Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΓ. Γεωργαντάς: Ο μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα γίνεται πράξη

Γ. Γεωργαντάς: Ο μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα γίνεται πράξη

«Ο μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα γίνεται πράξη. Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή, αποτελεί παράγοντα που διασφαλίζει την ανάπτυξη του κλάδου και ενισχύει τη συμβολή του στην οικονομική πορεία της χώρας για ένα καλύτερο αύριο».

Αυτό σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς υποστηρίζοντας ότι «Μέσα από τα προγράμματα του ΠΑΑ οι αγρότες μας μπορούν να ενισχυθούν και να προχωρήσουν σε μια ομαλή μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή. Μέσα από αυτή τη μετάβαση θα μπορέσουν να διασφαλίσουν όχι μόνο την ποσότητα αλλά και την οργάνωση και την ποιότητα της παραγωγής τους καθιστώντας τα παραγόμενα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά στις παγκόσμιες αγορές».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «η κλιματική και ενεργειακή κρίση αλλά και η γεωπολιτική κρίση, καθιστούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα πιο επιτακτικό και την ανάγκη εφαρμογής του ταχύτερη» σημειώνοντας ότι «Προς την κατεύθυνση αυτή κινούμαστε υιοθετώντας τις νέες τεχνολογίες και στο επίπεδο των υπηρεσιών και των Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ, έχοντας ήδη κάνει σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Κάθε κίνησή μας έχει έναν διττό στόχο: Την εξυπηρέτηση του Έλληνα παραγωγού και τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων του ώστε να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικά».

Όπως σημειώνει ο κ. Γεωργαντάς, σε όλα τα προγράμματα που «τρέχουν» το υπουργείο δίνει έμφαση στην ενίσχυση της παραγωγής με ψηφιακά μέσα, κάτι που σε πρώτη φάση είναι εμφανές στον μηχανικό εξοπλισμό τον οποίο προμηθεύονται μέσα από ενωσιακές επιδοτήσεις και ενισχύσεις οι αγρότες.

Η χρήση των νέων τεχνολογιών στην αγροτική ανάπτυξη αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και αποτυπώνεται στη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025».

Στο σχεδιασμό της η κυβέρνηση σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λαμβάνει υπ’ όψιν της ότι ο παγκόσμιος αγροδιατροφικός τομέας καλείται να αυξήσει την παραγωγή του κατά 60%-100% έως το 2050, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια του παγκόσμιου πληθυσμού, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 10 δισεκατομμύρια.

Οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ 2021-2027), δεν αναιρούνται από την ενεργειακή και γεωστρατηγική κρίση. Αντίθετα η ανάγκη για αύξηση της παραγωγής καθιστά επιτακτικότερη την επίσπευση διαδικασιών που θα την εξασφάλιζαν και ανάμεσα σε αυτές τις διαδικασίες είναι η ψηφιοποίηση της παραγωγής αλλά και των γραφειοκρατικών διαδικασιών του ιδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ