Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΔΕΗ: Πως μετασχηματίζεται σε πράσινο και tech όμιλο

ΔΕΗ: Πως μετασχηματίζεται σε πράσινο και tech όμιλο

Με σταθερά βήματα προχωρά ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε μια “πράσινη” εταιρεία παραγωγής ενέργειας αλλά και σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών, με βάση όσα ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιώργος Στάσσης κατά τη χθεσινή ενημέρωση 80 αναλυτών για τα οικονομικά αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2024.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την ανάπτυξη των ΑΠΕ ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι σε pipleline βρίσκονται έργα ΑΠΕ της τάξης των 20GW έργων. Ανάλογα, δε, με την εκτίμηση αποδοτικότητας θα προχωρήσει σε επιλογές υλοποίησης έργων. Με βάση, δε, τον επικεφαλής της ΔΕΗ, από τα 20 GW που ωριμάζουν, τα 11,3GW θα προέλθουν από την οργανική ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ρουμανία και τα υπόλοιπα 8,7GW από τις συνεργασίες με Intrakat (2,7GW), RWE (2GW), Motor Oil (2GW) και Μυτιληναίος (2GW). Σήμερα, η εγκατεστημένη ισχύ ανέρχεται σε 4,7GW (4GW σε Ελλάδα και 0,7GW σε Ρουμανία).

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση στόχος είναι η ΔΕΗ να αναδειχθεί σε έναν κορυφαίο ενεργειακό παίκτη για την ευρύτερη περιοχή αλλά και διεύρυνση των δραστηριοτήτων του ομίλου και σε άλλες δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι στην κατεύθυνση αυτή οι συνολικές επενδύσεις το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 501 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στη Ρουμανία. Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και στη δραστηριότητα της Διανομής ανήλθαν 420 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 123% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023, συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς από την Ρουμανία.

Χαρακτηριστικά ο Γεώργιος Στάσσης στη δήλωσή του που συνόδευσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2024 δήλωσε: «Η ΔΕΗ ξεκίνησε το έτος δυναμικά με ισχυρή λειτουργική κερδοφορία η οποία μας επιτρέπει να αναβαθμίσουμε τις προοπτικές μας για το 2024. Έχουμε αυξήσει τις επενδύσεις μας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στη δραστηριότητας της Διανομής σύμφωνα με το στόχο μας να γίνουμε ηγετικός παίκτης καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, διατηρώντας παράλληλα ισχυρή χρηματοοικονομική θέση. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση του Στρατηγικού πλάνου που παρουσιάσαμε τον Ιανουάριο στο Capital Markets Day, αξιοποιώντας το επιχειρηματικό μας μοντέλο με παρουσία στην παραγωγή αλλά και την διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο μας προσφέρει ανθεκτικότητα σε περιόδους μεταβλητότητας καθώς και ευκαιρίες για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις δραστηριότητές μας και να δημιουργήσουμε αξία για τους μετόχους μας.»

Επαναγορά μετοχών

Σε σχέση με τη διαδικασία επαναγοράς ιδίων μετοχών, που είναι σε εξέλικη διευκρίνισε ότι θα προχωρήσει κατά μέγιστο σε ποσοστό 10% με σκοπό κατά το 1/3 να ακυρωθούν, κατά 1/3 να αξιοποιηθούν για άλλες εξαγορές, εφόσον προκύψουν και κατά 1/3 να αξιοποιηθούν για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα κινήτρων (LTIP), δηλαδή για αποζημιώσεις και αμοιβές στελεχών με την μορφή μετοχών απόδοσης ή μετοχών της εταιρείας.

Ψηφιακή διείσδυση

Να σημειωθεί, πάντως, ότι με βάση την ενημέρωση στους αναλυτές. οι τηλεπικοινωνίες, τα data centers και οι υποδομές τεχνητής νοημοσύνης είναι για τη ΔΕΗ στον “πυρήνα” του χαριφυκακίου της.

Στο φόντο αυτό για φέτος αναμένεται να γίνουν κινήσεις επέκτασης των σχετικών δραστηριοτήτων στη Ρουμανία, αλλά και την ανάπτυξη του Fiber-to-the-home, που στο τέλος Μαρτίου του 2024 είχε φθάσει σε 185.000 σπίτια στην Αττική. Στόχος είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025.

Επίσης το 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του τηλεπικοινωνιακού καλωδίου διασύνδεσης με τη Σαουδική Αραβία (East Med Corridor), ενώ θα συνεχιστεί η ενσωμάτωση της Κωτσόβολος και θα γίνουν οι πρώτες κινήσεις για τη δημιουργία data centers και υποδομών ΑΙ.

Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, μέσω της ΔΕΗ blue, η ΔΕΗ κατέχει ηγετικό μερίδιο αγοράς 35% στα δημόσια σημεία φόρτισης στην Ελλάδα, έχοντας 2.090 σημεία στο τέλος του α’ τριμήνου του 2024, καταγράφοντας αύξηση κατά 44% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Στην Ρουμανία, συνεχίζει την ανάπτυξη των σημείων φόρτισης έχοντας φτάσει τα 400 σημεία έναντι 292.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ