Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί θα γίνεται ολοένα και ακριβότερη η ιδιοκτησία

Γιατί θα γίνεται ολοένα και ακριβότερη η ιδιοκτησία

Το νερό έχει μπει στο αυλάκι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα για να λάβουν τα μέτρα τους. Η χρήση ακινήτου -ειδικά παλαιού ακινήτου- θα γίνεται ολοένα και ακριβότερη ενώ το ρίσκο της ζημιάς από τις φυσικές καταστροφές ολοένα και μεγαλύτερο.

Ο πρωθυπουργός έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα τον τόνο με δύο αναφορές: όχι άλλες παροχές οριζόντιου χαρακτήρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όχι όλα τα βάρη στον κρατικό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές. Πώς θα μεταφραστούν αυτές οι δύο πολιτικές αποφάσεις στην πράξη; (οι οποίες δεν είναι ελληνικές αλλά πανευρωπαϊκές).

Πρώτον, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μένουν πλέον εκτεθειμένοι απέναντι στην όποια μελλοντική ενεργειακή ή περιβαλλοντική κρίση. Τα αθωράκιστα ακίνητα, θα «απαιτούν» τεράστιο κόστος για θέρμανση και ψύξη και για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Προς το παρόν, υπάρχει η στήριξη από τα προγράμματα τύπου εξοικονομώ όμως με την πάροδο του χρόνου, τα διαθέσιμα κρατικά κονδύλια θα φθίνουν και οι ιδιοκτήτες θα καλούνται μόνοι τους να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος ή θα καταφεύγουν στην πώληση καθώς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά κόστη.

Η δεύτερη αλλαγή θα έχει να κάνει με την ασφάλιση του ακινήτου. Αν σήμερα, ο κράτος έρχεται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού να καλύψει σημαντικό κομμάτι της ζημιάς από τη φυσική καταστροφή (σ.σ αναλαμβάνει το 80% του κόστους και εγγυάται για άτοκο δανεισμό του υπόλοιπου 20%), με το που θα ολοκληρωθεί ο διάλογος και θα ξεκινήσει να επεκτείνεται η υποχρεωτική ασφάλιση, αυτό το «μαξιλάρι» ασφαλείας θα πάψει να υπάρχει. Και πάλι το βάρος θα πέσει στα παλαιά ακίνητα τα οποία δεν θα ασφαλίζονται από τις ασφαλιστικές.

Η 3η εξέλιξη που έρχεται, θα είναι η ενεργοποίηση πολιτικών μείωσης της κατανάλωσης πετρελαίου και άλλων ρυπογόνων καυσίμων. Δεν απέχει η ημέρα που θα απενεργοποιηθούν υποχρεωτικά οι καυστήρες πετρελαίου, ούτε η ημέρα που θα μπει πρόσθετος φόρος στα ορυκτά καύσιμα ως αντικίνητρο για την χρήση τους.

Η επόμενη 3ετία θα είναι γεμάτη εξελίξεις και θα χρειαστεί προσαρμογή… 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ