Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓ.Στουρνάρας: Στο 3% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο τέλος του 2024

Γ.Στουρνάρας: Στο 3% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο τέλος του 2024

Δύο ακόμη ισόποσες μειώσεις των επιτοκίων, κατά 0,25% έκαστη, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εντός του 2024 προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. 

Όπως αναφέρει σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα στους Financial Times «”Ακόμη και αν έχουμε μία μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τώρα και άλλη μία το Δεκέμβριο, τα επιτόκια θα επανέλθουν μόλις στο 3%, από 3,5% που είναι σήμερα, παραμένοντας σε πολύ περιοριστικά επίπεδα”. 

Ο 68χρονος κεντρικός τραπεζίτης προσέθεσε ότι θα υπήρχαν, ίσως, βάσιμα επιχειρήματα υπέρ μιας περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής το 2025.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Σλοβενία όπου και αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της μείωσης των επιτοκίων. Η μεθεπόμενη κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου για το μέλλον των επιτοκίων θα είναι αυτή του Δεκεμβρίου λίγο πριν την εκπνοή του 2024. 

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι “οι δείκτες εμπιστοσύνης παραμένουν πολύ υποτονικοί” και “ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι μακροοικονομικές προβολές [της ΕΚΤ] του Σεπτεμβρίου” και προσέθεσε: “Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανώς θα επιτύχουμε το στόχο του 2% το α΄ τρίμηνο του 2025.”

Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε σε 1,8% ‒ κάτω από το στόχο της ΕΚΤ για πρώτη φορά από το 2021.

Ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν ταχύτερα τους τελευταίους μήνες του έτους, καθώς οι επιδράσεις βάσης από τις τιμές της ενέργειας θα πάψουν να ενσωματώνονται στους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής.

Στόχος της ΕΚΤ είναι ρυθμός πληθωρισμού 2% “μεσοπρόθεσμα”, παράλληλα, όμως, η έντονη αύξηση των μισθών και ο υψηλός πληθωρισμός των υπηρεσιών εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε τη χαλάρωση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της τον Ιούνιο και προχώρησε σε νέα μείωση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο. Αν μειώσει και τον Οκτώβριο το επιτόκιο πολιτικής σε επίπεδο κάτω του 3,5%, αυτό θα σημαίνει ότι εγκαταλείπει τη μέχρι τώρα πρακτική της, που ήταν να μειώνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε δεύτερη συνεδρίαση.

Όπως υποστηρίζει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, η μεσοπρόθεσμη τάση του πληθωρισμού υποδηλώνει ότι υπάρχει περιθώριο για ταχύτερη μείωση των επιτοκίων.

“Αν ο πληθωρισμός συνεχίσει την καθοδική πορεία του προς το στόχο του 2%, γιατί να μην μειώνουμε το επιτόκιο σε κάθε συνεδρίαση;” είπε ο κ. Στουρνάρας.

Κατά τον κ. Στουρνάρα, λίγα είναι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που έχουν τελείως αντίθετη άποψη για τις προσεχείς κινήσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

“Όλοι έχουμε στη διάθεσή μας τα ίδια στοιχεία, και αυτά δείχνουν ότι οδεύουμε προς την επίτευξη του στόχου 2% [για τον πληθωρισμό] στα μέσα του 2025, αν όχι νωρίτερα,” ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι, «αν δεν δράσουμε, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουμε πλήγμα στην οικονομία και να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό κάτω από το στόχο”. Αυτό θα σήμαινε επιστροφή στο “

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ