Την ανοιξιάτικη περίοδο αλλά ιδίως τις μέρες των αργιών, όπως είναι οι πασχαλινές διακοπές, ένα πρόβλημα αναδύεται στο ηλεκτρικό σύστημα, το οποίο απειλεί και δημιουργεί κινδύνους για ολικό μπλακ άουτ.
Το πρόβλημα έχει να κάνει με την ασυμμετρία ζήτησης και παραγωγής ενέργειας, που την άνοιξη, λόγω των καιρικών συνθηκών καταγράφεται σε ένταση. Δηλαδή υπάρχει πολύ μεγάλη παραγωγή πράσινης ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά την ώρα όμως που οι ενεργειακές ανάγκες είναι λιγότερες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα τα δύο τρίτα σχεδόν της κατανάλωσης ενέργειας προέρχονται από τα νοικοκυριά, άρα μια πτώση στην ζήτηση λόγω καιρού και δη αυξημένων θερμοκρασιών, είναι προφανής. Αυτό συμβαίνει, ειδικά, τη μέρα του Πάσχα, οπότε όλοι μαγειρεύουν σε … αναμμένα κάρβουνα κι όχι σε φούρνους και κουζίνες ηλεκτρικές.
Στο φόντο αυτό και με την απειλή της πτώσης του συστήματος σε περιπτώσεις υπερβολικής έκχυσης ενέργειας στα δίκτυα που οδηγεί σε μπλακάουτ σουτ, ειδική “ομάδα κρούσης” που έχει συσταθεί, στο ΥΠΕΝ, σε συνεδρίασή της, τη Μεγάλη Τετάρτη. Θέτει επί τάπητος τη θωράκιση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Στην ομάδα μετέχουν, πέρα από την πολιτική ηγεσία, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου, τον υφυπουργό Νίκο Τσάφο και στελέχη Διαχειριστών, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.
Στόχος,, της σύσκεψης της Μεγάλης Τετάρτης είναι η καλύτερη προετοιμασία και συνεργασία των Διαχειριστών, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δηλαδή, να προσδιοριστούν οι κρίσιμες ώρες και να εξετασθεί τι παραγωγή μπορεί να κόψει ο καθένας και τι άλλα μέτρα μπορούν να ληφθούν, ώστε να μην διαταραχθεί η ευστάθεια του συστήματος.
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη προετοιμάσει ένα πρόγραμμα εκ περιτροπής περικοπών παραγωγής ΑΠΕ και θα κληθεί να το εφαρμόσει στην περίπτωση που δοθεί εντολή από τον ΑΔΜΗΕ. Οι κρίσιμες ημέρες είναι η Κυριακή και η Δευτέρα του Πάσχα που η ζήτηση πέφτει κατακόρυφα.
Μάλιστα φέτος το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί καθώς το Πάσχα των Ορθοδόξων συμπίπτει με των Καθολικών κάτι που σημαίνει ότι και οι εξαγωγές θα είναι μειωμένες.
Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία που παρουσίασαν σε ημερίδα της ΡΑΑΕΥ στελέχη του ΑΔΜΗΕ, το φετινό Πάσχα η υπερπαραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ μπορεί να αγγίξει τα 5.300 MW.
Υπενθυμίζεται ότι μια πρώτη άσκηση σε ρεαλιστικές συνθήκες πεδίου έχει γίνει τα προηγούμενα δύο Σαββατοκύριακα, οπότε και καταγράφηκε έντονη ασυμμετρία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς. Ενδεικτικά, την Κυριακή 13 Απριλίου, περικόπηκε, για δεύτερη φορά, παραγωγή των σταθμών ΑΠΕ. Μάλιστα οι μικροί παραγωγοί σε φωτοβολταϊκά πάρκα (περίπου 5500), έλαβαν σχετική ειδοποίηση με sms, από τον ΔΕΔΔΗΕ για να «βγουν από την πρίζα» και σε πολύ υψηλό ποσοστό, πάνω από το 90%, ανταποκρίθηκαν θετικά. Να σημειωθεί ότι αυτά τα μικρά φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να βγουν εκτός συστήματος με τηλεχειρισμό οποως οι μεγάλες πράσινες υποδομές.
Το χαρτοφυλάκιο, δε, που αντιστοιχεί σε αυτά τα 5500 πάρκα είναι της τάξης του 3,57 GW. Οι , δε, συνολικές περικοπές για όλη την ημέρα (που περιελάμβαναν και άλλα έργα) δεν ξεπέρασαν τις 17,3 GWh. Οι μέγιστες ανά μισάωρο έφτασαν τις 2,6 GWh και καταγράφηκαν στις 13.00, με δεύτερη υψηλότερη επίδοση τις 2,57 GWh (13.30),Να σημειωθεί ότι όσοι και όσες δεν υπάκουσαν αντιμετωπίζουν ποινές ακόμη και 1500 ευρώ.