Για το πολυδιάστατο έργο της HELMEPA, που στοχεύει στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου παράγοντα στη ναυτιλία μέσω της περιβαλλοντικής συνείδησης, ενημερώθηκε η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου Μαρίνα Χατζημανώλη.
Στο πλαίσιο επίσκεψης της υφυπουργού στα γραφεία της HELMEPA έγινε ειδική αναφορά στο έργο METAVASEA, που επικεντρώνεται στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας και συντονίζεται από τη ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος με την οικονομική υποστήριξη του Lloyd’s Register Foundation και τη συμμετοχή -ήδη- 65 φορέων από Ελλάδα, Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, στο οποίο συμμετέχουν ενεργά και Κυπριακοί φορείς.
Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της HELMEPA, Γιώργος Καραγεωργίου, υποδέχθηκε την υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου, μαζί με μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τα στελέχη της Γραμματείας του οργανισμού.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μακροχρόνιας συνεργασίας με τη Ναυτιλιακή Αρχή Κύπρου, που πιστοποιεί τα επιμορφωτικά προγράμματα της HELMEPA από το 2013, ενώ πρόσφατα ενέκρινε τρία νέα προγράμματα STCW σε θέματα ασφάλειας, που διατίθενται αποκλειστικά μέσω e-learning, σε συνεργασία με το υποστηρικτικό μέλος της HELMEPA, SQLearn.
Αυτή η συνεργασία ενισχύει τις σχέσεις με τη ναυτιλιακή κοινότητα της Κύπρου, οι οποίες ξεκίνησαν το 1993 με την ίδρυση της CYMEPA, της πρώτης αδελφής ένωσης εκτός Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ειδική μνεία στους πρωτεργάτες που συνέβαλαν στην ίδρυση μιας αντίστοιχης οργάνωσης με τη HELMEPA στην Κύπρο.
H υφυπουργός ανακοίνωσε ότι η Κύπρος επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να φιλοξενήσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας το 2026, όπου η ναυτιλιακή κοινότητα της Ευρώπης θα συναντηθεί για δικτύωση και συζήτηση γύρω από τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία.