Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑΓ. Πατούλης για Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση στη μάχη...

Γ. Πατούλης για Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση στη μάχη ενάντια στην νόσο

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη σηματοδοτεί την προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας ενάντια στην πάθηση που έχει πάρει τη μορφή επιδημίας και απειλεί όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, αναφέρει στο μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης.

Το σημαντικό είναι ότι η νόσος μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση, αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

«Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαβήτης τύπου 2, μπορεί να προληφθεί με τη σωστή διατροφή, τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους και την τακτική σωματική άσκηση.

Μάλιστα, η πρόληψη πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία, κατά την οποία είναι σημαντικό να διδάσκουμε τα παιδιά, τους παράγοντες μιας υγιεινής διατροφής και ζωής».

Ακρογωνιαίος λίθος στη μάχη ενάντια στην νόσο, συνεχίζει ο κ. Πατούλης, είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση που προϋποθέτει ένα καλά οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών στις θεραπείες που έχουν ανάγκη.

Είναι ευθύνη της πολιτείας, αλλά παράλληλα είναι και στο δικό μας χέρι να νικήσουμε τον ύπουλο αυτό εχθρό της υγείας μας, καταλήγει.