Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί η Ελλάδα είναι θωρακισμένη από τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Γιατί η Ελλάδα είναι θωρακισμένη από τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του Ecofin καθώς θα κριθεί αν υπάρχει περιθώριο για συμφωνία αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας στο… παρά ένα. Στο χθεσινό δείπνο αναζητήθηκε η «χρυσή τομή» και σήμερα θα φανεί αν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας η οποία θα επικυρωθεί την επόμενη εβδομάδα στην Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών.

Ο υπουργός Οικονομικών, μετά την χθεσινή ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση. Φαίνεται όμως ότι δεν θα είναι αυτός που θα έχει την μεγαλύτερη… αγωνία για το τι θα συμφωνηθεί. Με ρυθμό μείωση της αναλογίας του χρέους προς το ΑΕΠ σαφώς μεγαλύτερη από το 1% που απαιτεί η «σκληρή» πλευρά των βορείων από τις χώρες του νότου αλλά και προβλέψεις για πρωτογενή πλεονάσματα για όλη την 4ετία τα οποία θα στηριχτούν και στον συγκρατημένο ρυθμό αύξησης των δαπανών, είτε υπάρξουν αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας «εδώ και τώρα» οι οποίες θα αποτυπωθούν στο προϋπολογισμό του 2025 είτε ξεκινήσει η νέα χρονιά με εφαρμογή του υφιστάμενου Συμφώνου, αλλαγές στην οικονομική πολιτική της Ελλάδας δεν θα υπάρξουν.

Αντίθετα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ακόμη και ο Γερμανός έχουν αυτή τη φορά πολύ περισσότερους λόγους να ανησυχούν. Ειδικά για τη Γαλλία -όπως και για την Ιταλία- είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος αν δεν υπάρξει συμφωνία είτε για νέο Σύμφωνο, είτε για ένα πρόγραμμα «γέφυρα» προκειμένου να περάσει η περίοδος μέχρι τις Ευρωεκλογές και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις υπό τη νέα σύνθεση των ευρωπαϊκών οργάνων.

Μέχρι τότε, η Ελλάδα θα κινείται στην κατεύθυνση που περιγράφει ο νέος προϋπολογισμός αποσκοπώντας στην περαιτέρω μείωση της αναλογίας του χρέους προς το ΑΕΠ αλλά και σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2%. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ