«Αρνητικά αξιολογούν τη ραγδαία ανάπτυξη της τηλεργασίας οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ενώ το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας κοινής γνώμης που δίνουν στη δημοσιότητα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Ινστιτούτο Εργασίας.
Η έρευνα απευθύνεται σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, για την καταγραφή-μέτρηση και συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους, την τηλεργασία κ.λπ.
Σε συνέχεια ανάλογης έρευνας του Οκτωβρίου του 2020, καταγράφονται οι αρνητικές οικονομικές και εργασιακές επιπτώσεις της πανδημίας στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Ειδικότερα, τα ευρήματα, που προκύπτουν, είναι:
- Το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
- Από αυτούς, το 22% δηλώνει απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, ενώ το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος από 21% έως 30%.
- Το 48% των εργαζομένων που αναφέρουν μείωση εισοδημάτων, δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της αμοιβής τους για το επόμενο εξάμηνο.
- Το 40% των εργαζομένων δηλώνει ότι έχουν εργαστεί με τηλεργασία στη διάρκεια της πανδημίας.
Παράλληλα, εμφανίζονται να αξιολογούν αρνητικά την ταχεία ανάπτυξη της τηλεργασίας σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους, την εξέλιξη της αμοιβής τους, τις ώρες εργασίας τους, τα εργασιακά δικαιώματά τους, την προσωπική ζωή τους και την ψυχική ισορροπία τους.
Συγκεκριμένα: - Το 65% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τις ώρες εργασίας τους.
- Το 54% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματά τους.
- Το 54% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την ψυχική ισορροπία τους.
- Το 52% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την προσωπική ζωή τους.
- Το 40% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την εξέλιξη της αμοιβής τους.
- Το 40% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους.
Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ανάλογες απόψεις με αυτή του Οκτωβρίου του 2020.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας: - Το 56% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται (+4% σε σχέση με τον Οκτώβριο).
- Το 58% δηλώνει απαισιόδοξο σε σχέση με την εξέλιξη των αμοιβών του για το επόμενο εξάμηνο (+1% σε σχέση με τον Οκτώβριο).
- Το 39% των εργαζομένων δηλώνει απαισιόδοξο για τη διατήρηση της θέσης εργασίας του (+1% σε σχέση με τον Οκτώβριο) και το 53% δηλώνει αντίστοιχα αισιόδοξο (-1% σε σχέση με τον Οκτώβριο).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η έρευνα αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο την ένταση του κλίματος οικονομικής και εργασιακής ανασφάλειας και επισφάλειας και τον αυξανόμενο προβληματισμό των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για τις αλλαγές που φέρνει η περίοδος της πανδημίας σε σχέση με τις αμοιβές και τα εργασιακά δικαιώματά τους.
Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω ευρημάτων η ΓΣΕΕ καλεί, όπως λέει, την κυβέρνηση:
«- Να αντιμετωπίσει με συγκεκριμένες ενέργειες την έντονη παραβατικότητα, που παρατηρείται εντεινόμενη, στην αγορά εργασίας. - Να προχωρήσει σε ενέργειες ουσιαστικής στήριξης της εργασίας και των πληττόμενων εργαζομένων.
- Να αποκαταστήσει και να ενισχύσει το θεσμό των ανεξάρτητων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
- Να αναπτύξει ουσιαστικό θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης της τηλεργασίας, που αναπτύσσεται με άναρχο και άδικο τρόπο.
Όσο η εργασία και οι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν την υποστήριξη και την ενδυνάμωση που τους αναλογεί, οι σοβαρές στρεβλώσεις, ο κατακερματισμός και οι ανισότητες στην αγορά εργασίας, θα εντείνονται.
Σε αυτήν τη δύσκολη -από κάθε άποψη- συγκυρία, η πλήρης επαναφορά και ενεργοποίηση των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και η δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να διαμορφώνουν τον κατώτατο μισθό αποτελεί περισσότερο από ποτέ πλέον επιβεβλημένη κοινωνική αναγκαιότητα».
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ