Τετάρτη, Ιανουάριος 15, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί το 2022 δεν είναι 2009 για τα ελληνικά ομόλογα

Γιατί το 2022 δεν είναι 2009 για τα ελληνικά ομόλογα

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έσπασε και το φράγμα του 4,4% με αποτέλεσμα να ξυπνούν μνήμες και να εγείρονται ερωτήματα: Είναι πιθανή μια νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και ειδικά στις χώρες του νότου;

Σχετικές αναλύσεις έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ωστόσο πολλές είναι οι αναλύσεις που γίνονται και για την «ελληνική περίπτωση». Ουδείς αμφισβητεί ότι η εκτόξευση στις αποδόσεις των ομολόγων δημιουργεί πονοκεφάλους ειδικά στις επιχειρήσεις που βλέπουν το κόστος του χρήματος να ανεβαίνει. Όμως, είναι πολλά τα στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα: το 2022 για την Ελλάδα δεν είναι το 2009. Και να γιατί:

1.Η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή ταμειακό απόθεμα 40 δις. ευρώ. Μάλιστα, για την τρέχουσα οικονομική χρήση έχει ξεπεράσει το δύσκολο πρώτο εξάμηνο με τις αυξημένες δαπάνες και τα μειωμένα φορολογικά έσοδα οπότε μπορεί να αισιοδοξεί ότι αυτό το «απόθεμα» θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του έτους ακόμη και αν χρειαστεί να γίνουν «προσαρμογές» στο δανειακό πρόγραμμα της χώρας.

2.Το «γύρισμα» χρέους που πρέπει να γίνει το επόμενο 18μηνο είναι αρκετά «μικρό». Με τις πρόωρες αποπληρωμές που έγιναν αλλά και αυτές που έχουν δρομολογηθεί, είναι ζήτημα αν ο ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να «γυρίσει» ομόλογα 10 δις. ευρώ μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες. Αλλά και το επιτόκιο των ομολόγων που θα λήξουν το επόμενο χρονικό διάστημα δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο καθώς ξεπερνά σε μέσο επίπεδο το 5%. Κάτι που σημαίνει ότι προς το παρόν, δεν διαφαίνεται αύξηση του μέσου κόστους δανεισμού.

3.Ο ΟΔΔΗΧ έχει συνάψει swaps για χρέος άνω των 50 δις. ευρώ. Από αυτά τα swaps κερδίζει πλέον λόγω της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων. Τα κέρδη μπορεί να τα «κλειδώσει» ανά πάσα στιγμή συγκρατώντας την ετήσια δαπάνη για τόκους στα επιθυμητά επίπεδα. Έτσι, το επιχείρημα ότι η δαπάνη για τους τόκους της Ελλάδας θα παραμείνει «κλειδωμένη» τα επόμενα χρόνια στα επίπεδα των 5 δις. ευρώ είναι διασφαλισμένο.

4.Το ελληνικό χρέος έχει σταθερό επιτόκιο σε ποσοστό 99% και τη μεγαλύτερη μέση διάρκεια αποπληρωμής σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Δεν ισχύει το ίδιο -για παράδειγμα- για το ιταλικό και γι’ αυτό βλέπουμε τα τελευταία 24ωρα η ψαλίδα ανάμεσα στο ελληνικό και στο ιταλικό 10ετές να «κλείνει» (σ.σ στην Ιτσλία έχει σημάνει συναγερμός καθώς η απόδοση του ιταλικού ομολόγου έχει ξεπεράσει το 4%).

5.Η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα το 2018 προκειμένου να ολοκληρώσει το 3ο μνημόνιο. Ολοκλήρωσε με επιτυχία την μεταμνημονιακή εποπτεία οπότε αν κριθεί ότι για λόγους ανωτέρας βίας θα υπάρξει πρόβλημα με το χρέος, τότε και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να τηρήσουν το δικό τους σκέλος της συμφωνίας για νέα αναδιάρθρωση. Αυτό είναι μακρινό στον χρόνο (2030) ωστόσο είναι ένα ακόμη «μαξιλάρι ασφαλείας»

6.Το 2009 ήμασταν μόνοι μας. Τώρα είναι όλη η Ευρωζώνη μαζί αντιμέτωπη με το πρόβλημα. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ