Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΔΕΗ: Πώς θα γίνει κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη;

ΔΕΗ: Πώς θα γίνει κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη;

Με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ενίσχυσης του “πράσινου” χαρτοφυλακίου η ΔΕΗ στοχεύει να κατατεθεί κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Με βάση όσα ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης μιλώντας στους αναλυτές, την Πέμπτη το απόγευμα, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου καταγράφηκαν καθαρά κέρδη, για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό υπάρχει ένα συγκροτημένο επενδυτικό σχέδιο που στοχεύει σε βάθος χρόνου να οδηγήσει σε παραγωγή πράσινης ενεργειας της τάξης των 4 GW.

Αναλυτικά, με βάση όσα ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, αλλά και τονίστηκε στην σχετική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου καταγράφεται  υπάρχει αυτήν την ώρα αύξηση των έργων ΑΠΕ υπό κατασκευή, που φτάνουν τα 1GW. Επίσης είναι πάνω από 600MW τα έργα ΑΠΕ, που είναι σε λειτουργία/ολοκλήρωση κατασκευής, ενώ είναι εξασφαλισμένη η υλοποίηση από πλευράς αδειοδότησης σε υποδομές πάνω από 4GW.

Με βάση τον κ. Στάσση, αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ έχει “πράσινη” παραγωγή της τάξης των 376 MW και έχει υπό κατασκευή έργα 970 MW. Ήδη λειτούργησε το φωτοβολταϊκό πάρκο 50MW στη Μεγαλόπολη ενώ ολοκληρώθηκε η κατασκευή του μεγάλου Φ/Β στην Πτολεμαϊδα ισχύος 200 MW, καθώς και το αιολικό των 27 MW στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Υπό κατασκευή βρίσκονται το φωτοβολταϊκό πάρκο των 550 MW στην Πτολεμαϊδα, καθώς και ένα ακόμα Φ/Β 159 MW και ένα αιολικό 39,5MW επίσης στην Πτολεμαϊδα, αλλά και το φωτοβολταϊκό των 210 MW στο Αμύνταιο. Πρόκειται για έργα που αναμένεται να ολοκληρωθούν και να τεθούν σταδιακά σε λειτουργία το 2023-24. νολικά έργα ΑΠΕ, ισχύος 4 GW.

Με βάση, μάλιστα, τα όσα είπε ο κ. Στάσσης η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Enel Ρουμανίας αναμένεται το Σεπτέμβριο ενισχύοντας την όλη “πράσινη” πορεία της επιχείρησης και τους στόχους για ανάδειξή της σε περιφερειακό πόλο στη ΝΑ Ευρώπη.

Η νέα μονάδα στην Πτολεμαΐδα

Στο μεταξύ για μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να τεθεί σε κανονική λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα, η «Πτολεμαιδα 5» η οποία ήδη βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Στάσσης αν και παραμένει ο στόχος απεξάρτησης στη ΔΕΗ από τον λιγνίτη, πηγαίνει πίσω μόνο για ένα με δύο χρόνια λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση για την ολοκλήρωση της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ και θα έχει απόδοσο που θα φτάνει τα 660 MW. Μάλιστα, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες, επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον καθώς έχει χαμηλές εκπομπές διοξειδίου.

Στόχος, όπως ανέφερε ο CEO στη δήλωσή του στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είναι η ΔΕΗ να καταστεί κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

“Για το σύνολο του έτους, αναμένουμε να υπερβούμε τον αρχικό στόχο που είχαμε θέσει για επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους €1,1 δισ και να προσεγγίσουμε τα €1,2 δισ. Η ΔΕΗ, μετά από ένα έτος γεμάτο προκλήσεις συνεχίζει αποφασιστικά την υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού της με επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με απώτερο στόχο την μετατροπή της σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη” είχε αναφέρει νωρίτερα, χθες, σε δήλωσή του για τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στάσσης τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου επιβεβαιώνουν την πορεία ανάπτυξης στην οποία έχει εισέλθει η ΔΕΗ και ξεδιπλώνεται σε μια σειρά από δράσεις με ένα επενδυτικό πρόγραμμα με  διπλασιασμός των διαθέσιμων πόρων  (€195,5 εκατ. από €102 εκατ.) σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2022 στις δραστηριότητες του Δικτύου Διανομής, στα έργα ΑΠΕ και τη νέα μονάδα Φυσικού Αερίου.

Επίσης, ο κ. Στάσσης προανήγγειλε τη διανομή μερισμάτων το 2024, ενώ προχώρησε αναθεώρηση του στόχου για τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του έτους, από 1,1 σε 1,2 δις ευρώ για φέτος.

Τέλος, περίπου 203 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσοουν στα ταμεία της επιχείρησης το τρίτο τρίμηνο του έτους από τις οφειλές του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης προς τη ΔΕΗ για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Να σημειωθεί, ότι με βάση όσα ειπώθηκαν στην ενημέρωση των αναλυτών, το 18% των πελατών της εταιρίας πληρώνουν λογαριασμούς με καθυστέρηση, δημιουργώντας, έτσι, ένα άνοιγμα 14 εκατ. ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ