Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΓΟΡΕΣΓιατί οι επιθέσεις σε κρυπτονομίσματα θα αυξηθούν το 2022;

Γιατί οι επιθέσεις σε κρυπτονομίσματα θα αυξηθούν το 2022;

Στο στόχαστρο του παγκόσμιου ψηφιακού εγκλήματος θα βρεθεί – και – το 2022 η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων, με τις στοχευμένες επιθέσεις να αυξάνονται φέτος. Καθώς το κρυπτονόμισμα είναι ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο και όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στο Διαδίκτυο, προσφέρει ανωνυμία στους χρήστες. Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά ελκύουν τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι κυβερνοεγκληματικές οργανώσεις, αλλά και οι κρατικοί φορείς απειλών που έχουν στοχεύσει αυτόν τον κλάδο. Ήδη, ομάδες APT έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, ενώ αναμένουμε πως αυτή η τάση θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται. 

Ενώ οι επιθέσεις κρυπτονομισμάτων αποκτούν πιο στοχευμένο χαρακτήρα, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συνεχίζουν να βρίσκουν νέους τρόπους για να αποσπάσουν τα περιουσιακά στοιχεία όσων επενδύουν στα κρυπτονομίσματα. “Όσον αφορά τις επενδυτικές ευκαιρίες σε κρυπτονομίσματα, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα επωφεληθούν από την κατασκευή και τη λιανική πώληση rogue συσκευών με backdoors, που συνοδεύονται από εκστρατείες κοινωνικής μηχανικής και άλλες τεχνικές για να αποσπάσουν τα περιουσιακά στοιχεία”, αναφέρει η Kaspersky.

Άνθηση των infostealers

Στην έκθεση “Cyberthreats to Financial Organizations το 2022” η εταιρεία προβλέπει ότι το 2022 θα υπάρξει άνθηση των infostealers, που επιταχύνουν τη δράση τους και εδραιώνονται. Η απλότητα, η οικονομική προσιτότητα και η αποτελεσματικότητα στις επιθέσεις θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην προσαρμογή των infostealers έναντι των περιουσιακών στοιχείων, τουλάχιστον υπό τη μορφή ενός συλλέκτη δεδομένων πρώτου σταδίου.

“Διαφορετικοί παράγοντες απειλών θα το εκμεταλλευτούν για να εντοπίσουν υποψήφια θύματα για περαιτέρω επιθέσεις. Η κλοπή πληροφοριών περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται σε στοχευμένες επιθέσεις Ransomware, παραδοσιακές στοχευμένες επιθέσεις και άλλες μορφές επιθέσεων”, τονίζουν οι αναλυτές.

Στο στόχαστρο το mobile banking

Η πανδημία έδωσε ώθηση στο mobile banking, το οποίο ωρίμασε ιδιαίτερα κατά την τελευταία περίοδο. Οι ειδικοί της Kaspersky διαβλέπουν την ανάπτυξη περισσότερων Trojans για mobile banking στην πλατφόρμα Android, ιδιαιτέρως trojans τύπου RAT, τα οποία μπορούν να παρακάμψουν τα μέσα ασφαλείας, που υιοθετούν οι τράπεζες (όπως το OTP και το MFA).

Τα τοπικά και περιφερειακά project για συσκευές Android, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα εξαπλωθούν παγκοσμίως, εξάγοντας επιθέσεις στη Δυτική Ευρώπη και σε άλλες χώρες παγκοσμίως. “Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη για πολλούς οργανισμούς: η διαχείριση της απομακρυσμένης πρόσβασης ad-hoc υπαλλήλων, η επιδιόρθωση hardsystems συνδεδεμένων στο Διαδίκτυο για να αντέξουν επιθέσεις ransomware, η αυξανόμενη υιοθέτηση της χρήσης του mobilebanking και των εμφυτευμάτων κακόβουλου λογισμικού αποτέλεσαν σημαντικές προκλήσεις”, τονίζουν ο αναλυτές.

Αυτό το περιβάλλον αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Την ίδια στιγμή, αρκετοί εγκληματίες του κυβερνοχώρου, που μέχρι πρότινος δραστηριοποιούνταν σε περιφερειακό επίπεδο, επέκτειναν τη δράση τους σε άλλες περιοχές του κόσμου αναγκάζοντας τους ανθρώπους της κυβερνοασφάλειας να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των απειλών.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ