Για τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις και την όξυνση της τουρκικής προκλητικής ρητορικής μίλησε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Σωτήρης Σέρμπος.
Αναλύοντας τα όσα συμβαίνουν στην διεθνή σκηνή οκτώ μήνες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις νέες συμμαχίες που διαφαίνονται ο κ. Σέρμπος τόνισε ότι αναμένουμε να «δούμε αν και κατά πόσο θα ενισχυθεί και το αποτύπωμα στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Να θυμίσω τι θα ακολουθήσει λίγο αργότερα και επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο». Και όπως πρόσθεσε μέχρι στιγμής, δεν έχει λειτουργήσει όπως θα θέλαμε ο γαλλογερμανικός άξονας με επίκεντρο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Για την Ελλάδα υπάρχει η ενεργειακή διάσταση. Νομίζω ότι και ο Ολαφ Σολτς το αντιλαμβάνεται αυτό. Στο παρελθόν υπήρχε ενδιαφέρον των Γερμανών και γι’ αυτό που λέμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα», ανέφερε.
Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι πλέον η θέση της Γερμανίας είναι πολύ περισσότερο καθαρή συγκριτικά με την πολιτική των ίσων αποστάσεων σε σχέση με την Τουρκία. «Δεν θα έχουμε κάποια “οβιδιακή” μεταμόρφωση, αλλά ασφαλώς η 24η Φεβρουαρίου έχει συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση», υποστήριξε.
«Σε αυτή τη φάση νομίζω δίνεται η δυνατότητα να πάμε σε μια αν θέλετε ευρύτερη επανεκκίνηση των ελληνογερμανικών σχέσεων πάνω σε πολύ νέα δεδομένα. Η Γερμανία θα περάσει μια μια διαδικασία μετάβασης σε ένα τελείως διαφορετικό και οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό περιβάλλον. Γι΄αυτό αναφέρθηκα περισσότερο και σε ένα τρίγωνο αν θέλετε, Παρισιού, Βερολίνου αλλά και Βαρσοβίας που πλέον μπαίνει πολύ πιο ενεργά στο παιχνίδι».
Όσον αφορά την Τουρκία και τις συμμαχίες που έχει συνάψει με τη Λιβύη επισήμανε ότι εκτός από το μνημόνιο για την εκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών εξίσου σημαντικό ήταν το μνημόνιο που αφορά την ενίσχυση του στρατιωτικού αποτυπώματος της Τουρκίας στη Λιβύη.
«Αυτά τα δύο μπορούν να συνδυαστούν. Έχουμε μια συμφωνία και για τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά ενδεχομένως ήρθε να χτίσει και πάνω στο προηγούμενο μνημόνιο. Η Άγκυρα εκμεταλλεύεται και τις αδυναμίες του Λίβυου πρωθυπουργού και τη βοήθεια που που του προσέφερε και λίγους μήνες νωρίτερα, όσον αφορά πιθανή πολιορκία και πάλι της της Τρίπολης» είπε. Σύμφωνα με τον κ. Σέρμπο η Άγκυρα ήταν εκεί και ουσιαστικά υπενθυμίζει και την στρατηγική της σημασία.