Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΓ. Στουρνάρας: Απαιτούνται μέτρα για την προσέλκυση περισσοτέρων πλοίων στην ελληνική σημαία

Γ. Στουρνάρας: Απαιτούνται μέτρα για την προσέλκυση περισσοτέρων πλοίων στην ελληνική σημαία


Τη μεγάλη σημασία της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία ανέδειξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του  στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. “Η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, ενώ και ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά τα δύο επόμενα έτη”, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. 

Όπως επισήμανε, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΤτΕ, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2%, να επιταχυνθεί το 2025 στο 2,5% και να υποχωρήσει ελαφρά στο 2,3% το 2026.

 Η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία και οι συνδεδεμένες με αυτή δραστηριότητες – όπως εκείνες των ναυπηγείων και του ναυτιλιακού εξοπλισμού – παραδοσιακά αποτελούν κατ’ εξοχήν εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. Επικαλούμενος στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών (UNCTAD), ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι ο ελληνόκτητος στόλος αντιπροσωπεύει πάνω από το 17% του παγκόσμιου στόλου (σε όρους χωρητικότητας – dwt) γεγονός που τον κατατάσσει στην πρώτη θέση της παγκόσμιας ναυτιλίας. Ωστόσο, μόνο το 13% του ελληνόκτητου στόλου είναι νηολογημένο υπό ελληνική σημαία, αν και η διαχείριση σημαντικού μέρους αυτού πραγματοποιείται από την Ελλάδα. Εν κατακλείδι, απαιτούνται μέτρα πολιτικής για την προσέλκυση περισσοτέρων πλοίων στην ελληνική σημαία καθώς και στην εμπορική τους διαχείριση από την Ελλάδα. Επιπροσθέτως,  η επέκταση και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών της ναυτιλιακής συστάδας (maritime cluster), συμπεριλαμβανομένων αυτών των ναυπηγείων και των νέων τεχνολογιών, θα μπορούσαν να αυξήσουν τη συμβολή της ναυτιλίας στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και να ενισχύσουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ