Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΓ. Πατούλης: Η Περιφέρεια Αττικής είναι πρωτοπόρος στον τομέα της ψηφιακής εξυπηρέτησης

Γ. Πατούλης: Η Περιφέρεια Αττικής είναι πρωτοπόρος στον τομέα της ψηφιακής εξυπηρέτησης

Το κάλεσμα της ψηφιακής εποχής καθοδηγεί τα βήματα της Περιφέρειας Αττικής, η οποία πρωτοπορεί στον τομέα προσφέροντας διαρκώς βελτιούμενες υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις προοπτικές που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης στη ημερίδα με θέμα: Smart Cities – City Connect 2022.

Ο περιφερειάρχης αναφερόμενος στην «ταχεία μετάβαση στην ψηφιακή εποχή» που μας ώθησε η «οδυνηρή εμπειρία του κορονοϊού «τόνισε ότι αποτελεί βασικό στοιχείο του στρατηγικού σχεδιασμού να καταστεί η Αττική μια Περιφέρεια – πρότυπο και στο πεδίο της ψηφιακής εξυπηρέτησης.

Παρέθεσε σειρά δράσεων από τον σχεδιασμό που αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: Περισσότερες από 200 υπηρεσίες ψηφιακά διαθέσιμες, μέσω του «ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ», ενώ ο αριθμός τους σύντομα θα ανέλθει στις 253. Για 500 υπηρεσίες παρέχεται διαδικτυακά αναλυτική πληροφόρηση, ενώ όλες οι υπηρεσίες εντάσσονται αμέσως στην Ενιαία Ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr.

Επίσης, το σύστημα προτεραιότητας με δυνατότητα έκδοσης ψηφιακού εισιτηρίου, που τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο Απρίλιο στη Διεύθυνση Μεταφορών Δυτικού Τομέα, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εκδίδουν ψηφιακό εισιτήριο με χρήση του κινητού τηλεφώνου και να ενημερώνονται για τον προβλεπόμενο χρόνο αναμονής. Στη Διεύθυνση Υγείας Κεντρικού Τομέα λειτουργεί πιλοτικά ειδική εφαρμογή για την Οργάνωση και Διαχείριση της εξυπηρέτησης μέσω ραντεβού, διαθέσιμη μέσω διαδικτύου και από όλες τις έξυπνες συσκευές.

Σε συνεργασία με τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Μεταφορών, λειτουργεί νέα ψηφιακή πλατφόρμα για την αντικατάσταση του διπλώματος οδήγησης ενώ σύντομα θα διατεθεί ειδική εφαρμογή για κινητές συσκευές με δυνατότητες γενικής και εξατομικευμένης ενημέρωσης.

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στον προγραμματισμό δραστηριοτήτων ψηφιακού εγγραμματισμού για «ψηφιακά αναλφάβητους», με έμφαση σε ευπαθείς ομάδες και πολίτες ενώ το πλαίσιο του έργου, που εντάσσεται στο ΠΕΠ Αττικής προβλέπεται η δημιουργία 100 χοτ-σποτ ψηφιακού εγγραμματισμού σε 70 περιφερειακές δομές και σε 30 σχολεία σε ολόκληρη την Αττική.

Ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στις χρηματοδοτήσεις από το ΠΕΠ Αττικής σημείωσε ότι έχουν προχωρήσει δύο πολύ σημαντικά έργα τα οποία αφορούν :

Στο Ψηφιακό Μουσείο της Ακρόπολης, προϋπολογισμού 1,75 εκατ. ευρώ, που προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία διαδικτυακής περιήγησης σε περισσότερα από 10.000 εκθέματα, πλίδες.

Στην εγκατάσταση υπηρεσιών τηλεματικής τεχνολογίας στα οχήματα του ΟΑΣΑ και περισσότερες από 1000 έξυπνες στάσεις, προϋπολογισμού 5,2 εκατ. ευρώ.

Επιπροσθέτως, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ολοκλήρωσης τριών σημαντικών έργων, όπως : Η εγκατάσταση και λειτουργία ειδικής εφαρμογής για την Ψηφιοποίηση της διαδικασίας προγραμματισμού εξετάσεων υποψήφιων οδηγών στην Περιφέρεια. Η μελέτη ψηφιοποίησης των αρχείων της Περιφέρειας. Η μελέτη για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των Υπηρεσιών και του καθορισμού έργων και πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν κατά προτεραιότητα.

Ο κ. Πατούλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναγκαία συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία για την επιτυχή ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών σημειώνοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υλοποιείται σειρά κοινών δράσεων, όπως η τεχνική αναβάθμιση του τρόπου υποβολής των αιτήσεων με σταδιακή αντικατάσταση των ψηφιακών αρχείων των αιτήσεων από φόρμες υποβολής κ.λ.π.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία εφαρμογής του συμφώνου με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσα από το οποίο η Περιφέρεια θα αποκτήσει πρόσβαση στο σύνολο των ψηφιακών υπηρεσιών του Υπουργείου, προσφέροντας στο υπουργείο το σχετικό περιεχόμενο που είναι δημοσιευμένο στον ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ