Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΓ. Πατούλης: Ιστορικό χρέος μας να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη για...

Γ. Πατούλης: Ιστορικό χρέος μας να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη για τις νεότερες γενιές

Την ανάγκη να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη της θηριωδίας που συντελέστηκε πριν από 100 χρόνια στη Σμύρνη που είχε ως συνέπεια το θάνατο αλλά και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, ως φόρος τιμής σε αυτούς που χάθηκαν, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης χαιρετίζοντας τη σχετική επετειακή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, ο Γ. Πατούλης, στο κτίριο του ΕΒΕΠ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ποιητικού Διαγωνισμού με το θέμα «Η Καταστροφή της Σμύρνης», από  την Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, το οποίο εκδόθηκε με τη στήριξη της Περιφέρειας και απονεμήθηκαν διακρίσεις στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε στην εκδήλωση η Πρόεδρος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά Σ. Παυλάκου. Παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πειραιά Δ. Καρύδης, μέλη του ΕΒΕΠ και άλλοι.

«Με βαθύτατη συγκίνηση βρίσκομαι απόψε μαζί σας σε αυτή τη σεμνή και συνάμα γεμάτη συμβολισμούς εκδήλωση, η οποία συμπίπτει με τη θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης και επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Εκατό χρόνια πέρασαν από τότε που ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας ξεριζώθηκε βάναυσα από τις πατρογονικές εστίες του, σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ιστορίας, που παραμένει ακόμα ατιμώρητο, με τους δράστες τους να είναι διαχρονικά προκλητικοί, εντείνοντας τις απειλές τους ακόμα και απέναντι στην ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, μαζί με τα ελάχιστα υπάρχοντά τους, έφεραν εδώ και μια ανεκτίμητη περιουσία: τον ανυπέρβλητο πολιτισμό τους, που για τρεις χιλιάδες χρόνια αποτέλεσε τη γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, μέσα από ένα γόνιμο πάντρεμα, που μόνο το διαχρονικό ελληνικό πνεύμα μπορούσε να κάνει εφικτό.

Το βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα, προϊόν της θαυμάσιας πρωτοβουλίας της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, αποτελεί έναν ξεχωριστό φόρο τιμής στις πατρίδες και τους ανθρώπους που χάθηκαν από την καταστροφική μανία όσων ακόμα και σήμερα απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Με ευαισθησία, συναίσθημα, προσωπική ματιά και κατάθεση ψυχής και βιωμάτων, οι συμμετέχοντες στον επετειακό διαγωνισμό μας υπενθυμίζουν μέσα από τη γλώσσα της ποίησης την οδυνηρή ιστορική περιπέτεια του Ελληνισμού, το καθήκον μας απέναντι σε αυτούς που χάθηκαν αλλά και στις γενιές που έρχονται, υμνώντας παράλληλα τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας, που διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη κουλτούρα μας.

Οφείλουμε όλοι να διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη και να συμβάλλουμε ώστε να μην ζήσουμε ποτέ ξανά τέτοιου είδους θλιβερά γεγονότα στο μέλλον. Είναι ευθύνη μας και ιστορικό χρέος μας να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη για να διδαχθούν οι νεότερες γενιές για όλες τις μαρτυρικές στιγμές που πέρασε ο Ελληνισμός.

Θέλω να συγχαρώ θερμώς τους διοργανωτές του διαγωνισμού και της ωραίας αυτή εκδήλωσης. Να είστε σίγουροι, ότι η Περιφέρεια Αττικής θα στηρίζει κάθε προσπάθεια που τιμά τον πολιτισμό, τη γλώσσα και αφυπνίζει την ιστορική μνήμη και την εθνική μας συνείδηση».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ