Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί καταρρέει το bitcoin

Γιατί καταρρέει το bitcoin

Είναι η αρχή του τέλους; Εάν στα cryptos το rollercoaster του τρόμου με γιγαντιαίες διακυμάνσεις της τιμής είναι… business as usual, αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες, κάθε άλλο παρά “συνηθισμένο” είναι. Το bitcoin καταρρέει και μαζί του, συμπαρασύρει τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, προκαλώντας έναν μίνι (;) πανικό ως προς το τι μέλλει γεννέσθαι.

Σπάζοντας αρνητικό ρεκόρ, αφού έπεσε κάτω από τις 30.000 δολάρια (29.971 δολάρια σήμερα, χάνοντας 8% σε ένα 24ώρο), το bitcoin εξαφάνισε περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίησή του από την Παρασκευή. Αφορμή -και αιτία ταυτόχρονα- είναι η όλο και σκληρότερη προσπάθεια της Κίνας να ρυθμίσει τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων. Η θρυαλλίδα που έφερε την καταστροφή, ήταν η διαταγή των κυβερνητικών αρχών της επαρχής Sichuan στην Κίνα, να σταματήσουν όλες τις δραστηριότητες mining province. Η συγκεκριμένη επαρχία είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα “εξόρυξης” bitcoin στην Κίνα και, κατά προσέγγιση σε όλο τον κόσμο. Αλλά, γιατί αυτό να προκαλέσει πανικό;

Η απόφαση αυτή δεν είναι η πρώτη και καταδεικνύει την πρόθεση της Κίνας να επιβάλλει ρυθμίσεις στα κρυπτονομίσματα-κάτι που αναμένεται και από άλλες κυβερνήσεις (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία κ.α.), όσο αυτές ετοιμάζουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα (φηφιακό γουάν, ψηφιακό δολάριο, ψηφιακό ρούβλι) που θα τα ανταγωνιστούν. Η αφορμή, είναι διπλή: Από τη μία είναι η πρόθεση των Κεντρικών Τραπεζών να “χαλιναγωγήσουν” τα κρυπτονομίσματα ώστε να αντιμετωπιστεί η διακίνηση μαύρου χρήματος και από την άλλη, είναι τα ζητήματα βιωσιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος, τα οποία προβάλλουν όλο και ισχυρότερα (είναι άλλωστε αυτό το παγκόσμιο trend).

Κι αυτό γιατί το crypto mining απαιτεί γιγαντίαιες ποσότητες ενέργειας, απαραίτητες να τροφοδοτήσουν παντοδύναμους υπολογιστές που κάνουν το mining. Η ενέργεια που απαιτείται και καταναλώνεται για το mining, βάσει του δείκτη Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, είναι περισσότερη από την ενέργεια που χρειάζονται χώρες όπως η Φινλανδία και το Βέλγιο. Χαρακτηριστική είναι η παραδοχή της κυβέρνησης του Ιράν ότι οδηγήθηκε στην απαγόρευση του mining bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, αφού αποδείχθηκε ότι αυτή η δραστηριότητα προκάλεσε σοβαρά και εκτεταμένα blackout στην ηλεκτροδότηση της πρωτεύουσας, Τεχεράνης και άλλων μεγαλών πόλεων της χώρας.

Στην Κίνα, σε αρκετές επαρχίες που είναι “πρωτεύουσες” του mining, απαγορεύεται η δραστηριότητα από τις τοπικές Αρχές για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας. Παράλληλα χθες, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι συμβούλευσε την Alipay και μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα να μην παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με δραστηριότητες οι οποίες αφορούν κρυπτονομίσματα…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ