Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΔΕΔΔΗΕ: Πώς θα γίνει το "κυνήγι" των ρευματοκλοπών;

ΔΕΔΔΗΕ: Πώς θα γίνει το “κυνήγι” των ρευματοκλοπών;

“Καμπανάκι” για την πορεία αύξησης του φαινομένου των ρευματοκλοπών κρούει ο ΔΕΔΔΗΕ στην εισήγησή του που τέθηκε σε διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ και εστιάζει στους τρόπους αντιμετώπισης του θέματος με προτάσεις για σχετικές αλλαγές στον Κώδικα Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ και στον εγχειρίδιο ρευματοκλοπών με στόχο την αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου. 

Μάλιστα προτείνει να χρεώνεται με τη διπλή τιμή από την τρέχουσα της αγοράς η ηλεκτρική ενέργεια που εντοπίζεται πως έχει κλαπεί. Παράλληλα όσοι και όσες πιάνονται να διαπράττουν ρευματοκλοπές προτείνει να πληρώνουν αναδρομικά για την κλαπείσα ενέργεια από την ημερομηνία που θεωρείται πως ξεκίνησε η κλοπή, αλλά και να καλύπτουν και τα διαχειριστικά κόστη για τον εντοπισμό της κλοπής (εργατικά, ανταλλακτικά κλπ.)

 Στην πρόταση, αναλυτικά, προβλέπεται μεθοδολογία καθορισμού της τιμής με την οποία θα χρεώνεται η κλαπείσα ενέργεια ,με βάση τα τρέχοντα σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια, συν τις λοιπές χρεώσεις (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, δίκτυα) ώστε το “πέναλτι” να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη της αγοράς. Η τιμή που προκύπτει αυξάνεται στο διπλάσιο (συν 100 %) σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από τους καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο για τους οποίους η προσαύξηση είναι 50 %. Ενδεικτικά με τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου 2024 η κλαπείσα ενέργεια θα χρεωνόταν από 464 έως 520 ευρώ ανά μεγαβατώρα για οικιακούς και λοιπούς (επαγγελματίες) καταναλωτές αντίστοιχα και από 145 – 280 για τους δικαιούχους ΚΟΤ.

Ουσιαστικά προτείνει να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της Διοικητικής Οριζόμενης Τιμής (ΔΟΤ)  βάσει της οποίας υπολογίζεται η χρέωση της μη καταγραφείσας ενέργειας η οποία δεν έχει αναθεωρηθεί από το 2017.

Σε ό,τι αφορά τον  προτεινόμενο τρόπο υπολογισμού της ΔΟΤ, όπως αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ,  λαμβάνονται υπόψη οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατά τα έτη που ακολούθησαν την έκδοση της απόφασης της ισχύουσας ΔΟΤ, ώστε να αντανακλώνται οι τρέχουσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επηρεάζουν τη λειτουργία της αγοράς. 

Παράλληλα, προτείνεται η προσθήκη πρόβλεψης για τη διαδικασία περιοδικής αναθεώρησης της ΔΟΤ, προκειμένου αυτή να παραμένει ευθυγραμμισμένη με το τρέχον κόστος ενέργειας καθώς και πρόβλεψη για τη διαδικασία αναθεώρησης του ποσοστού προσαύξησης της ΔΟΤ, ώστε αυτή να λειτουργεί επαρκώς αποτρεπτικά για τους επίδοξους ρευματοκλέπτες, συνεκτιμώντας σε κάθε περίπτωση τις διαστάσεις του φαινομένου της ρευματοκλοπής.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, “το οφειλόμενο ποσό του καταναλωτή που έχει διαπράξει ρευματοκλοπή, όταν αυτή εντοπιστεί, είναι σημαντικά μικρότερο από το σημερινό κόστος που καλείται να πληρώσει ο συνεπής καταναλωτής για την ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που καθιστά αναποτελεσματικό τον αποτρεπτικό και προληπτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το οικείο κανονιστικό πλαίσιο περί ρευματοκλοπών”,

Μείωση χρόνου για αντιρρήσεις

Ο ΔΕΔΔΗΕ στην εισήγησή του προτείνει να περιοριστεί το χρονικό διάστημα διατύπωσης από την πλευρά του χρήστη τεκμηριωμένων αντιρρήσεων για αναθεώρηση των υπολογισμών ή επανεξέταση της υπόθεσης σε 15 ημέρες από την αρχική έγγραφη ενημέρωσή του αντί τριών μηνών που ήταν το προηγούμενο περιθώριο.

Αντίστοιχα και ο Διαχειριστής θα αξιολογεί τα στοιχεία όχι πλέον εντός εύλογου χρόνου, όπως είναι μέχρι τώρα, αλλά εντός 15 ημερών από τη στιγμή που θα λάβει τις αντιρρήσεις το χρήστη στον οποίο έχει καταλογιστεί η διαπιστωμένη ρευματοκλοπή. Σε περίπτωση επαναπροσδιορισμού του ποσού πριν τη λήξη της προθεσμίας εξόφλησης του αρχικά προσδιορισθέντος, το νέο οφειλόμενο ποσό καταβάλλεται εντός της αρχικώς ταχθείσας προθεσμίας ή εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από τη νέα ενημέρωση, το αργότερο. Σε περίπτωση επαναπροσδιορισμού μετά τη λήξη της προθεσμίας και εφόσον η αρχική οφειλή έχει τακτοποιηθεί, ο Διαχειριστής προβαίνει σε εκκαθάριση της διαφοράς στο ακέραιο. Σε περίπτωση που γίνεται εκ των υστέρων δεκτό ότι δεν υπήρξε ρευματοκλοπή, επιστρέφεται στο ακέραιο το καταλογιζόμενο ποσό ρευματοκλοπής καθώς επίσης και το ποσό που αφορά στην κάλυψη του σχετικού διαχειριστικού κόστους.

Πώς θα γίνεται η εξόφληση

Το καταλογιζόμενο ποσό στον καταναλωτή για διαπιστωμένη ρευματοκλοπή αν είναι μέχρι 600 ευρώ δεν γίνεται διακανονισμός και η εξόφλησή του πρέπει να γίνει εφάπαξ. Σημειώνεται ότι με βάση τις ρυθμίσεις του εν ισχύ εγχειριδίου ρευματοκλοπών υπήρχε η δυνατότητα τακτοποίησης των οφειλών σε δόσεις με τον τρόπο να καθορίζεται από τον Διαχειριστή και αναρτάται στην ιστοσελίδα του.

Πλέον ο ΔΕΔΔΗΕ προτείνει ρύθμιση από δύο έως 12 δόσεις ως εξής:

-Για οφειλές από 601-1200 ευρώ σε δύο δόσεις

-Για οφειλές από 1201 ευρώ έως 2.400 ευρώ σε τέσσερις δόσεις

-Για οφειλές από 2.401 ευρώ έως 4.800 ευρώ σε οκτώ δόσεις και

-για οφειλές άνω των 4.800 ευρώ η εξόφληση μπορεί να γίνει κατ’ ανώτατο σε 12 δόσεις.

Επίσης, εντός 30 ημερών (αντί δύο)  από την χρονική στιγμή εντοπισμού πιθανολογούμενης ρευματοκλοπής, η αρμόδια περιοχή του ΔΕΔΔΗΕ αποστέλλει προς τον καταναλωτή-χρήστη της παροχής, εφόσον αυτός μπορεί να ταυτοποιηθεί, τυποποιημένη κατά το γενικό μέρος της επιστολή στην οποία περιγράφονται τα ευρήματα της αυτοψίας (πιθανά ίχνη παραβίασης κ.λπ.), αναφέρεται η αντικατάσταση του μετρητή και η μεταφορά του σε εργαστήρια του ΔΕΔΔΗΕ ή σε συνεργαζόμενα με τον ΔΕΔΔΗΕ εργαστήρια, καθώς και ότι η ακριβής ημερομηνία ελέγχου θα γνωστοποιηθεί με επόμενη επιστολή, ώστε κατά τη διάρκεια του ελέγχου να παρίσταται ο ίδιος ή πραγματογνώμονας-εκπρόσωπός του. Στην επιστολή αυτή δεν γίνεται αναφορά σε ρευματοκλοπή, αλλά σε πιθανή μη ορθή καταγραφή της καταναλισκόμενης ενέργειας. Παράλληλα διερευνάται το ιστορικό των καταναλώσεων της παροχής.

Έλεγχος

Ο Διαχειριστής, μάλιστα, στις προτάσεις του αναφέρει ότι επιδιώκει να ενεργοποιήσει συνεργεία εργολάβων τα οποία θα μπορούν να κάνουν από αυτοψίες και όλες τις πράξεις που μέχρι σήμερα έκαναν τα τεχνικά συνεργεία του Διαχειριστή. Επιπλέον, να  περιορίσει το χρόνο  για την διαπίστωση της ρευματοκλοπής και τον καταλογισμό του ποσού που οφείλει ο καταναλωτής.

Στην εισήγησή του που τέθηκε σε διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ ο Διαχειριστής σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση του φαινομένου της ρευματοκλοπής, παρόλο που, όπως αναφέρει,  ο ΔΕΔΔΗΕ διενεργεί εντατικούς τεχνικούς ελέγχους και επιβάλλει, μεταξύ άλλων, οικονομικές κυρώσεις στους διαπράττοντες ρευματοκλοπή.  Στην κατεύθυνση αυτή θεωρεί αναγκαίες τις τροποποιήσεις ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία αλλά και το τίμημα που καταβάλλουν όσοι διαπιστώνεται ότι έχουν κάνει ρευματοκλοπή να ανταποκρίνεται στο σημερινό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Ετσι, εκτός από τους τεχνικούς τουΔιαχειριστή του δικτύου ελέγχους στην ηλεκτροδοτούμενη εγκατάσταση να μπορούν να κάνουν και συνεργεία εργολάβων.

 Όπως αναφέρει σχετικά «η δυνατότητα ένταξης  εργολάβων του ΔΕΔΔΗΕ σε διάφορες επιμέρους φάσεις και στάδια της διαχείρισης περιπτώσεων ρευματοκλοπών κρίνεται από τον Διαχειριστή επιβεβλημένη λόγω του αυξανόμενου όγκου  κάτι που κρίνεται από την εταιρεία μας, ως απολύτως επιβεβλημένο, ενόψει του αυξανόμενου όγκου περιστατικών ρευματοκλοπών προς εξέταση – διαχείριση, της ανάγκης βελτιστοποίησης (και σε επίπεδο χρόνων) της σχετικής διαδικασίας και της εν γένει  ανάγκης αποτελεσματικής περιστολής του φαινομένου, η οποία με τη σειρά της συναρτάται άμεσα και με την ταχύτερη και αρτιότερη δυνατή διαχείριση των περιπτώσεων ρευματοκλοπών από την εταιρεία μας, μέσω της εμπλοκής των μέγιστων δυνατών πόρων προς αυτή την κατεύθυνση».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ