Δευτέρα, Ιανουάριος 20, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΓ. Γεραπετρίτης: Εμπέδωση του διεθνούς δικαίου και αποκατάσταση της έννοιας της ειρηνικής...

Γ. Γεραπετρίτης: Εμπέδωση του διεθνούς δικαίου και αποκατάσταση της έννοιας της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών

«Σε λίγες ημέρες η Ελλάδα αναλαμβάνει μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την πιο δύσκολη στιγμή μεταπολεμικά, και η ταπεινή μας φιλοδοξία είναι να συμβάλλουμε στην εμπέδωση του διεθνούς δικαίου και στην αποκατάσταση της αληθούς έννοιας της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα τη Βουλή, και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι προτίθεται να ενημερώσει το Σώμα για την παρουσία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην επίσκεψη με τον πρωθυπουργό στον Λίβανο. «Συνόδεψα χθες τον πρωθυπουργό στο ταξίδι στο Λίβανο, όπου είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με όλους τους αξιωματούχους του Λιβάνου, όχι μόνο για να αναδείξουμε συμβολικά την αξία της εκεχειρίας και να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αυτή να τηρηθεί αλλά και να επεκταθεί, αλλά και για να αναδείξουμε την παρουσία της Ελλάδας στην κρίσιμη και ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και πρόσθεσε ότι η Συρία βρίσκεται σε φάση εξαιρετικά ρευστή. «Αξιολογούμε και αποτιμούμε καθημερινά και για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σε μια διεθνή συνέργεια, τόσο με τους εταίρους όσο και με τους διεθνείς οργανισμούς. Βεβαίως η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουν αρθεί τα προβλήματα τα οποία υφίστανται στη Συρία, με την πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος Άσαντ», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι θα πρέπει απολύτως να διασφαλιστούν τα δικαιώματα, η συμπερίληψη, η δημοκρατία, η ελευθερία έτσι ώστε να καταστεί και «γνησίως ασφαλής χώρα». Για το λόγο αυτό άλλωστε, όπως είπε, συνεχίζεται η λήψη αιτήσεων για την παροχή ανθρωπιστικής προστασίας και η αξιολόγησή τους. Η ελληνική εξωτερική πολιτική, είπε οκ. Γεραπετρίτης, θα συνεχίσει σε αυτό το πλαίσιο, με πολυμέρεια και ενεργητική διπλωματία.

Παρεμβάσεις στην οργάνωση και λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο με τις παρεμβάσεις στην οργάνωση και λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι έρχεται να θεραπεύσει επιμέρους ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει, τόσο στην καθημερινή λειτουργία του υπουργείου όσο και στην οργάνωση και στα θέματα που αφορούν την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού. Στην πραγματικότητα έρχεται να διαχειριστεί, όπως είπε, και ζητήματα που σχετίζονται με την υποστελέχωση του υπουργείου και θέματα που ανάγονται στις υποδομές του υπουργείου, ιδίως της κτιριακές υποδομές οι οποίες βρίσκονται στο εξωτερικό, όπου είναι εγκατεστημένες οι διπλωματικές αποστολές.

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι ήδη έχει αναληφθεί δέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω ενίσχυση του υπουργείου Εξωτερικών, κατά 30 εκατομμύρια, «προϊόντος του 2025». Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι έχουν προβλεφθεί 100 επιπλέον θέσεις διοικητικών προξενικών υπαλλήλων, δεδομένου ότι ο φόρτος είναι πολύ μεγάλος στην παροχή προξενικών υπηρεσιών όπως και ο φόρτος για την οργανωμένη μετάκληση εργατών γης.

Ειδικότερα σε σχέση με τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι περιλαμβάνει τρεις ενότητες: τη διπλωματική ακαδημία, «με σκοπό να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα», την ενότητα για την οργάνωση και υπηρεσιακή κατάσταση στο υπουργείο Εξωτερικών, την ενότητα για το κτιριακό.

«Ήδη υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο για τις υποδομές οι οποίες πρέπει άμεσα να ανακαινιστούν, να αναταχθούν. Η πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, η πρεσβεία στη Βιέννη, στη Μαδρίτη, το γενικό προξενείο της Αλεξάνδρειας, η πρεσβεία στην Καμπέρα και βέβαια η έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος της πρεσβείας μας στην ‘Αγκυρα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην πρόβλεψη ότι περιέρχεται στο υπουργείο η διαχείριση των ακινήτων του Δημοσίου που στεγάζουν τις διπλωματικές ελληνικές αντιπροσωπείες.

Αναφορικά με το άρθρο 37 του νομοσχεδίου, που αφορά στην υπηρεσιακή εξέλιξη των διπλωματικών, και συγκεντρώνει την κριτική της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «όχι μόνο δεν ενισχύεται, όπως ετέθη από ορισμένους ομιλητές, η αδιαφάνεια στην εξέλιξη των διπλωματικών υπαλλήλων, αλλά αντιθέτως, ενισχύεται απολύτως η διαφάνεια και η αξιοκρατία». Προβλέπεται πλέον ρητώς η σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, για να υπάρξει υπηρεσιακή εξέλιξη, επισήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και υπογράμμισε ότι ο υπουργός δεν έχει μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια, αλλά δεσμεύεται απολύτως και καθολικά, από τις εισηγήσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. «Νομίζω ότι είναι αυτονοήτως μια πράξη, η οποία περιορίζει την όποια δυνατότητα ευνοιοκρατίας εντός του υπουργείου Εξωτερικών. Για πρώτη φορά για την προαγωγή σε θέση πρέσβη, προβλέπονται συγκεκριμένα κριτήρια. Μέχρι πρότινος, δεν προβλεπόταν κανένα απολύτως κριτήριο, γινόταν κατά την απόλυτη κρίση του υπουργού. Πλέον, για τη θέση του πρέσβη τίθενται κριτήρια, τα οποία λαμβάνονται υπ’ όψιν», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι εντός του 2025 θα εκδοθούν δύο Προεδρικά Διατάγματα. Το ένα θα αφορά την οργάνωση της κεντρικής υπηρεσίας, δηλαδή διευθύνσεων και γενικών διευθύνσεων. Το δεύτερο Προεδρικό Διάταγμα θα αναφέρεται στις αρχές εξωτερικού. «Και τα δύο αυτά διατάγματα, που στην πραγματικότητα είναι τα οργανογράμματα του υπουργείου Εξωτερικών, θα έρθουν μέσα στο 2025», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ