Τη Δευτέρα, η αγορά κρυπτονομισμάτων έφτασε σε αξία τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή τη φορά, όμως, πίσω από το καινούριο ράλλυ, δεν ήταν ο… συνήθης ύποπτος, το bitcoin. Ήταν το Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα. Με αυτό το άλμα, λοιπόν, είναι ευνόητο ότι αναρωτιούνται πολλοί: Μήπως το Ethereum είναι το next big thing των κρυπτονομισμάτων; Μήπως ήρθε για να “πάρει τη δόξα” του bitcoin;
Ομοίως ευνόητο είναι επίσης ότι στην πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια: Άλλωστε το bitcoin, αποτελεί το 50% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς κρυπτονομισμάτων, η οποία έχει διπλασιαστεί φέτος, έχοντας ως “καύσιμο” το διαρκές ράλλυ του κύριου crypto, η αξία του οποίου, με τη σειρά της, μεγάλωσε περισσότερο από 100% φέτος μόνο, αποτελώντας το “καύσιμο” για όλα τα κρυπτονομίσματα.
Το Ether, από την άλλη, δεν παρουσιάζει τόσο μεγάλη μεταβλητότητα, καθώς -και με το τελευταίο ράλλυ- η αξία του έχει αυξηθεί “μόλις” 180% σε σχέση με πέρυσι. Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τα στοιχεία του CoinDesk, έφτασε τα 2.151,25 δολάρια, τιμή που είναι υψηλό όλων των εποχών. Η αντίστοιχα ιστορικά υψηλή τιμή του bitcoin είναι τα 61.000 δολάρια, με την τιμή του σήμερα να διαπραγματεύεται περίπου στα 58.800. Όπως και να χει, εσείς κρατήστε στο νου σας το ψηφιακό νόμισμα με σήμα το ρόμβο.
Η διαφορά μεταξύ τους, λοιπόν, είναι χαώδης. Τι διαφορές και τι ομοιότητες έχουν, όμως, μεταξύ τους; Αρχικά και τα δύο κρυπτονομίσματα βασίζονται στην τεχνολογία αλυσοδεσμού -blockchain- η οποία θεωρείται ότι θα φέρει δραστικές αλλαγές σε πολλούς κλάδους της οικονομίας και των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου και του χρηματοπιστωτικού.
Απαραίτητη διευκρίνηση: Το blockchain, ουσιαστικά είναι μία σειρά καταχωρήσεων οι οποίες αφορούν συναλλαγές, σε ένα δημόσιο κατάστιχο (ledger). Κάθε καινούρια ομάδα καταχωρήσεων -ένα «block»- συνδέεται με τα προηγούμενα, δημιουργώντας μία «αλυσίδα» τέτοιων, δηλαδή ένα «blockchain».
Τα blocks αυτά συνδέονται μονοσήμαντα μεταξύ τους. Προκύπτουν δε μέσα από μια διαδικασία που ονομάζουμε «proof of work», κατά την οποία επιτυγχάνεται η αλγοριθμική επίλυση ενός «δύσκολου» υπολογιστικού προβλήματος. Κατ’ αυτό τον τρόπο, το blockchain λειτουργεί ως ένα αποκεντρωμένο (decentralized) λογιστικό καθολικό, το οποίο είναι κοινό για όλους τους συμμετέχοντες, μιας και όλοι οι εμπλεκόμενοι αποθηκεύουν ένα αντίγραφό του, κάτι που εξασφαλίζει την ασφάλεια και η διαφάνεια των συναλλαγών, χωρίς να υπάρχει μια ενδιάμεση “έμπιστη”, εγγυώμενη αρχή.
Το bitcoin λοιπόν βασίζεται στην τεχνολογία αυτή, την οποία χρησιμοποιεί για να γίνονται συναλλαγές με αυτές. Το Ethereum blockchain μοιάζει περισσότερο με μια πλατφόρμα software που επιτρέπει στους developers να δημιουργούν εφαρμογές επάνω της. Σε αυτές τις εφαρμογές, σε αυτά τα apps, οι χρήστες μπορούν να ξοδέυουν ether. Αλλά αυτό, δεν είναι το μόνο.
Το Ethereum έχει ως key feature τα λεγόμενα “έξυπνα συμβόλαια, συμβόλαια τα οποία μπορούν να εκτελεούνται αυτοματοποιημένα με τη χρήση κώδικα και θεωρείται ότι η χρήση του θα οδηγήσει ταχύτερα στην “αποκέντρωση” των οικονομικών, τα λεγόμενα DeFi applications. Το Ethereum επίσης “τραβάει” επάνω του τα βλέμματα, καθώς είναι η τεχνολογία πίσω από έναν νέο, ανερχόμενο τύπο ψηφιακού asset, τα non-fungible tokens, ή NFTs.
Με το bitcoin να δέχεται από τη μία όλο και περισσότερες επενδύσεις από θεσμικούς επενδυτές αλλά και να συγκεντρώνει “ελαφρά πυρά” από θεσμικούς παράγοντες, όπως η Janet Yellen, ο φόβος του κορεσμού (;) αλλά και η αναζήτηση του διαφορετικού ενδεχομένως να οδηγεί κάποιους στο διαφορετικό. Όπως για παράδειγμα τον δισεκατομμυριούχο μεγαλοεπενδυτή -γνωστό και από τη “shark tank”- Mark Cuban, ο οποίος έχει επενδύσει στο ether, λέγοντας ότι “αυτό είναι ό,τι πιο κοντινό έχουμε σε ένα πραγματικό νόμισμα”. Και άλλοι θεσμικοί δείχνουν ενδιαφέρον σε αυτό το ψηφιακό νόμιμσα, όπως Κινέζος δημιουργός εφαρμογών Meitu, που αγόρασε ether αξίας 22,1 εκατ. δολαρίων πριν από έναν μήνα. Θα ακολουθήσουν και άλλοι;
Γιώργος Καραγιάννης