Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓ. Τανισκίδης (Optima Bank): Οι υψηλές καταθέσεις κρατάνε χαμηλά τα επιτόκια καταθέσεων

Γ. Τανισκίδης (Optima Bank): Οι υψηλές καταθέσεις κρατάνε χαμηλά τα επιτόκια καταθέσεων

Οι καταθέτες θα πρέπει να κοιτάξουν για μεγαλύτερες αποδόσεις αλλού, όπως σε ομόλογα και μετοχές, γιατί τα πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν κίνητρο να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων από την στιγμή που οι καταθέσεις  υπερβαίνουν κατά πολύ τα δάνεια. Αυτό τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο Γιώργος Τανισκίδης, πρόεδρος της Optima Bank.

Σημειώνεται πως η Optima Bank ετοιμάζεται να διαβεί την πόρτα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και όπως ανέφερε ο κ. Τανισκίδης, η Optima Bank γίνεται η πρώτη τράπεζα που μπαίνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από 17 χρόνια.

Η Optima Bank προχωρά σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και είσοδο των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών γιατί πρέπει, εκτός από καταθέσεις, να έχει επαρκή ίδια κεφάλαια για να μεγαλώσει περαιτέρω το δανειακό της κεφάλαιο, πρόσθεσε.

«Η τράπεζα έχει μια εξαιρετικά δυνατή πορεία από το ξεκίνημά της πριν από τέσσερα χρόνια μέχρι σήμερα. Εκτός από το γεγονός ότι πρέπει να έχει αρκετές καταθέσεις για να δανείζει. Έχει και κάτι άλλο. Λέγεται δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας. Τι είναι αυτό. Λέει ότι πρέπει να έχεις ιδία κεφάλαια 14 ευρώ για να δίνεις δάνεια 100 ευρώ. Εάν τα δάνεια σου φτάσουν τα 100 τα 108 για παράδειγμα έρχεται η Τράπεζα της Ελλάδος και σου λέει κατέβασε τα δάνεια σου στα 100 ή κάνε αύξηση κεφαλαίου για να επανέλθει ο λόγος ιδίων κεφαλαίων προς τα προς δάνεια στο 14%,» ανέφερε.

Ερωτηθείς αν η Motor Oil, η οποία είναι βασικός μέτοχος της Optima Bank, θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ο ίδιος απάντησε καταφατικά. Επίσης, διευκρίνισε ότι «όσοι γίνουν μέτοχοι στην αύξηση που διενεργείται στις 27, στις 28 και στις 29 Σεπτεμβρίου θα λάβουν και μέρισμα από τα κέρδη του 2023. Άρα του χρόνου εμείς για πρώτη φορά θα μοιράσουμε μέρισμα.»

Αναφορικά με την διατήρηση των επιτοκίων καταθέσεων σε πολύ χαμηλά επίπεδα παρά την άνοδο του πληθωρισμού από τις τράπεζες, ο κ. Τανισκίδης υπενθύμισε ότι οι συνολικές καταθέσεις ανέρχονται σε 189 δισ. ευρώ  ενώ τα δάνεια μόνο σε 112 δισ. ευρώ και επομένως δεν έχουν  κίνητρο να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων.

«Το 2023 θα συμβούλευα τον καταθέτη, αντί να παραπονείται να κοιτάξει τι ευκαιρίες υπάρχουν σε καταπληκτικά ομόλογα που δίνουν και 6% και 7% και 8% απόδοση. Θα έλεγα να κοιτάξει το Χρηματιστήριο Αθηνών που μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε ο δείκτης μας κατά 60% και που με την επενδυτική βαθμίδα πιστεύω ότι θα έχουμε νέα αύξηση. Γιατί μέχρι τώρα η αύξηση προέρχεται από τα λεφτά των Ελλήνων…,» συμπλήρωσε. 

Ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται στο τραπεζικό σύστημα ότι δηλαδή προτιμά να χορηγεί δάνεια με κρατική η κοινοτική εγγύηση και να μην αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρίσκο, ο ίδιος ανέφερε ότι αυτό δεν ισχύει για την δική του τράπεζα.

Από την άλλη πλευρά, αναγνώρισε ότι υπήρξε μια περίοδος, όπως το 2016, που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν τα μισά του συνόλου και είναι επόμενο οι τράπεζες που το βίωσαν να είναι ιδιαίτερα φειδωλές για να μην το ξαναζήσουν. 

Αναφορικά με τις κατηγορίες για υπο-χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες, ο ίδιος σημείωσε ότι για την Optima Bank δεν έχει σημασία το μέγεθος των επιχειρήσεων στην αξιολόγηση των αιτήσεων για δανειοδότηση αλλά η ποιότητα των βιβλίων τους.

«Δεν υπάρχουν μικρομεσαίες, μεγάλες ή μεγαλύτερες εταιρείες. Υπάρχουν εταιρείες που τα στοιχεία τους, τα οικονομικά είναι ευνομούμενες και υπάρχουν εταιρείες που διαλέγουν άλλο δρόμο,» τόνισε. «Είναι δικαίωμα του καθενός να κάνει ότι θέλει, αλλά είναι και δικαίωμά μου όταν κάποιος με έχει τυφλό, να μη θέλω να διακινδυνεύσω ξανά, το υπογραμμίζω τα λεφτά των καταθετών μου,» κατέληξε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ