Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί η πλάκα με το dogecoin έπαψε να είναι... πλάκα

Γιατί η πλάκα με το dogecoin έπαψε να είναι… πλάκα

Ξεκίνησε το 2013, ως μια διαδικτυακή πλάκα. Ένα κρυπτονόμισμα που απεικόνιζε έναν σκύλο Shiba Inu με λέξεις γύρω του σε πολλά χρώματα που δεν βγάζουν κανένα νόημα. Όμως κανένα νόημα δε βγάζουν και αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα γύρω από το dogecoin: Είναι πλέον το έκτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 48 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού έχει εκτοξεύσει την αξία του κατά περισσότερο από 8.000% μέσα στο 2021.

Η αξία του, μετά από το cool-off του ράλλυ που έκανε στο υψηλό όλων των εποχών, στα 45 σεντς, ανέβηκε ξανά χθες κατά 20% στα 32 σεντς. Το περίεργο, ωστόσο, είναι ότι, όπως και σε εκείνο το ράλλυ, έτσι και σε αυτό, την εύθυνη έχει ένας δισεκατομμυριούχος που λέει ότι “κάνει πλάκα”. Ο Elon Musk. Τώρα, ο Musk (ο οποίος έχει επενδύσει στο bitcoin) ανέβασε ένα λιτό tweet που έγραφε: “The Dogefather SNL May 8”. Ήταν μια αναφορά στα συχνά του tweets για το dogecoin —τα οποία ωστόσο υποστηρίζεί ότι “απλά είναι πλάκες”- και την παρουσία που θα έχει στο δημοφιλές αμερικανικό σόου “Saturday Night Live” στις 8 Μαϊου.

Βέβαια, ο επιχειρηματίας το έχει ξανακάνει αυτό, με μια σειρά από tweets για το -μάλλον ασήμαντο, αφού διαπραγματευόταν στα 0,05 δολάρια- dogecoin, στρέφοντας το ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών προς αυτό. Παίρνοντας με το μέρος του τους μικροεπενδυτές των φόρουμ του Reddit, ο Musk αποκάλεσε το κρυπτονόμισμα με τον σκύλο Shiba Inu ως μασκότ “κρυπτονόμισμα του λαού” και στη συνέχεια, βλέποντας την εκρηκτική άνοδό του (άνω του 8.100% στο 2021), απολάμβανε αυτό που δημιούργησε: “Έχω γίνει meme, καταστροφέας των shorts”.

Εντελώς στα… σοβαρά από την άλλη, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, γνωστός από τη συμμετοχή του στο αμερικανικό σόου Shark Tank και ιδιοκτήτης της ομάδας μπάσκετ του ΝΒΑ Dallas Mavericks, Mark Cuban, τουιτάρισε για το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα. Παρότι o Cuban έχει επενδύσει δυνατά σε άλλο κρυπτονόμισμα, το Ethereum, λέει ότι η ομάδα του είναι έτοιμη να ολοκλήρώσει 6.000 συναλλαγές με dogecoin τον Απρίλιο. “Το Doge”, εξήγησε, “είναι αυτό το νόμισμα το οποίο χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στην πραγματικότητα για συναλλαγές. Οι άνθρωποι ξοδεύουν τα Doge τους και αυτό σημαίνει ότι περισσότερες επιχειρήσεις θα αρχίσουν να τα παίρνουν”.

Είναι αστείο βέβαια να το λέει αυτό ο Mark Cuban, ο οποίος μόλις μερικούς μήνες πριν παρομοίαζε τα κρυπτονομίσματα με το τζόγο. Αν τζογάρεις, πιθανότατα θα χάσεις. «Oι χώρες θα πάρουν μέτρα για να προστατεύσουν τα δικά τους νομίσματα και την ικανότητά τους να φορολογούν. Έτσι λοιπόν, όσο περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό είναι κάτι παραπάνω από μια αποθήκευση αξίας, τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο κυβερνητικής παρέμβασης που αντιμετωπίζουν».

Λόγω της χαμηλής τιμής που έχει η μονάδα του dogecoin, αλλά και του γεγονότος ότι δεν υπάρχει όριο στην έκδοσή τους (όπως στο bitcoin) πολλοί retail επενδυτές τοποθετούνται στο κρυπτονόμισμα “έστω και για πλάκα”. Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι δισεκατομμυριούχοι λένε πως τοποθετούνται σε αυτό λόγω του ενδιαφέροντος των μικροεπενδυτών, ενώ οι μικροεπενδυτές -όπως αποδεικνύεται- στρέφονται προς το κρυπτονόμισμα κάθε φορά που οι δισεκατομμυριούχοι το “προμοτάρουν” με tweets τους. Και κάπου εδώ, η πλάκα, παύει να είναι πλάκα, αν σκεφτούμε τι έχει πει ο διάσημος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Nouriel Rubini για το ράλλυ της crypto-αγοράς: “Ανεβαίνει επειδή υπάρχει τεράστιο ποσοστό χειραγώγησης, απάτες τύπου “φούσκωσέ το και παράτα το”, κοροϊδία, trading ξεπλύματος, μπροστινοί. Πιστεύω ότι είναι μια φούσκα”.

Ακόμα λιγότερη… πλάκα έχει η προειδοποίηση του αναλυτή της Freetrade, David Kimberley, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει “ισχυρή πιθανότητα” το dogecoin να “φουσκώνεται” από έναν μικρό αριθμό traders πριν από ένα μαζικό sell-off. Ο αναλυτής λέει ότι “οι επενδυτές του dogecoin ουσιαστικά ποντάρουν στο ότι θα μπορούν να κάνουν cash out πουλώντας στον επόμενο άνθρωπο που θα θέλει να επενδύσει. Αγοράζεις κρυπτονόμισμα, ελπίζεις ότι άλλοι θα ακολουθήσουν μετά από σένα για να σπρώξουν την τιμή προς τα πάνω και μετά πουλάς όταν όντως το κάνουν”. Όμως όπως εξηγεί, αυτό δε συμβαίνει πάντα και κάποιοι ρισκάρουν να χάσουν τα λεφτά τους σε ένα… meme. “Αυτή η τελευταία ανοδική τάση στην τιμή του δεν είναι ενδεικτική κάποιας αξίας με νόημα που προσφέρει το κρυπτονόμισμα, είναι απλά μια έκρηξη ενδιαφέροντος από ανθρώπους που ψάχνουν να γίνουν πλούσιοι γρήγορα. Αυτό μπορεί να έχει πλάκα ως στοίχημα, όμως δεν είναι καλή επένδυση”.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ