόν δεν αυξάνονται με τον ρυθμό που είχε προϋπολογιστεί- θα συμπεριληφθεί στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης για ακόμη ένα τρίμηνο.

Όμως, ο μεγάλος βαθμός εξάρτησης που έχει η Ελλάδα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες, πρέπει να μας κάνουν να αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερο προβληματισμό τη στασιμότητα με την οποία είναι αντιμέτωπες πολλές ευρωπαΪκές οικονομίες. Μην ξεχνάμε την ανάγκη για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα προκειμένου να καλυφθεί το λεγόμενο επενδυτικό κενό αλλά και για αύξηση των τουριστικών εσόδων. Το ότι φέτος πέφτει το μέσο έσοδο ανά τουρίστα, δεν είναι καθόλου άσχετο με την πορεία του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ