Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί… συρρικνώνεται το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του bund

Γιατί… συρρικνώνεται το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του bund

To «φαινόμενο» δεν περνάει απαρατήρητο. Λίγα 24ωρα μετά την απόφαση της Eurostat να ενσωματώσει στο χρέος και τους αναβαλλόμενους τόκους ανεβάζοντας το σύνολο των οφειλών της γενικής κυβέρνησης κοντά στα 370 δις. ευρώ, οι αγορές «σφίγγουν» το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του γερμανικού αρκετά κάτω από τις 100 μονάδες. Χθες, η διαφορά ήταν της τάξεως των 90 μονάδων και σήμερα η διαφορά περιορίστηκε στις 85 μονάδες.

Πώς δικαιολογείται αυτό; Οι αγορές είναι προεξοφλητικός μηχανισμός. Η εγγραφή των αναβαλλόμενων τόκων δεν εξέπληξε κανέναν καθώς είχε προεξοφληθεί. Γνωστή ήταν επίσης και η δυνατότητα του ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε πρόωρες αποπληρωμές χρέους και φέτος και του χρόνου. Αυτό που ήρθε ως ευχάριστη έκπληξη ήταν η αναθεώρηση του ΑΕΠ προς τα πάνω η οποία θα επιτρέψει να κλείσει το 2024 με την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ αρκετά κοντά στο 154% παρά την προσθήκη περίπου 14 δις. ευρώ στον… αριθμητή. Ευχάριστη εξέλιξη για τις αγορές είναι και η πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αν και το 2024 κλείσει με υπέρβαση έναντι του στόχου που πλέον είναι ένα πιθανό σενάριο, θα πλησιάσουμε ακόμη περισσότερο στον στόχο ο ίδιος ο προϋπολογισμός να παράγει το πλεόνασμα που απαιτείται για να πληρώνονται οι τόκοι. Και αυτό σημαίνει διασφάλιση της αποκλιμάκωσης της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ μόνο και μόνο εξαιτίας του πληθωρισμού που θα συνεχίσει να φουσκώνει το ΑΕΠ. Η όποια δε πραγματική ανάπτυξη, θα κάνει ακόμη πιο γρήγορα τη… δουλειά.

Να γιατί η απόδοση του 10ετούς πλησιάζει πάρα πολύ πλέον την αντίστοιχη του γαλλικού, να γιατί το ελληνικό ομόλογο εξακολουθεί να έχει χαμηλότερη απόδοση από το ιταλικό και να γιατί πλησιάζουμε ολοένα και πιο κοντά στο γερμανικό bund. Διότι τέτοιες δημοσιονομικές επιδόσεις, δεν συναντώνται σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ